用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 關於 S 位學習問題,請過來人指教
樓主: ilovexo824
go

關於 S 位學習問題,請過來人指教 [複製鏈接]

回覆:ilovexo824 的帖子

S位有3個月試學,所以佢地有list係手

回覆:djlove 的帖子

俾我唔會入S位

引用:既然上緊E位有進步,俾我未必會入S位!你問

原帖由 long107 於 15-06-05 發表
既然上緊E位有進步,俾我未必會入S位!你問下幼稚園老師和E位老師意見啦!

...
E及s位都話叫我自己决定,話讀一年s或e都會有進步,但吾知邊樣會進步大啲,所以家長自己决定

回覆:djlove 的帖子

既然上緊E位有進步,俾我未必會入S位!你問下幼稚園老師和E位老師意見啦!

如果小孩5歲半,已在幼稚院讀k2有讀書及寫字+e位有進步, 語言及社交大小肌都有差,現可入s, 但入了S位就吾讀k3,,之後吾會repeat, 因會冇咗十分抽學校,s 位及e位都話由家長自己決定,大家有冇啲意見比我,thx

回覆:關於 S 位學習問題,請過來人指教

Thx all

有哥哥/姊姊在該校就讀, 就是世襲=必收生

回覆 ilovexo824 的帖子

唔好意思,睇錯咗,pocoyo123講得啱,如果哥哥或家姐仍在該小學就,細佬及妹妹就一定收。

http://www.schooland.hk/post/psa01

引用:+本帖最後由+pocoyo123+於+15-6-4+21:55+編

原帖由 pocoyo123 於 15-06-04 發表

必收生是在自行派位是分配的, 只要有哥哥/姊姊在讀校的小學 ...
不好意思,有小小亂,請問如重讀 k3 之後,不是適齡兒童(過7歲),呀哥仍讀緊小學,是否仍是必收生,不用大抽獎?

必收生是在自行派位是分配的, 只要有哥哥/姊姊在讀校的小學部就讀, 就可自動成為這校的學生, 無需計分

唔使去大抽獎呀, 你己可在自行己可派到學位

如不明白去教育局綱址睇下

回覆:fandd 的帖子

点解幾年後適齡既學童會比而家少?

引用:叫得做大抽獎(統一派位),參與者都梗係個個

原帖由 fandd 於 15-06-04 發表
叫得做大抽獎(統一派位),參與者都梗係個個機會均等,有無家姐或哥哥喺校內就讀係完全無優勢。
反而喺先前 ...
係喎攪亂左添

叫得做大抽獎(統一派位),參與者都梗係個個機會均等,有無家姐或哥哥喺校內就讀係完全無優勢。
反而喺先前既第一階段(自行選校),如果你心儀既係宗教學校,同時又攞到宗教分(即已受浸),你囝囝攞住25分,即使無咗適齡既1O分,入到既機會都較大。
由於幾年後適齡既學童會比而家少,即使你囝囝無宗教分(即只有2O分),入到既機會都幾大呢!

引用:言語治療,你仔講野ok嗎? +

原帖由 Olympian 於 15-06-04 發表
言語治療,你仔講野ok嗎?
不,所以我都想出面再加,請問有無介紹?

引用:回覆+ilovexo824+的帖子 必收生唔使計分,+

原帖由 pocoyo123 於 15-06-04 發表

必收生唔使計分, 亦不須計年齡, ~~~~只要第/妹在自行報名時, 有哥哥或姊姊在校就 ...
咁我就放心啦,因為哥哥間學校,真係一間好學校,亦有好多資源俾有學習障礙學生,呀哥係到,細佬又一定會易d適應

言語治療,你仔講野ok嗎?

引用:Quote:原帖由+ilovexo824+於+15-06-04+發表

都是一般幼稚園。但我冇講是自閉症,只說專家話讀多一年對社交好。有點delay。及語言遲緩,出面有上ST。只 ...
不好意思,ST 是什麼?

必收生唔使計分, 亦不須計年齡, ~~~~只要第/妹在自行報名時, 有哥哥或姊姊在校就讀而未畢業就一定入到.~~~

引用:Quote:原帖由+Olympian+於+15-06-04+發表我

原帖由 ilovexo824 於 15-06-04 發表
我想問囝囝重讀 K3 ,是否只有私幼先肯收?
都是一般幼稚園。但我冇講是自閉症,只說專家話讀多一年對社交好。有點delay。及語言遲緩,出面有上ST。只希望多d幾會跟小朋友溝通。

引用:Quote:ilovexo824+發表於+15-6-4+01:30+我

我仔主要因手肌弱才重讀年。本可20分大有機會入區內名校都放棄了。K3一開學己寫"我是男孩子",我有一雙手, ...
我想問囝囝重讀 K3 ,是否只有私幼先肯收?

‹ 上一主題|下一主題