用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男拔面試2010
樓主: thomasha
go

男拔面試2010 [複製鏈接]

我暈...... 老兄
原帖由 thomasha 於 10-10-9 10:35 PM 發表
絕對支持學校面試家長! 有些傳統名校是不見家長的,真不理解他們怎麼想的。

看來,學校應該讓家長在面試前多吃一點苦頭,小朋友一起吃苦頭就更好了。非常覺得男拔為了達到這個效果作出了精心安排!
...

下? 有咩? 小事一宗, 一笑置之, 無謂執着! Cheers~!
原帖由 thomasha 於 10-10-9 09:01 PM 發表
收到,謝謝! 唔好意思,拖左你落水添!

我每次都是開開心心分享的(就算是"說三道四"亦然,嘻嘻!),很多家長提供了非常寶貴的資料,令我們這些新手得益不少。
原帖由 **芳芳** 於 10-10-9 22:29 發表
講真大家都唔知學校既收生標準, 無謂太多爭論了, 分分鐘歷屆收o左既亦無可能好確實答您有什麼原因收!

事件上, interview既問題同形式來來去去都是有一定形式, 識答問題又唔代表什麼, 小朋友既"真"當然學校懂得怎去 ...

um....I forgot what my son told me yesterday.  That's me have poor memory.
原帖由 cheng2 於 10-10-9 10:21 PM 發表
Do you know the answer?  my kid told me the similar test question but he could not tell me what he response correct.

絕對支持學校面試家長! 有些傳統名校是不見家長的,真不理解他們怎麼想的。

看來,學校應該讓家長在面試前多吃一點苦頭,小朋友一起吃苦頭就更好了。非常覺得男拔為了達到這個效果作出了精心安排!
原帖由 IANLEE 於 10-10-9 22:24 發表
仁者见仁,智者见智!
我觉得有的学校要面试家长还是有必要的!我支持学校面试家长!
正所谓:吃得苦中苦,方为人上人!
才10几分钟的等待比起我们做家长这么多年的付出和努力,“等待”有何足挂齿呢! ...

講真大家都唔知學校既收生標準, 無謂太多爭論了, 分分鐘歷屆收o左既亦無可能好確實答您有什麼原因收!

事件上, interview既問題同形式來來去去都是有一定形式, 識答問題又唔代表什麼, 小朋友既"真"當然學校懂得怎去發掘.

大家當然緊張小朋友既將來, 所以大家才有緣係度"相聚", 身教亦是十分重要的!!!!

開開心心分享, 等待結果公佈吧!!!!
[size=large]祝大家都有個肥肥白白健健康康既BB!!!3/3 = 3.4kg4/4 = 4.7kg6/5 = 5.97kg6/6 = 6.99kg6/8 = 8.2kg
沒有難教的孩子
只有懶惰的父母

仁者见仁,智者见智!
我觉得有的学校要面试家长还是有必要的!我支持学校面试家长!
正所谓:吃得苦中苦,方为人上人!
才10几分钟的等待比起我们做家长这么多年的付出和努力,“等待”有何足挂齿呢!

Do you know the answer?  my kid told me the similar test question but he could not tell me what he response correct.

原帖由 milkonline2 於 10-10-9 20:18 發表
It's a game to find some missing fruits according to my son.  First picture shown many fruits in it.  For the second picture, teacher ask my son to state out the missing fruit.  Actually, I can't poin ...

He said that before that

原帖由 milkonline2 於 10-10-9 20:18 發表
It's a game to find some missing fruits according to my son.  First picture shown many fruits in it.  For the second picture, teacher ask my son to state out the missing fruit.  Actually, I can't poin ...

有沒有小朋友出來是綠色圓圈貼紙?
佢講有看卡通(似超人類)
有答問題, 之後入反tv 房先畫圖畫

have a question, today saw some kids,  fluent / mother tongue in english but not sure if they know chinese, just wondering does DBS has high preference in these students??

