用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問灣仔區Band 1 學位
樓主: al5135
go

請問灣仔區Band 1 學位   [複製鏈接]

回覆 wpwong 的帖子

舊年有1X個入左TSK, 相信都係呢間多

醒目開學勳章

ydoris 發表於 15-6-24 10:13
回覆 hkpapa852 的帖子

想下,吾係位多就要選佢,要搵合適既學校.而且可能真係吾LIKE QC??TSK一樣多位,我都 ...
請問聖雅各的B1尾, B2頭生, 通常會入邊間呢?

又或者知否2014上屆派位, 的B1尾, B2頭生, 派左去邊幾間呢?

ydoris 發表於 15-6-24 10:13

想下,吾係位多就要選佢,要搵合適既學校.而且可能真係吾LIKE QC??TSK一樣多位,我都 ...
要搵合適既學校

可適通常都只有學校可以揀學生, 唔到學生揀學校.
係灣仔區既B1男仔, 仲"勉強"可以任性地話"要搵合適既學校"嚟放抽獎排位次序. 係其它區, 真係可以咁瀟洒?

ydoris  吾知呢??QC讀吾上..又會點??  發表於 15-6-24 10:21
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

想下,吾係位多就要選佢,要搵合適既學校.而且可能真係吾LIKE QC??TSK一樣多位,我都無放乙一啦....因為想入其他英中...YW,BPS,聖提女..位咁少,一樣個個放乙一..道理一樣...如果廿幾人選QC得幾個入就真係少...

但係如果揀QC嘅人多過揀WY 6倍嘅話, 入WY嘅百份比係咪高D, 唔知咁計得唔得.....

ydoris 發表於 15-6-24 09:48

我都覺得係..會不會乙一係華仁,ST JOE個D,乙二已是TSK??
華仁得10個位左右(今年得9個), St Joe更少,得3個, 真係有人咁喜歡玩逆向意維, 有51個位既QC唔揀, 走去咁冒險?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我都覺得係..會不會乙一係華仁,ST JOE個D,乙二已是TSK??

ydoris 發表於 15-6-24 09:33
回覆 王家爸爸 的帖子

係..今年女仔少..都有人考直資,不過相信吾多人讀直資,我吾知幾多人留左位..反而有些 ...
不過係灣仔抽獎時唔揀QC, 男仔都無乜野可以揀喎?

回覆 王家爸爸 的帖子

係..今年女仔少..都有人考直資,不過相信吾多人讀直資,我吾知幾多人留左位..反而有些B2都會考直資或博派英中位...自行考QC既得幾位..抽獎會多些人選QC既我估..好似你講咁,我覺得佢地吾係太多人鐘情QC..SO軒小咁多人入都係數字傾斜左去佢個邊,多人報未多人入啦....總會有3數個人入既....

mcl203 發表於 15-6-23 16:07
咁似乎....比較2間軒小....都唔算太高% B1生去搏QC ~~~
灣仔B1生,願意搏QC,機會其實好高。只係唔係人人想入QC。

近20%係直資

王家爸爸  唔知點解舊年精英班好多人選直資。  發表於 15-6-24 07:27
mcl203  Thx ~~~  發表於 15-6-23 17:30

約62%英中加直資

liumk1 發表於 15-6-23 16:16
可能舊年女仔多, 頭廿名計好多都去左英華, BPS同真光同其他直資, 廿名後嗰D又未必敢搏QC
...

只係奇怪....只要係B1生....搏QC既機會率係均等
可否分享下...聖雅各入B1英中+直資...%約係幾多

可能舊年女仔多, 頭廿名計好多都去左英華, BPS同真光同其他直資, 廿名後嗰D又未必敢搏QC

liumk1 發表於 15-6-23 15:54
係呀
咁似乎....比較2間軒小....都唔算太高% B1生去搏QC ~~~

係呀

引用:2014年有4個入皇仁,+級排名最尾係第18,+如

原帖由 liumk1 於 15-06-23 發表
2014年有4個入皇仁, 級排名最尾係第18, 如果用頭廿名計, 最多8個男仔抽皇仁, 因為舊年多女仔同多人選宜資,  ...
指聖雅各? ~~~

2014年有4個入皇仁, 級排名最尾係第18, 如果用頭廿名計, 最多8個男仔抽皇仁, 因為舊年多女仔同多人選宜資, 仲有那8個男仔, 有人入左KING'S, ST JOE, WY, 呢D男仔都未必係選QC做第一志願, 所以舊年計, 頭廿名而選QC, 個比率係好高下.

醒目開學勳章

Amaz 發表於 15-4-30 18:40
我始終唔信聖雅各好多B1男仔乙一選皇仁。。。
2014派位....聽聞有6個入皇仁啊
‹ 上一主題|下一主題