用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 方方樂趣幼稚兒園
go

方方樂趣幼稚兒園 [複製鏈接]

我見好少人談論方方樂趣,想問問有冇人讀過九龍塘對衡道方方樂趣幼稚兒園n班?這間幼稚園好唔好?我bb報了對衡道方方n1,因為聽方方講讀了n班,可升上尖沙咀方方讀k1,聽聞尖沙咀方方是好出名,派位又好,所以報讀,其實另外都報了其他幼稚園
 - 迦南幼稚園
 - 啟思幼稚園
 - 基督教中心幼稚園
 - 方方樂趣幼稚兒園(九龍塘對衡道)
 - 九龍塘 朗思國際幼稚園
 - 德福幼稚園

請各位幫手想把這幾間排名和給我一些意見哪間好d
   1    0    1    1

N1全日班係學校訓幾耐搞架?

THANK YOU呀!  照咁睇我可以買少一對運動鞋(金色一剔),如果返學時老師話唔得先至那那聲買個對喇!

原帖由 joyce1024 於 10-5-31 12:24 發表
fishballbaby,

我係另一個topic答咗,係呢度post多一次:

白布鞋係平時入咗校園後更換的,你可以去九龍城獅子石道找找,面向九龍城廣場方向,右手邊那邊有一間小鞋店,很舊式那種,有一款日本白布鞋,靚過一般白飯魚,價錢我唔記得咗 ...

fishballbaby,

我係另一個topic答咗,係呢度post多一次:

白布鞋係平時入咗校園後更換的,你可以去九龍城獅子石道找找,面向九龍城廣場方向,右手邊那邊有一間小鞋店,很舊式那種,有一款日本白布鞋,靚過一般白飯魚,價錢我唔記得咗,但著咗一年喇,而且呢對鞋係放向學校的,只有放長假期時老師先會pack返俾小朋友拿回家洗。

而白色運動鞋呢,就只有星期三同每埋每月尾的生日會先會著返學。我都見過有小朋友的白波鞋有少少色,例如三間位或一掦有色,學校都ok。如果你屋有唔駛買囉,不過如果係彩色就唔係咁好喇。

黑色的皮鞋係返普通返學鞋,我諗你都係買一對俾佢好d,咁樣可以等佢知道,返學著咩鞋,有d係去鞋先著。

希望幫到你啦~

原帖由 fishballbaby 於 10-5-29 22:57 發表
有關鞋的問題想問各位學兄學姐:

1.  返學着的黑鞋可以是黑色波鞋嗎?  還是皮鞋呢?
2.  返學着的白鞋是否可以着出街波鞋?  例如白色波鞋但有金色NIKE一剔標誌可以嗎?
3.  在學校着的白鞋是否一定要白布鞋?  着純白色 ...

原帖由 fishballbaby 於 10-5-29 23:23 發表
唔使咁擔心,我囝囝20個月,都未識講嘢喎!  每個小朋友的發展都唔同,有快有慢,慢又唔代表是自閉,只要和人有眼神接觸,又識得撩人玩,就唔需要太擔心,你比個機會小朋友入方方試吓先喇,唔好咁快LABEL咗佢呀!

...

其實我怕老師照顧唔到佢, 因為佢唔識講野麻,
唔知點解我個仔一聽到英文就超開心,我以前一教佢give me five,佢會即刻申隻手過黎拍我隻手,  但中文佢無反應架, 好似聽唔明咁
我仔仔成日係學校拍隔黎女同學博頭,因為佢唔識講, 所以用呢種方法叫她,  有時見到D妹妹仔佢會望多佢幾眼

唔使咁擔心,我囝囝20個月,都未識講嘢喎!  每個小朋友的發展都唔同,有快有慢,慢又唔代表是自閉,只要和人有眼神接觸,又識得撩人玩,就唔需要太擔心,你比個機會小朋友入方方試吓先喇,唔好咁快LABEL咗佢呀!

