用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 09年畢業生SAR BB 大個囝大個囡
樓主: mmak
go

09年畢業生SAR BB 大個囝大個囡 [複製鏈接]

Karen8888,

唔係呀,我係講4日4科呀.Cherie有得放早,真係好!
我地係考3日,唔知係咪3日4科??
好似mermaidmom咁講,有assessment個時,無咩功課做,Falisha測埋聽日G.S.就完左第一次架assessment.

返左學2個月就有assessment,小學課程真係開turbo.

原帖由 Karen8888 於 09-11-4 11:05 發表
Fyeung:

唔係每日四科, 只考中,英,數,普通話及說話考試,
每日一科,每日10:45就考完.

回覆 1# CCW 的文章

請問有沒有家長可送出:
SC winter & summer uniform for boys?
Thanks a lot!
Please pm me.

Fyeung:

唔係每日四科, 只考中,英,數,普通話及說話考試,
每日一科,每日10:45就考完.

原帖由 fyeung 於 09-11-3 22:36 發表
Karen8888,

4日考4科??中,英,數,常??真係好多野.
tutor?每日黎屋企跟功課,補下習?咁你可以習中火力同Cherie溫書.Falisha個表弟,讀41區男校,有上門補習,可以早搞掂d功課,唔使夜晚等媽咪8點幾先同佢搞,搞到10點幾,佢 ...

小熊媽咪: 我就唔係個女忟憎, 係我忟就真~~下星期就考試喇我地.......

fyeung : 我都覺得佐敦YMCA好D, 不過唔知仲有無期~~

原帖由 Karen8888 於 09-11-3 16:09 發表
fyeung and all:

唔係wo, 一年兩考, 第一次係11月尾至12月頭個星期, 共考4日, 第二次係6月中, 又係4日.
每個星期都有test, 中英默,assessment, 忙到一頭煙,
我煩緊比唔比阿女上tutor course, 因為可以跟晒功課及tes ...

不過如果tutor course要小心揀.  有個朋友個女join 1個 tutor course, tutor跟得麻麻地, 結果回家d功課仍然未做完, 書又未溫, 個小朋友又話妳知她好支力 ......

因此我會叫charlotte自己嘗試做功課, 做到支力便比她小睡, 甘我放工時她起碼精精神神, 做功課溫書速度都快d.  

話時話, 升上小學後, 發覺阿女好容易"mang曾", 唉!

原帖由 fyeung 於 09-11-3 13:23 發表
mmak & Karen8888,

你地11月考試?咁係咪一年3考?
我仲有下個week就完左assessment.1月中考試.

all,

你地check左朗誦節時間未?
我係11月17日及12月12日,好彩有一日係星期六.唔使早退. ...

Charlotte係25/11同14/12, 2日都係上午.  不過其中1日要數學test.  原本問老師拎學校信, lum住朗誦節調時間, 不過後來老師叫唔好調, 話他們會安排Charlotte下午回校先補test.

Karen8888,

4日考4科??中,英,數,常??真係好多野.
tutor?每日黎屋企跟功課,補下習?咁你可以習中火力同Cherie溫書.Falisha個表弟,讀41區男校,有上門補習,可以早搞掂d功課,唔使夜晚等媽咪8點幾先同佢搞,搞到10點幾,佢話無時間溫書.

mmak,

我2日比賽,一日係下午,一日係星期六.

原帖由 Karen8888 於 09-11-3 16:09 發表

唔係wo, 一年兩考, 第一次係11月尾至12月頭個星期, 共考4日, 第二次係6月中, 又係4日.
每個星期都有test, 中英默,assessment, 忙到一頭煙,
我煩緊比唔比阿女上tutor course, 因為可以跟晒功課及tes ...

fyeung,

我囡係一年3考(exam), 其實都無咩分別???...
平日唔係默書, 就係quiz, test 都無得停嘅...

朗誦節 .... 我囡係 8/12  上午, 學校講明比賽完畢要返學, 想"駁懵"休息半日都唔得...
:;pppp:

all,

我係11月17日及12月12日,好彩有一日係星期六.唔使早退.

我煩緊比唔比阿女上tutor course, 因為可以跟晒功課及test等等, 我返到屋企就可以他條啲, 但係又唔想她變成機械式讀書, 真係十五十六, 又冇意見可提供呀

all,

我係11月17日及12月12日,好彩有一日係星期六.唔使早退. ...

all,

我係11月17日及12月12日,好彩有一日係星期六.唔使早退.

mmak,

個人意見:
首選: YMCA佐敦會所 - club house
有人幫手咩都唔使搞.

次選:
CCW提議架迪欣湖,大家要諗食物.
or
『金海豚廣場』堆沙比賽、大棠馬仔樂園--士多啤梨園

all,

俾多個選擇大家揀- local tour
『金海豚廣場』堆沙比賽、大棠馬仔樂園--士多啤梨園
http://www.yl.hk/happy/pro_08/081018_B01_2.htm
包團:$138/位, (大小同價) , 每車最少24人計算

~~ YMCA佐敦會所 - club house 有無興趣???
... 係咪 25/12 or 26/12  ???

問咗, 但有無期 &details 明天先覆我.

Ross ,
"個囡又病勒"...天氣轉, 無辦法啦, 大家都要小心身體啦...

原帖由 meowross 於 09-11-2 12:37 發表
mmak & all

我鍾意, esp "俾錢就攪點, 唔使煩!"

咁係咪要快d firm 日子, 驚會俾人book 左 ? 定係book 左先, 反正未使俾錢住???

唉...好煩....個囡又病勒.....

...

mmak & all

我鍾意, esp "俾錢就攪點, 唔使煩!"

