用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖公會青衣邨何澤芸小學
樓主: ChammyMAMA
go

聖公會青衣邨何澤芸小學   [複製鏈接]

我收到青澤offer了。功課,默書,測驗量係唔係唔多呢?

仔仔錫錫你 發表於 14-7-2 12:36
我先2年in 青澤好簡單,交表,翌日收電話直接見校長。 校長叫細路介紹自己,問下英文,鍾唔鍾意在青澤讀, ...
咁簡單! 可能2年前真係小啲人報。你小朋友最後有無讀青澤? 反而我上次去遇到個老師唔係咁nice.

kmmum 發表於 14-6-17 23:40
回覆 ChammyMAMA 的帖子

個家長有無交portfoilo ? 今日三場面試, 每場約有廿幾個學生.
我先2年in 青澤好簡單,交表,翌日收電話直接見校長。 校長叫細路介紹自己,問下英文,鍾唔鍾意在青澤讀,又同家長講如追求學術就未必合適………… 跟住就叫我們出去辦手續。 純個人感覺,享澤老師較nice, 如非交通問題我會選享澤。

thanks

醒目開學勳章

引用:Quote:ChammyMAMA+發表於+14-7-1+16:46+唔

原帖由 jojoplanet 於 14-07-02 發表
唔駛見我仲高興..
見2次都正常嘅,但好不幸今年個班主任放產假但代課十問9唔知

ChammyMAMA 發表於 14-7-1 16:46
唔洗架,今年皇欣浩蕩見2次,往年見一次架咋
唔駛見我仲高興..

醒目開學勳章

引用:回覆+ChammyMAMA+的帖子 不用見家長嗎?

原帖由 carolchow88 於 14-06-30 發表

不用見家長嗎?
唔洗架,今年皇欣浩蕩見2次,往年見一次架咋

不用見家長嗎?

醒目開學勳章

引用:請問知吾知幾號派成績表呢?

原帖由 carolchow88 於 14-06-27 發表
請問知吾知幾號派成績表呢?
放假前會派架喇,我諗8/9號左右啦

請問知吾知幾號派成績表呢?

回覆 jojoplanet 的帖子

Trinity 真係ORAL ONLY.

cambridge . 你PM MAIL 俾我. 我SEND D PASTPAPER 俾你睇.
STARTER 有train -listening/oral/reading+writing.

有些家長自己教.  tao d pastpaper 自己教.

kmmum 發表於 14-6-19 17:07

我幾BUY 公文, 阿囡K1上公文英文. listening ok. 到跳學年, 要串字,  佢k1 少寫字 ...
我個仔英文超學年但中文就無呀。。不過因為學咗公文普通話應付到。

kmmum 發表於 14-6-19 17:03

TRINITY 有syllabus跟, CENTRE 會GROUP 埋同LEVEL 同學一齊.
咁你覺得讀CAMBRIDGE好定TRINITY 好?因為佢己學英文公文唔想再加重佢付瞻所以我係只想佢讀ORAL。

我幾BUY 公文, 阿囡K1上公文英文. listening ok. 到跳學年, 要串字,  佢k1 少寫字.. 減住口唔想寫. 我先quit
k1 英文組冠軍張cert... 好'省鏡' xddd.

有朋友都讀緊小一公文. 在出面一條龍小學都考得不錯成績.

TRINITY 有syllabus跟, CENTRE 會GROUP 埋同LEVEL 同學一齊.
我朋友請NET上門教英文. 跟下幼稚園書讀,認字.  結果,進度一般.

反面,我囡學STARTER, 有課程有syllabus有題目(listening+oral+ writing) 指引
效果還可以.

kmmum 發表於 14-6-19 13:27

在翠怡kidsmart 學trinity oral (有証書可以考)  中文好似叫聖三一口試.
我阿仔中文老師成日話要中文好要多睇書。你可以就一路堅持每日同佢講故事。我個仔有時間都用來玩佢睇書都係靠做公文咋。。

我問咗青怡個間好似小現代小博士一對一ORAL$160一堂但係是中國人的。。我諗緊試唔試,1對1查實幾抵有D中國人發音都幾好。TRINITY可能有SYSTEM D但可能一GROUP人大家唔同LEVEL可能進度又慢D。我都未決定點。。

在翠怡kidsmart 學trinity oral (有証書可以考)  中文好似叫聖三一口試.

http://www.youtube.com/watch?v=Lh1bKBbPpjY
上網有得睇.

屋企的工人是印印,平常講廣東話. 所以,俾囡囡K2開始由GRADE 1讀起.
百幾元一堂,只學ORAL 有點唔抵. 不過,在同一間CENTRE 上了兩年,
阿囡試幾堂唔合適, CENTRE 容許轉其他班.

回覆 netbieshan 的帖子

K2 時,學了半年,效果不太好.
回到家,我地又唔識講. 無得溫.  有學等於無學.

10:00 太好了. 我囡現在都10點半,  睡期15分鐘BED TIME STORY. 再之前捉下棋.
唉, 如果7:30校車, 便要早一小時睡...

我地7點半先返到屋企, 親子時間太少了.

netbieshan 發表於 14-6-19 10:25
比我想像中好喎。因為我問過一些小一小朋友,佢哋話幾辛苦,咁可能剛升小一唔習慣喇
thanks
...
辛唔辛苦要睇你小朋友KG有無打底喎。。我個仔K3開始讀中英文公文習慣做功課同埋認得多點字可能輕鬆D。我個仔除咗做學校功課仲要做公文10:00前都一定上到床瞓。

netbieshan  thx for info  發表於 14-6-19 11:09
‹ 上一主題|下一主題