用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有無計劃送小朋友去外國讀中學?
樓主: 安安
go

有無計劃送小朋友去外國讀中學? [複製鏈接]

It ranks 1,116 according to ft ranking webpage:

http://rankings.ft.com/secondary-schools/secondary-schools-2011/8?fields=16541|16566|16571|16576|16581|16586|16626

原帖由 安安 於 11-9-15 11:50 發表
請問 Shebbear College 的COMMENT 如何 ?

請問 Shebbear College 的COMMENT 如何 ?

有沒有人分析以下的好處及壞處:

A) 香港讀到F2, F3UK boarding school U
B) 香港讀到F5, GCE,UKF6U
C) 香港讀完F6, UK,(要考A level?)及U
D) 香港讀完F6, 香港讀一年U, UKU.

謝謝

原帖由 CPU1995 於 11-9-14 17:55 發表
I think that if you submit the application for your daughter in P.6, most UK boarding schools would request your daughter to jump one form to Grade 8 (F.2 in HK) due to age requirement.

我下午花了一些時間去一些幫人申請去英國讀書的AGENT 網頁看, 再豐富了自己的知識。  

都係O個句, 亦係最重要既問題, 選學校, 我見呢度大家俾左D意見我, 我都睇左, 大家介紹既都唔錯。  但要睇下岩唔岩阿女。

I think that if you submit the application for your daughter in P.6, most UK boarding schools would request your daughter to jump one form to Grade 8 (F.2 in HK) due to age requirement.

基本上兩位的內容都是大家的經驗之談。  

去外國讀書是經過深思的事, 不是那麼簡單的, 我同意小朋友身在外地可能會面對很多不明朗的因素。 但小朋友會成長的。  從前的我都是碰過釘的, 今天的我卻事事深思。  我相信任何一個人都一樣, 小朋友在外地會成長得更快, 可能係我地遠離得太久太遠, 我們是想著她小時的模樣, 回來完全不一樣, 大家會嘖嘖稱奇。  

不管如何, 我還是那個決定, 要阿女讀好書, 考一間岩她讀的中學, 中一時努力搵間好學校俾佢去英國讀。

醒目開學勳章

其實同一件事, 在不同的人身上會起着不同的化學作用, 歧視, 老實說, 在那個地方沒有? 香港, 何嘗不是一樣? 當然, 小朋友出國, 過程中會面對很多挑戰, 單是學習如何跟不同種族, 文化的同學相處, 已是一門大學問, 所以有說在year 9過去的好處, 就是待小孩子(無論是香港學生或是當地學生)心智還處於容易接受新事物新朋友的階段, 較易融入, 如果在lower sixth才過去, 根本, 當地學生已自形成圈子, 外來生想打入並不容易.

話雖說越年幼會越容易接受外來人, 但這亦取決於外來人的態度, 這就是對不同人就會起不同化學作用之說.

香港教育, 若單以成績分數評論, 當然不比海外生差勁, ~送得小朋友出國, 所追求的就並不是單單分數吧! 當然是希望小朋友有全人發展, 追求分數以外的知識, 經驗, 當中, 與人相處, 點樣化解生活中的難題, 學習獨立思考, 哩啲都係得着.
學校, 就好似小社會, 當中, 會有不同人種, 有歧視, 有不公, 小朋友就要學習點樣去面對, 去化解, 去爭取, 去妥協, 更會睇到世界之大, 背景強, 學歷高的, 大不乏人, 就會明白, 自己並不是世界最強, 把在港驕縱的氣焰磨滅, 取而代之, 係虛懷的胸襟, 圓滑世故. 將來投身社會, 誰說IQ會比EQ? 除非那行業不需要跟人接觸.

