用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問灣仔區Band 1 學位
樓主: al5135
go

請問灣仔區Band 1 學位   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 15-5-8 09:58
官立小學, 唔係每一間既聯繫位分配都一樣.

以灣仔區為例, 兩間軒小聯繫QC, BPS, 金文泰, 維官, 何東; 官立 ...

在net12讀了幾年,卻原來甚麼也不知道.多謝解答!

hkpapa852 發表於 15-5-8 14:28
神校都有品行差既學生啦! 有邊間學校夠膽保証所有校內學生品行完全優良? 係北韓可能有, 香港就...... 唔通 ...
X2 好多家長好似自己仔女入左b1A 學校就係一生的成就甘,不斷唱頌間學校學生點叻,自我感覺良好,唉! 子女人生流流長,要將來工作先知佢的成就卦,我也信讀書靠自己的,讀書叻又唔代表佢將來成就叻的

cpychung  絕對同意!名校只係提供一個學習環境,但出黎競爭先係見真章  發表於 15-6-24 10:30

BBKDWLAM 發表於 15-5-8 15:09
愛官前身是渣華道官小
謝謝, 剛睇番校網, 原來都有講:

本校為一所全日制的官立小學,原校為渣華道官立上午及下午小學,於二零零零年遷校至愛秩序灣,易名為愛秩序灣官立小學,由該年起轉為全日制上課。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:austism+發表於+15-5-8+09:40+有,就

原帖由 hkpapa852 於 15-05-08 發表

以灣仔區為例, 兩間軒小聯繫QC, BPS, 金文泰, 維官, 何東; 官立 ...
愛官前身是渣華道官小

mcl203 發表於 15-5-8 14:18
純吹下水無貶意....我係某d場合見到某d小學既片面直覺....係一般 (純個人睇法...係比較下).... ~~~
...
神校都有品行差既學生啦! 有邊間學校夠膽保証所有校內學生品行完全優良? 係北韓可能有, 香港就...... 唔通又要搵蘇文.....????

mcl203    發表於 15-5-8 14:34
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-5-8 13:39
撇除升中表現, 其實呢幾間所謂寶校, 我又唔覺得話差喎! 講校風, 我又唔覺有問題; 講學校支授同老師愛心, 可 ...

嘉道理係比較下算唔錯~~~

mcl203 發表於 15-5-8 12:46
但佢無公佈每間學校人數...可以係好多位...又可以係1位...要自己估下幾多%係B1 lu~~~

http://resources.s ...
撇除升中表現, 其實呢幾間所謂寶校, 我又唔覺得話差喎! 講校風, 我又唔覺有問題; 講學校支授同老師愛心, 可能仲好過唔少一二線既學校.

不過無辦法, 因為過往學術表現, 宗教, 學生國籍等問題, 變成非大多數家長首選, 再加上好多人云亦云沒經查証既資訊, 令人覺得寶校一定係"差"既學校, 結果令佢地一路沉淪於寶校呢個輪迴之中....

其實小朋友係邊間學校讀書, 佢地唔會覺得有太大分別, 只係家長覺得有分別

cpychung 發表於 15-5-8 12:05
就咁睇,嘉道理唔好好多人眼中咁差....

但佢無公佈每間學校人數...可以係好多位...又可以係1位...要自己估下幾多%係B1 lu~~~

http://resources.sekps.edu.hk/myoffice/servlet/userControl?action=userFirstPage&UserID=sa&Project=sspq201214&aeroDomain=sek

都有少少参考既係....聖雅各畢業生係表內分佈17間B1中學....嘉道理係分佈10間B1中學~~~

王家爸爸    發表於 15-5-8 13:45

就咁睇,嘉道理唔好好多人眼中咁差....

王家爸爸  灣仔學校,差極有個譜。  發表於 15-6-24 07:28

mcl203 發表於 15-5-8 11:23
好多餸吓....去到6寶
我諗全港無邊個校網既寶校比例係咁高......

hkpapa852 發表於 15-5-8 10:30
我係#353答咗, 你講個4寶係邊4間?
好多餸吓....去到6寶

chrischeung 發表於 15-5-8 10:20
回覆 hkpapa852 的帖子

而家四寶加北小,請問另一寶系咩學校?
我係#353答咗, 你講個4寶係邊4間?

而家四寶加北小,請問另一寶系咩學校?

austism 發表於 15-5-8 09:40
有,就係升中派位上的分別.........

以灣仔區為例, 兩間軒小聯繫QC, BPS, 金文泰, 維官, 何東; 官立嘉道理只聯繫西九嘉道理
係中西區, 般小同李陞聯繫KC, BPS, 金文泰, 維官
係東區分別更大, 筲官和兩間北官聯繫筲官, 金文泰和筲箕灣東官立, 愛官聯繫QC, 筲官, 金文泰和筲箕灣東官立
係南區, 兩間官小都聯繫KC, BPS, 金文泰同維官

愛官和筲官原本係上下午校, 又係同一區, 點解有分別? 仲有點解東區既官立小學無一間可以同BPS聯繫?

呢D野, 問下教育局.... 不過佢地應該會答係歷史問題

** 聖雅各/ 嘉道理/ 寶覺/ 黄焯菴 無提供數字...即係代表有 1 個或以上        
  ##  皇仁自行階段取錄 軒小/聖雅各 學生….無法估計自行位收B1生...用 " X " 代表      
  ##  中華基金等中學可能有取錄B2生              
  ##  李陞大坑 / 張凝文 / 李賜豪…. 無提供任何資料            
  ##  聖公會鄧肇堅 乙部位太多...無法估計自行位收B1生….用 " X " 代表        
  ##  瑪利曼 / 英華女 / 華仁 / 聖提女 / 金文泰 初部估算數字少於乙部位...無法估計自行位收B1生….用 " X " 代表  
  ##  玫瑰崗….推算 2班 每班約24人 畢業...數字係推算出來          
*******************************************************************************************************************
見你咁認真...我又學做吓個表俾你評下先:

都係估估下...灣仔區最少既離場人數....個表無包到 QC + SKHTSK係自行收區內B1生...所以灣仔係夠位俾區內B1生
.......錯左唔好省我 ~~~

hkpapa852  難得你咁有心! 謝謝!  發表於 15-5-8 09:49

引用:Quote:austism+發表於+15-5-8+09:33+點解北

咁官立嘉道理同軒小, 你覺得有分別嗎?
有,就係升中派位上的分別.........

beaclem 發表於 15-5-8 09:32
八卦,想問下邊綠(6)寶
兩間佛教學校, 保良局XXX, 兩間"國際學校"(大坑XX, 官立XXX爵士), 再加埋新成員雲景道景北官

6寶戰隊... go go go!

austism 發表於 15-5-8 09:33
點解北官會轉入net 12?

其實官校唔係間間都差不多咩?都有聯繫位,只不過多位定少位?唔明點解官校受歡迎 ...
咁官立嘉道理同軒小, 你覺得有分別嗎?

引用:Quote:austism+發表於+15-5-8+09:24+寶校!

所以12網嚟緊有6寶
點解北官會轉入net 12?

其實官校唔係間間都差不多咩?都有聯繫位,只不過多位定少位?唔明點解官校受歡迎程度有咁大分別!

Sorry, 咁多低能問題,因為我女是插班生入net12, 我對港島區學校真係唔太清楚,尤其是小學,我只識比較受家長歡迎果幾間。

回覆:hkpapa852 的帖子

八卦,想問下邊綠(6)寶

上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。
‹ 上一主題|下一主題