用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無金巴倫媽咪可以比意見呀
go

有無金巴倫媽咪可以比意見呀 [複製鏈接]

想請問呢間學校會唔會比較商業?除左佢地英文幾好外,中文及普通話方面可以嗎?小朋友返學是否開心呢?校舍好似細左少少同舊左少少,整體上清潔環境怎樣呢?

謝謝!
   0    0    0    0

原帖由 hidingdong 於 08-11-27 13:08 發表

課外活動的 course 同佢地的英語及普通話水平兩回事, 課外活動係活動形式, 同正式上堂有d出入, 例如普通話課外活動就會以唱歌去學習.
同埋一級小朋友只係十個左右參加, 老師又點會覺得其他小朋友唔投入呢. 唔會喎 ...

ic ~
many thx !!!!!

原帖由 babykiss 於 08-11-27 12:11 發表

hidingdong,
謝謝你的回覆呀.
仲想問.... 如果小朋友唔報課外活動的 course, 他們的英語及普通話水平仲掂唔掂呢 ?
同埋老師會唔會覺得個小朋友乜都唔 join 唔夠投入學校呢

課外活動的 course 同佢地的英語及普通話水平兩回事, 課外活動係活動形式, 同正式上堂有d出入, 例如普通話課外活動就會以唱歌去學習.
同埋一級小朋友只係十個左右參加, 老師又點會覺得其他小朋友唔投入呢. 唔會喎

原帖由 hidingdong 於 08-11-27 12:02 發表

有d有份表演的小朋友都無 join 朗誦架. 唔係一定要 join 的.

hidingdong,
謝謝你的回覆呀.
仲想問.... 如果小朋友唔報課外活動的 course, 他們的英語及普通話水平仲掂唔掂呢 ?
同埋老師會唔會覺得個小朋友乜都唔 join 唔夠投入學校呢 ??
唔好意思, 真係好想知.

原帖由 babykiss 於 08-11-27 10:48 發表
想問.... 如果小朋友唔報課外活動的 course, 他們的英語及普通話水平掂唔掂呢 ?
會否因此減少了 join 朗誦 or 其他比賽的機會 ?
老師又會否有不同的對待呢 ??
many thx ! ...

有d有份表演的小朋友都無 join 朗誦架. 唔係一定要 join 的.

想問.... 如果小朋友唔報課外活動的 course, 他們的英語及普通話水平掂唔掂呢 ?
會否因此減少了 join 朗誦 or 其他比賽的機會 ?
老師又會否有不同的對待呢 ??
many thx !

又會咁岩既,我無撞喇,差唔多咩都in晒喇...睇下呢幾日有咩好消息,有既下星期就唔去喇
原帖由 ktskong 於 08-11-26 00:51 發表
我都係下星期6, 11:00去 in呀, 又撞期..都要打去問下有冇得改.

Kindly read your PM, thanks.

回覆 # 的文章

我都係下星期6, 11:00去 in呀, 又撞期..都要打去問下有冇得改.

呾岩既,下星期6我都係播,11點,不過未知去唔去.

原帖由 Perrymami 於 08-11-25 14:08 發表
hidingdong,

您好, 我的小朋友會係下星期六interview sn, 我想知多一些關於課程的資料.  例如, 中英數的程度, sn的數學是否英文的呢?  thanks

原帖由 Perrymami 於 08-11-25 14:36 發表
英文的寫作及閱讀程度如何呢?  因為他將來應該會入讀哥哥現在的小學, 所以我很重視學術程度, 尤其英文寫作.  我希望他能夠在這方面打好底子, 將來係小學會容易d跟得上. ...

閱讀故事書都ok, 但寫作..幼稚園生我唔抱有期望喎

英文的寫作及閱讀程度如何呢?  因為他將來應該會入讀哥哥現在的小學, 所以我很重視學術程度, 尤其英文寫作.  我希望他能夠在這方面打好底子, 將來係小學會容易d跟得上.

原帖由 Perrymami 於 08-11-25 14:08 發表
hidingdong,

您好, 我的小朋友會係下星期六interview sn, 我想知多一些關於課程的資料.  例如, 中英數的程度, sn的數學是否英文的呢?  thanks

sn的數學是英文教的, 功課都係英文, 程度ok, 上小學唔會有問題.

hidingdong,

原帖由 bbGbbGin 於 08-11-25 13:25 發表
Hi hidingdong,
So, what's the result, is your child present well that day?

佢地錄影左, 亦都交左去主辦單位, 老師話大約聖誕節會有結果, 如果入左最後十強, 就要正式上台面對大眾表演一次, 希望成功入圍啦. 多謝哂

原帖由 bbGbbGin 於 08-11-25 13:25 發表
So, what's the result, is your child present well that day?

佢地錄影左, 亦都交左去主辦單位, 老師話大約聖誕節會有結果, 如果入左最後十強, 就要正式上面對大眾表演, 希望成功啦. 多謝哂

原帖由 hidingdong 於 08-11-25 09:08 發表

佢地唔係被安排左班小朋友用普通話表現話劇, 係因為佢地係十一月二十四日前要代表金巴倫去參加全港幼稚園普通話話劇比賽, 因為要趕住錄影, 所以先要星期六返去練, 請你唔好亂估, 金巴倫係每年都有參加, 成績都唔錯 ...

咁大家可以放心, 唔該哂hidingdong!

原帖由 hidingdong 於 08-11-25 10:47 發表

無可能得一班, 我估大約三至四班喎
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

原帖由 BabyHilary 於 08-11-25 10:42 發表
我有睇過sn個派位, 呢2年k3都有4班左右,
但今年k1係唔係真係得返1班咁少呢?

其實每班15-20人有2個老師, 真係好理想呀,
好多鍾意sn嘅家長就係欣賞佢小班教學。
但大家擔心收生不足問題係有傳言sn冇咩人讀,
攪到全級 ...

無可能得一班, 我估大約三至四班喎

我有睇過sn個派位, 呢2年k3都有4班左右,
但今年k1係唔係真係得返1班咁少呢?

其實每班15-20人有2個老師, 真係好理想呀,
好多鍾意sn嘅家長就係欣賞佢小班教學。
但大家擔心收生不足問題係有傳言sn冇咩人讀,
攪到全級得返1班k1, 希望呢個唔係事實啦﹗

原帖由 hidingdong 於 08-11-25 10:34 發表

係, 呢幾年金巴倫都有參加, 全港大約有五十至七十間幼稚園參加, 老師同學生都好用心, 老師教到小朋友好有自信, 好有台形.佢地重有參加個人賽添
我真係唔知收生不足喎, 可能因為上年突然多左學劵掛, 但我個女k1個年 ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。
‹ 上一主題|下一主題