說到孩子年幼出國, 會跟父母關係疏離, 似乎並不適合用喺我身上, 我還慶幸, 當日正值小朋友在反叛期時送他們出國, 避過了無日無之的爭拗, 由冷漠的外國人管教, 令佢哋知道和珍惜, 世上只有父母對佢哋係最好, 到今日, 不單沒有疏離和抗拒的感覺, 就講昨晚, 還跟女兒天南地北的聊着, 由近的講身邊人和事, 至遠的講到有/無神論, 當然, 孩子大了, 還是有他們心中的秘密, 就如我兩個孩子, 他們有共同的秘密係唔會透露俾我知道, 但我唔會覺得哩個係疏離, 孩子長大, 成為獨立個體, 有自己的秘密, 只要唔係咩大過失, 父母當然要尊重佢哋.

可能, 對英國中學的失望, 係源於對佢哋有熱切的期望吧, 再講, 不同的學校會有不同文化, 有啲學校, 會注重名聲, 故對學習及學生成績上會較嚴謹, 就連點樣remark公開試成績都會開課教授, 但有啲學校, 注重學生的心智發展平衡, 但對分數成績上的追求, 唔係冇, 但冇咁熱衷, 哩啲學校, 就未必能達到有啲家長的要求吧! 但孩子卻讀得開心.

話學校係學店, 似乎言重了, 學校, 係俾小朋友學習的地方, 寄宿, 令佢哋離開父母學習自我生存之道, 要佢哋識得唔喺父母保護下, 佢哋要點樣求存, 體驗世界唔係只會圍着佢嚟轉的事實, 學校老師, 當然唔會比父母更關愛子女, 說穿了, 佢哋都係打份工, 揾份食罷了, 所以, 小孩子出國讀書, 心理質素若然唔夠, 還是留在父母身邊較為穩妥.

再者, 選校必需要嚴謹, 如果係因為小朋友喺香港讀書趕唔上, 而希望佢出國能改善的話, 就真係要三思了, 因為小孩子成績未能入到較前名次學校的話, 只怕名次較後的學校對學生管理也會鬆散, 那麼, 小孩子若遇人不淑, 又沒有至親在身邊, 父母管教亦鞭長莫及, 就無謂冒險了, 還是留在身邊自己管教較為穩妥.

我們並不是迷信英國的教育制度如何完美, 只是, 對我們的孩子有信心, 相信佢哋能經得起歷煉罷了.
[img][/img]

安安

不是潑冷水,當香港家長一面倒把子女送到英國讀寄宿學校,我反而想到這奇怪現象的負面後果。

很多朋友和認識的人把子女送到英國讀寄宿學校,老實說,我看到失敗的例子遠多於成功。

我見到最多是疏離的親子關係,花盡大半生積蓄,最後換來不爭氣和反叛的子女,又何苦?

我們迷信英國的教育如何完美的時候,為什麼人家的教育界不斷批評自己教育制度變差?難道英國人自己當局者迷?還是我們一廂情願?

如果教育只是各取所需,一買一賣如妓女和嫖客的關係。那把孩子送到千里之外接受教育的父母想孩子將來用什麼價值觀看自己、父母和這個世界?

種族歧視是一個很大的課題,但香港人反而很輕鬆面對。我有朋友移民彼邦20多年,對英國的種族歧視心痛惡絕。她丈夫都是英國人,身受之苦我們不能理解。我亦有愛爾蘭朋友,同是白人,亦被英國人歧視。英國人世代理視對方為白種奴隸,有讀歷史皆知。英人是白人中最重階級觀念者,有些問題,不是自身做好便能解決。我不知你和外籍人士有沒有打交道的經驗。我自己多年和外籍人士交往的經驗,美國人和加拿大人比歐洲人較易相處。

讀書當然是讀自己,你說的理由我同意。既然合理,在香港讀書就可成功,何必骨肉分離,巴巴把女兒送到陌生的異鄉「學店」求學?

原帖由 tongyimtong 於 11-9-11 20:37 發表
過來人身份答您。因怕得罪人,本來都不想答。但見你的女兒只是小學。希望會幫到。

1,  英國的寄宿私校,無論排名有幾高,每年可送幾個學生入牛劍都是「學店」。全部都是做生意的
Commercial organization。Profit making  ...