同意! 希望有間喜歡善良小朋友o既小學識得欣賞佢啦! :)
原帖由 milkonline2 於 10-10-9 20:40 發表
我諗你個仔性格似你, 我個仔性格似我老公, 不過善良最緊要!   

收到,謝謝! 唔好意思,拖左你落水添!
原帖由 milkonline2 於 10-10-9 20:24 發表
Thomas, 你是有原則的好心人, 不過你知唔知乜叫對牛彈琴, 一個人的回應可見那人的修養, 算吧啦你! 唉~!

我諗你個仔性格似你, 我個仔性格似我老公, 不過善良最緊要!
原帖由 thomasha 於 10-10-9 01:14 AM 發表
你個仔同我個仔真係o岩o岩相反,我個仔如果知道第朝有正經事要早起身,佢就會肯早d訓,第二朝都起身。佢怕醜少少,不過都算係善良啦,亦可以坐定定一段唔太短o既時間。 ...

Thomas, 你是有原則的好心人, 不過你知唔知乜叫對牛彈琴, 一個人的回應可見那人的修養, 算吧啦你! 唉~!

It's a game to find some missing fruits according to my son.  First picture shown many fruits in it.  For the second picture, teacher ask my son to state out the missing fruit.  Actually, I can't point out the detail as my son refuse to say too much.  Please correct me if anyone knew, thanks!

BTW, the teacher asked my son to write his Chinese name.
原帖由 Annngan 於 10-10-9 05:06 PM 發表
What is the "Test Session"?
Does any one know the details of them?
At least, one or two examples of the questions in the Test Session to prove that it does exist.
In fact, my son did not tell me that  ...

明白,呢個教育制度,無論點改都會有人話唔公平或者唔好,住得o係香港就要接受遊戲規則 (最少而家係,將來有無得改就唔知)。
原帖由 LaLa 於 10-10-9 19:19 發表
thomasha,

我並非倡議統一考試, 只係覺得如有人什麼都話唔公平就不如同一時間應考. 考mud都好啦! 反正我D仔女都考完 lor.

多謝你的回應。

流程是否暢順實屬見人見智,你那場是暢順的話,我恭喜你,不過我那場的確不單是我有這些怨言,就是一些和我們一起經歷的家長朋友們,經過大家討論後,也有同感。

我們到SPCC面試不用在室外等,在面試室門口只需等候不到5分鐘,小朋友就被叫進去,我們可以在有蓋的走廊坐著等小朋友出來,那裡有電風扇,不會覺得熱;另外,SPCC當天要上課,沒有課室讓家長在裡面等實屬合理,但DBS當天是不用上課的。

"偷看"那字眼我已向人家道歉過了,還需要別的嗎?

至於我為何報考DBS,我相信你不會有興趣知道,就算你有,我還是分享給一些適當的人吧,無謂浪費你的時間了。對於"說三道四",如果你認為批評的說話就是說三道四,就請你不要看我的留言好了,免得你動氣又"徙"氣。
原帖由 fireworks 於 10-10-9 17:08 發表
兄台,

容我說句話吧!  我非常認同兄台你根本水平不夠!  我小朋友也又去面試,根本不是如你所說的.  流程很暢順, 先到然等10 ~ 15min 很正常, 沒有什麼大問題, 試問那一間等 interiew 不是這樣的?  你看看你在 SPCC  ...

thomasha,

我並非倡議統一考試, 只係覺得如有人什麼都話唔公平就不如同一時間應考. 考mud都好啦! 反正我D仔女都考完 lor.

原帖由 thomasha 於 10-10-9 15:29 發表
"Lazy parents seldom get rewards."係我O既信條,BK係個公開O既地方,資料任,唔就笨啦,哈哈!

統一考試呢家野,對於咁細個o既小朋友真係唔係好o岩,佢地黎緊仲有大把評估/測驗/考試等緊佢地,唔駛要佢地K3就開始嘛!
...
‹ 上一主題|下一主題