用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問灣仔區Band 1 學位
樓主: al5135
go

請問灣仔區Band 1 學位   [複製鏈接]

回覆 brianshe 的帖子

你講是呈分嗎?

回覆 wpwong 的帖子

一些是,一些不是..

mcl203 發表於 15-6-25 11:39
小學P1學位不大变既情況下....已限制左P6升中既無限增大能力

競爭大左只會係考P1階段出現....當然更多人 ...
唯一變數係, 除非教育局係未來幾年將之前"減班"既學校既班數回歸原有水平

小吉媽媽  有可能  發表於 15-6-25 11:48
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小吉媽媽 發表於 15-6-25 10:55
到時後出生率高企既同學仔,會5會競爭又大左呢?

小學P1學位不大变既情況下....已限制左P6升中既無限增大能力

競爭大左只會係考P1階段出現....當然更多人誇區抽乙部啦~~~

醒目開學勳章

ydoris 發表於 15-6-25 09:49
回覆 小吉媽媽 的帖子

失手真係好嚇人架...好似今次數學有同學做吾晒..真係難以想像.有人份卷70幾.有人90 ...

" ...好似今次數學有同學做吾晒..真係難以想像.有人份卷70幾.有人90幾.佢地好激架,低分可以拿埋份卷一團,掉落地再用腳踏上去,驚份卷吾C得咁......" 係指 SJS 今年6年級的精英班, 剛考完的最後一次考試嗎??

hkpapa852 發表於 15-6-25 10:02
灣仔出色既學校仲有聖若瑟, 瑪利曼, 聖芳濟各, 聖保祿天主教, 聖保祿學校, 大坑真光, 高主教, 兩間軒小, 聖 …
到時後出生率高企既同學仔,會5會競爭又大左呢?

我個仔考呈分時勁緊張, 食唔安, 訓唔落咁, 結果考試時我剩係同佢玩, 當然溫書佢自己溫, 我們就唔迫佢喇, 好彩出黎成績都叫做KEEP 到.

回覆 ydoris 的帖子

失手真系難錢想像,大仔呈一時數學失手至八十,系由一至五未曾見過咁低,當中害怕,失望,不能形容,最後用盡努力才行完這三次考試。所以一次失敗大家不要氣餒,努力向前,盡力而為。

回覆 小吉媽媽 的帖子

失手真係好嚇人架...好似今次數學有同學做吾晒..真係難以想像.有人份卷70幾.有人90 ...
灣仔出色既學校仲有聖若瑟, 瑪利曼, 聖芳濟各, 聖保祿天主教, 聖保祿學校, 大坑真光, 高主教, 兩間軒小, 聖雅各.... 少咗華仁, 影響其實唔係太大, 反而可能以前B2頭既學生有機會變番做B1

ydoris  希望師弟妹仍然幸福啦..  發表於 15-6-25 10:09
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 小吉媽媽 的帖子

WY搬走咗....灣仔應仲係強區....仲有咁多間係到....比例仍係高....我估

回覆 小吉媽媽 的帖子

失手真係好嚇人架...好似今次數學有同學做吾晒..真係難以想像.有人份卷70幾.有人90幾.佢地好激架,低分可以拿埋份卷一團,掉落地再用腳踏上去,驚份卷吾C得咁..唉........學校都係社會既小缩影.家長是小朋友的一面鏡子....以前以為考得好就得啦..原來高處未算高,只有全級頭十名才可有選擇.....中間既,壓力好鬼大...話時話,WY搬,北官入,灣仔還會是強區嗎??

ydoris 發表於 15-6-25 08:52
回覆 mcl203 的帖子

可能老師係想學生同家長不可放鬆掛...成日都見有同學呈分失手..頭20名係保証到入英中. ...
明白...可能自己小朋友讀直屬小學...感受升中壓力不同....佢地較細....成績強弱早有分野
可以講有緊張少壓力...對排20後打守勢波

chrischeung 發表於 15-6-24 22:09
回覆 小吉媽媽 的帖子

精英班也有難處,怕地位保!
當然,入得到一定有返甘上下斤兩實力,落差都不會太大,大人都會有失手既時候,何況小朋友

chrischeung 發表於 15-6-24 22:07
回覆 小吉媽媽 的帖子

真的太保守了,要考頭二十名也太難了。
一分耕耘一分收穫

mcl203 發表於 15-6-24 18:17
恕我直接左....真係估計以外....理應起碼係排位40後先當邊緣人...要穩陣d
20後就要行保守....真係唔明係咪 …
大家老實人,絕對喜歡直接,所以初頭聽到眼都突,之後無奈接受,畢竟行有行規,現實係考得好就有得選擇

mcl203    發表於 15-6-25 09:32

王家爸爸 發表於 15-6-24 22:29
多左一班,雖然人數唔多,但係足夠影響全個灣仔中學學位既競爭生態。 ...
St James 係2014-2015年度開始變5班, 即係5年後先知影響有幾大(多咗25-27個學生)
但今年升小一個班開始, 日後升中又再辛苦D, 因為北角官立(雲景道)既2015-2016年度小一學生已經係屬灣仔區升中
即係又多2班, 即約50人

前後兩年, 升中學生人數至少增加70人, 當其中1/3係B1學, 即係日後又多23個人爭一線中學學位

回覆 mcl203 的帖子

可能老師係想學生同家長不可放鬆掛...成日都見有同學呈分失手..頭20名係保証到入英中...20至40可能有外在因素,有機會有幾個入吾到,又吾知點解.所以咁掛...因為到考呈三時,老師都話只要KEEP住就OK..

回覆:請問灣仔區Band 1 學位

首先利申,我小朋友已升中,不過睇完大家回覆,有兩點我想講講。
1. TSK是沒有second in.這點在簡介會中校長有說明。
2. St. Louis其實在下跌中,佢地本來是已經不合資格開全英,其中一班要變中文班,為左keep住係全英中,佢壯士斷臂,cut左一班來維持全英中

王家爸爸 發表於 15-6-24 22:29
多左一班,雖然人數唔多,但係足夠影響全個灣仔中學學位既競爭生態。 ...
可能...心態 大於 生態
‹ 上一主題|下一主題