謝謝你的回覆。

我相信無論在那裡讀書, 有很好的軟件/硬件配合, 都要靠小朋友自己讀。  他們做生意是肯定的, 但算各取所需啦。  小朋友們不一定去到就有人千依百順, 好多野佢地係要從頭黎過。  我會話在家阿媽會同你講你千期唔好做呢樣個樣, 唔係就會點點點... 但去到老遠, 佢地會學到, 如果做左個後果就會係點點點, 佢地會用下自己個腦, 就算他們撞了板, 多幾次或者十次八次點都會學到D 野。  

至於歧視就每個地方也有的, 香港人歧視大陸人, 每樣野都看不順眼, 何況他們不是去乞求, 不是去拎人家的福利, 如果俾人蝦佢地就要學下點樣去處理。  如果送得佢地出去應該諗得好清楚。

每個地方制度唔一樣, 一樣米養百樣人。  有人覺捧到上天, 有人覺得不得接受, 問題在於點樣去擺位。

你不會得罪任何人, 因為這是你的角度, 你所見到的, 所以你的忠告也是一份心意。   

中秋節快樂啊!  ^_^

原帖由 tongyimtong 於 11-9-11 20:37 發表
2, 英國人內心很看不起華人,現在我們有錢,他們窮。內心很不平衡。其實學校的老師都有種族歧視,有些老師會在學生的評分上做小動作,有些社監會把歧視的手段耍出,小孩的心理質素會受考驗。

我都見過, 不過我覺得怪不晒英國人, 有些有錢華人學生態度囂張, 有些香港學生連英文都講不好, 以我經驗只要爭氣比人做得更好一些, 他們不會難為你, 如果做得好好, 一樣有人會欣賞你. 其實如果溝通多一點, 互相了解多一點, 一樣結交到一些熱情隨和的英國朋友, 毋須太過擔心.

過來人身份答您。因怕得罪人,本來都不想答。但見你的女兒只是小學。希望會幫到。

1,  英國的寄宿私校,無論排名有幾高,每年可送幾個學生入牛劍都是「學店」。全部都是做生意的
Commercial organization。Profit making 才是辦學主要目標。所以你要有心理準備,你的子女在學校心目中只是一個customer / client。不要幻想學校會以「作育英材」為目標,他們由校長到老師同社監都是「向錢看」。

2,  英國人內心很看不起華人,現在我們有錢,他們窮。內心很不平衡。其實學校的老師都有種族歧視,有些老師會在學生的評分上做小動作,有些社監會把歧視的手段耍出,小孩的心理質素會受考驗。

3,   我有朋友是英國人,因工作留港。他有能力把小孩送回英國,但選擇在香港送小孩讀國際學校。他告訴我因為除了想小孩讀中文,就是因為不滿英國的
A-Level 近年認受性愈來愈低。他們夫婦都是專業人士,相信在香港讀IB較好。

4,  中文始終比法文有用。坦白說,我中學時都有讀法文,但已忘記大部份。如果小孩英文都學不好,會更吃力。法協有定期班和暑期班,你可以讓女兒試學。法文的法音很難上手,如果無興趣,通常一學便放棄。

5, 到英國讀書,隠藏使費很多,budget應予鬆些,不過有大把錢的人例外。如果是公務員用OEA,大約予津貼只可幫1/5。Good Luck!

回覆 1# 安安 的文章

我個仔都是今年小六, 要呈分試, 都有想過送他去英國, 因為之前有兩個朋友都是他們讀完六年級後, 送他們去英國, 不過, 真係吾想

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-9-11 12:30 發表

其實你而家唔駛太着急去英國事宜, 因你女兒今年要面對呈分試, 嚟緊升小六都會好緊張, 我個人認為應先搞好升中事宜, 喺空閒時再上網睇下英國學校資料, 揾agent問下, 雖然之前我講過有小數學校要3年前register, 但都 ...

是的, 我太著緊, 因為我決定要做既野都會馬上做, 不會灘......