原帖由 我係女仔 於 10-5-27 12:48 發表
vinv

未入育嬰園前評估過啦, 只係慢左少少, 但未排到兼收麻, 所以想讀住方方先, 但育嬰園老師話佢跟本就無問題, 跟到大隊,進步左好多, 己經唔同以前未返學果時, 老師仲讚佢好記性,  可以讀一般幼稚園,  所以想睇下 ...

原帖由 vinvillalee 於 10-5-27 22:12 發表
咁咪得la! 唔駛太擔心. 雖然我個仔都未講野, 我都好擔心. 不過佢已經有少少進步, 我都好安慰

你個仔幾大呀, 係咪返緊方方定係準方方學生

有關鞋的問題想問各位學兄學姐:

1.  返學着的黑鞋可以是黑色波鞋嗎?  還是皮鞋呢?
2.  返學着的白鞋是否可以着出街波鞋?  例如白色波鞋但有金色NIKE一剔標誌可以嗎?
3.  在學校着的白鞋是否一定要白布鞋?  着純白色波鞋可以嗎?  一般同學仔着的是什麼呢?

THANK YOU!

原帖由 vinvillalee 於 10-5-27 22:12 發表
咁咪得la! 唔駛太擔心. 雖然我個仔都未講野, 我都好擔心. 不過佢已經有少少進步, 我都好安慰

vinv

未入育嬰園前評估過啦, 只係慢左少少, 但未排到兼收麻, 所以想讀住方方先, 但育嬰園老師話佢跟本就無問題, 跟到大隊,進步左好多, 己經唔同以前未返學果時, 老師仲讚佢好記性,  可以讀一般幼稚園,  所以想睇下方方老師點羅

原帖由 我係女仔 於 10-5-27 02:31 發表
我想問下讀緊既小朋友, 老師同嬸嬸好唔好呀?
如果小朋友未識講野, 老師會唔會唔理佢地?
我想問下係裏面識唔識到一D發展慢既小朋友, 因為我朋友打電話問過佢地話有經驗教到自閉既小朋友, 佢地收過好多呢類學生, 唔知 ...

其實你有冇帶你個小朋友去做評估? 我見到你在另一個topic 討論同一個問題. 我覺得你應該帶你個小朋友去睇醫生做評估. 唔好再等. 起碼知道有沒有問題. 因為三歲前是黃金時期做糾正/ 治療.

我想問下讀緊既小朋友, 老師同嬸嬸好唔好呀?
如果小朋友未識講野, 老師會唔會唔理佢地?
我想問下係裏面識唔識到一D發展慢既小朋友, 因為我朋友打電話問過佢地話有經驗教到自閉既小朋友, 佢地收過好多呢類學生, 唔知係咪真呢?

Yes. My time slot is very early...8:30am.  Need to bring the girl for uniform size fitting too!!  

Will your kid take full-day or half-day class ah?

原帖由 winwinchu 於 10-5-13 00:33 發表
5月29日便交書簿費及訂身造校服了, 好緊張呀.

請問full day 的家長,早餐在學校通常會食什麼呢?  會是包,三文治 or 通心粉,湯米線?  要在家先食早餐嗎?如果要,在家通常會什麼呢?

5月29日便交書簿費及訂身造校服了, 好緊張呀.

原帖由 winwinchu 於 10-4-30 00:20 發表
方方多數會升上什麼小學呢?如果知道的靚媽 ,請幫忙指教下.
Thanks.

各位靚媽:
請幫忙指教下.
Thanks a lot.

時間分配我唔係好肯定, 只知道每日放學前就係 NET 堂, 我仔勁鐘意外藉老師, 一星期一節國語堂. 常識/中文就係廣東話教, 英文/數學就用英文教.
原帖由 deen 於 10-3-31 14:19 發表

可否透露下一日有幾多時間教中文,幾多時間教英文?

想知到方方的師資怎麼樣?有冇家長可分享/指教?

方方多數會升上什麼小學呢?如果知道的靚媽 ,請幫忙指教下.
Thanks.

方方多數會升上什麼小學呢?
大家覺得小朋友在方方讀書開心嗎?
謝謝!
‹ 上一主題|下一主題