咁係咪要快d firm 日子, 驚會俾人book 左 ? 定係book 左先, 反正未使俾錢住???

唉...好煩....個囡又病勒.....

原帖由 mmak 於 09-11-1 22:55 發表
fyeung & all,

Re.: X'mas Party

"YMCA佐敦會所"... 有無興趣??

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2702589-1-1.html

可以幫吓d年青人, 又俾個機會我地班家長休息吓... 唔使揍囝, 又唔使煩搞party, 俾錢就 ...

fyeung & all,

Re.: X'mas Party

"YMCA佐敦會所"... 有無興趣??

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2702589-1-1.html

可以幫吓d年青人, 又俾個機會我地班家長休息吓... 唔使揍囝, 又唔使煩搞party, 俾錢就搞掂...好似幾好??

我嗰個咪又係咁........
想慳返個錢都唔得.....
佢仲識得講:"唔使交俾老師嘅功課(補充練習), 我係唔會做嘅.".... 幾鬼氣頂呀...

原帖由 小熊媽咪 於 09-10-31 10:48 發表

唉, 其實我有買架....不過d細路好衰, 係要人地教先入心.

ross,

有時D ECA 讀開又見到有成績, 又真係唔想quit....
d 數係深過以前, 我覺得好似科科都深咗...??

以前唔明點解SC 教D嘢咁深, 原來都係跟貼小學咋... 算係涵接到課程啦...

公文唔係個個應付到, 真係要睇小朋友性格, 我囡就讀唔到公文數嘞... Enopi 本Basic 佢都唔係好肯計, 如果唔係為咗做本critical, 我諗佢唔肯讀tim ar...
:;pppp:

原帖由 meowross 於 09-10-31 13:26 發表
mmak

科公文中, quit 左la!暫時亞囡學校科普通話都ok, 我都估唔到佢個拼音咁好, 有時同佢做作業, 要聽cd, 我聽完都唔係咁清楚邊個音, 個囡仲會教番我轉頭 (查實我係識架, 家下係公司仲有邊做邊學普通話, 話晒仲係讀緊高級班添!)

我仲quit 埋公文數....點知個囡嘈, 話覺得自己計數無以前咁快....要讀番喎! 唉, 11月逢thu 又學番lu....

我個同事個仔上左中一, 佢個仔個數學補習老師話, 好多時(esp d 英文中學)d 學生d 數既理解能力係無問題既, 反而係d 基本功 (+-x除)做得唔夠好, 唔夠純熟, 仲話, 數真係要操架.....佢千叮萬囑叫我唔好放棄公文數喎....佢話, 讀到6年級差唔多架la, 因計埋d 超愈學年, 可能已等放form 3程度.....咁上到中學時個底好好多....

仲有, 佢個補習老師仲話, 因e 家係行334, 高中係由form 4 - form 6....變相好多學校為左谷成績會將form6既數提早係form4 就教....所以家下d 數係深過以前咁話, 個底就更加緊要....

mmak

科公文中, quit 左la!暫時亞囡學校科普通話都ok, 我都估唔到佢個拼音咁好, 有時同佢做作業, 要聽cd, 我聽完都唔係咁清楚邊個音, 個囡仲會教番我轉頭 (查實我係識架, 家下係公司仲有邊做邊學普通話, 話晒仲係讀緊高級班添!)

我仲quit 埋公文數....點知個囡嘈, 話覺得自己計數無以前咁快....要讀番喎! 唉, 11月逢thu 又學番lu....

我個同事個仔上左中一, 佢個仔個數學補習老師話, 好多時(esp d 英文中學)d 學生d 數既理解能力係無問題既, 反而係d 基本功 (+-x除)做得唔夠好, 唔夠純熟, 仲話, 數真係要操架.....佢千叮萬囑叫我唔好放棄公文數喎....佢話, 讀到6年級差唔多架la, 因計埋d 超愈學年, 可能已等放form 3程度.....咁上到中學時個底好好多....

仲有, 佢個補習老師仲話, 因e 家係行334, 高中係由form 4 - form 6....變相好多學校為左谷成績會將form6既數提早係form4 就教....所以家下d 數係深過以前咁話, 個底就更加緊要....

聽到都驚.....

原帖由 mmak 於 09-10-30 19:50 發表
mom1118,

試吓買D 補充練習 做, 再唔得先出去學...
我囡學公文中文, 多多少少都有D幫助, 起碼搞掂埋D普通話, 可以煩少科.
但每星期要去上堂 每日又要做功課, 壓力都唔少架...
centre 已經近屋企, 唔使坐車但一來一 ...

係la, 我個囡見到林林同蒑蒑d choir 相, 問: 林林幾時同佢去op 喎....

喂mom1118, 幾時等我地刹上嚟? 您查實幾時要返工?

原帖由 小熊媽咪 於 09-10-31 10:42 發表

好呀.....我想見下mom1118 :)

絶對認同

我個囡好少少, 我教就入心d, 個老豆一跟...唔使15mins 佢地兩個就開片..... 但媽咪真係心力交碎la....放過我la, 亞囡.....我都唔明, 點解佢個sea food 係三角型既.....坐唔定!

原帖由 小熊媽咪 於 09-10-31 10:48 發表

唉, 其實我有買架....不過d細路好衰, 係要人地教先入心.

原帖由 mmak 於 09-10-30 19:33 發表
有永冇止境的quiz & diction....

我諗間間學校都係差不多咁忙.....
就算直資都唔會輕鬆得幾多....

唯有大家快D適應... 快D習慣啦.

我以前見到D阿媽帶著小朋友, 校服都未換 周街做功課, 搭緊車都要溫書... 覺得佢 ...

Give Me Five ......
‹ 上一主題|下一主題