基本上呈分試已經準備了, 係中學未決定選邊間.... 因為target 左不等同一定可以入, 我睇住佢份成績先黎決定。

醒目開學勳章

原帖由 安安 於 11-9-11 12:19 發表
DoReMi 媽媽. 阿女願意往英國讀書的。  如果讀法文, 有無介紹 ? 去法國文化協會 ? 我真係要搵下先... 唔該

今朝去飲茶, 兩父女還會鈎著手指的傾計, 相信除左個女, 還要照顧一下爸爸的感受。 ...

其實你而家唔駛太着急去英國事宜, 因你女兒今年要面對呈分試, 嚟緊升小六都會好緊張, 我個人認為應先搞好升中事宜, 喺空閒時再上網睇下英國學校資料, 揾agent問下, 雖然之前我講過有小數學校要3年前register, 但都係小數學校會係咁, 到升中之後先開始focus喺英國學校, 否則, 同時間兼顧, 你同你囡壓力會好大.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 安安 於 11-9-11 12:19 發表
DoReMi 媽媽. 阿女願意往英國讀書的。  如果讀法文, 有無介紹 ? 去法國文化協會 ? 我真係要搵下先... 唔該

今朝去飲茶, 兩父女還會鈎著手指的傾計, 相信除左個女, 還要照顧一下爸爸的感受。 ...

唔好意思, 法文我囡最終都drop咗, 縱使佢喺香港中學都有法文堂上(但冇額外俾佢去其他地方學), 但始終都係強差人意, 再加上佢初時有啲懶(佢自己話若然當時勤力啲, 應該冇問題喎!:;pppp:), 改為學西班牙文.
[img][/img]

回復 50# DoReMi媽媽 的帖子

今朝去飲茶, 兩父女還會鈎著手指的傾計, 相信除左個女, 還要照顧一下爸爸的感受。

醒目開學勳章

原帖由 joenjac 於 11-9-11 09:40 發表
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2151302&extra=page%3D1

除左細路,大人都要準備。中一去,始終唔贊成。

唉 ~ 你哩個topic, 每次睇返就勾起當日送小朋友入house的情景, 心如刀割 ~ 睇一次喊一次, 係由個心度喊出嚟!
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 安安 於 11-9-11 08:13 發表
請問SIX FORM 係唔係即係中六  ?  係唔係每間學校都有 ?  我都知我其實要搵間AGENT 問, 但我想做晒功課先開始做野.... 起碼我有資料BACKUP 我....

以我所知, 唔係所有high school都有sixth form, 有小部份係冇的, 詳情可以揾agent問, 又或者你可以上心儀的學校website睇詳情.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 CPU1995 於 11-9-11 07:14 發表
I think that the most common phenomenon for students to leave their parents is homesickness. Parents may not know how it is when a child has no family members around her when she is 5,700 miles away f ...

Can't agree more.
由其是人脈做得唔好, 同同學宿友相處唔到, 再加上冇家人喺身邊支持, 小朋友會好難受, 大部份小朋友會喺當中學習調節自己, 懂得世故, 圓滑, 哩個就係得着, 當然亦有小部份改變唔到, 失敗而回, 哩啲只係好小數, 但亦不容忽視. 所以小朋友自己的意願亦好緊要.

至於上網, 哈哈~哈, 我仲停留喺5, 6年前, 阿囡成日投訴乜網都俾學校block晒的情景, 當時佢學校連fb都block埋, 話唔想佢哋喺網上亂識朋友, 係, 而家小朋友可以自己買router, 一樣可以上到天昏地暗, 不過我小朋友嗰2間high school都會有matrons半夜巡房的, 當然, 小孩子還是有他們的辦法, 若然佢哋想做.

外語, 猶以法文, 英國喺preschool已開始課程, 到year 9當地本土生已有一定水準, 香港學生再由year 9先開始, 會比佢哋吃力, 所以若有意學法文, 應喺過英國前已開始學習, 到時就可以繼續, 否則, 學校會對成績未及的學生勸退.

其實, 除咗一切軟件外, 最重要的還是, 樓主的囡兒是否願意出國? 小朋友的意願好緊要, 因為將來一切, 係靠佢自己去面對和解決的.
[img][/img]
‹ 上一主題|下一主題