用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 續:子女有"大腦麻痺症"的家長站 (2) ...
樓主: ndw
go

續:子女有"大腦麻痺症"的家長站 (2) [複製鏈接]

原帖由 sohpinkss 於 11-5-15 00:47 發表

6月9號去辦入學手續^^

你下午幾點,我4:30,見完返屋企搭車好多人!

原帖由 jojonice 於 11-5-13 09:08 發表

唔知會唔會同組呢! 你會唔會申請住宿位?

6月9號去辦入學手續^^

原帖由 tissue0522 於 11-5-11 22:57 發表
今日第一次同阿仔上水療,上完之後我同阿仔都散晒.....

我想問下你係邊到JOIN架水療??THXTHX ^^

原帖由 jojonice 於 11-5-13 09:08 發表

唔會!! 唔捨得!! T^T

原帖由 蝌蚪仔 於 11-5-12 14:58 發表
tissue,

仔仔喜歡上堂嗎? 你在沙田上? 小組定個人?

始終都係第一堂所以佢都有啲怕,都要warm up咗一陣先ok啲~~
係大埔做都係以小組形式﹐但係我阿仔做未做到小組活動,所以治療師就係另一邊個別敎我同佢做運動!

原帖由 sohpinkss 於 11-5-10 17:42 發表

你決定左揀方心淑? 我地既小朋友應該會做同學 ^^

tissue,

仔仔喜歡上堂嗎? 你在沙田上? 小組定個人?

回覆 122# tissue0522 的文章

找間最近吧, 路遠係苦的

今日第一次同阿仔上水療,上完之後我同阿仔都散晒.....

原帖由 jojonice 於 11-5-6 09:37 發表

2間收亞仔,大圍特殊幼兒中心(耀能協會)/方心淑, 我決定揀方心淑前參觀過大圍幼兒中心,八成小朋友屬智力發展遲緩(識行識走), 只有數位小朋友未能行走/多項弱能, 我一家人認為方心淑老師對訓練傷殘小朋友富有經驗 ...

你決定左揀方心淑? 我地既小朋友應該會做同學 ^^

唔知點解 我們 的 cp 小朋友 特別愛扭又愛哭 , 他們開始大問題就會越多~~~ 加油~

原帖由 ioi 於 11-5-6 16:51 發表

係呀, 我囡囡個頭圍好細, 腦部表面好平, 好少腦溝.

其實佢嘅情況有時都令我幾氣餒, 以前細個d就容易d, 當佢bb咁湊就得, 但宜家身高體重有番咁上下 (雖然都好瘦, 因食嘢有困難), 抱佢, 孭佢, 幫佢沖涼, 著衫都開始 ...

回覆 6# jojonice 的文章

我亞女剛剛 7 歲 喇~~ 佢唔夠兩歲 就入左方心淑讀 , 讀到5歲幾就畢業 , e+ 係靈實恩光讀~~~

記住, 無論點都好, 想法子一星期有一天自己睡足10小時.唉, 我知好難.

其實佢嘅情況有時都令我幾氣餒, 以前細個d就容易d, 當佢bb咁湊就得, 但宜家身高體重有番咁上下 (雖然都好瘦, 因食嘢有困難), 抱佢, 孭佢, 幫佢沖涼, 著衫都開始 ...

完全講出我心聲, 情況一樣, 亞仔大了真係唔知點湊佢, 高了又重了, 唔識行, 唔識表達去洗手間, 點抱? 點沖涼? 點去洗手間? 真係要日日夜夜著片. 我又點知邊d設施適合佢?

原帖由 jojonice 於 11-5-6 09:37 發表

2間收亞仔,大圍特殊幼兒中心(耀能協會)/方心淑, 我決定揀方心淑前參觀過大圍幼兒中心,八成小朋友屬智力發展遲緩(識行識走), 只有數位小朋友未能行走/多項弱能, 我一家人認為方心淑老師對訓練傷殘小朋友富有經驗 ...

ic. thx for sharing. 我都覺得方心淑好, 但我今日打去問了, 今年唔收我囡囡呀. 佢話佢哋唔係淨係睇排隊日期, 仲會考慮居住地點和其他因素喎. 都有d失望, 等咗咁耐都無位.

原帖由 小元 於 11-5-6 13:11 發表
DEAR IOI,
小元的寶寶的情況一樣,她已經3歲了,
流口水現在仍有少少,但不太嚴重,
她好早就嘗試用牙刷刷牙,刺激口腔和舌頭活動,
有時她會不肯,會咬牙切齒,咬住牙刷,要好小心等佢放鬆才可拿出來,及用針筒飲少少水之後會 ...

我囡囡只肯飲奶和好味和落了鹽的湯, 水和其他野都唔肯飲, 所以都要用針筒餵, 但佢會吐番出黎, 要令佢喊, 趁佢擘大口時先餵到少少, 但我成日都驚佢會濁親.

刷牙我地都有幫佢刷, 只係晚上臨瞓前刷. 佢都會咬住牙刷. 食飯時就有時會咬住匙, 因為佢唔識控制個口幾時開合, 又唔識用牙咬碎食物, 只係(口答)下(口答)下咁吞. 好味的食物佢會食得好乾淨和好快, 唔鍾意的成日伸條脷出黎, 好難搞. 平時佢都鍾意擘大口, 伸脷出黎和流口水. 去過見職業治療師, 但口肌都係用得好差.

原帖由 BELLFOK0318 於 11-5-6 00:47 發表
你的 case 同我亞女好相似都係腦部結構問題~

其實佢嘅情況有時都令我幾氣餒, 以前細個d就容易d, 當佢bb咁湊就得, 但宜家身高體重有番咁上下 (雖然都好瘦, 因食嘢有困難), 抱佢, 孭佢, 幫佢沖涼, 著衫都開始難了, 再大個d都唔知點幫佢沖涼, 又要諗下係咪因應佢嘅需要裝修過屋企d設備, 例如浴室等. 都幾煩. 好彩宜家個工人姐姐好錫佢 (我要返工), 幾有心機照顧佢, 但經常要孭佢去治療和針灸, 喺屋企佢宜家都多咗扭計, 因為佢見阿哥周圍走有得玩, 佢自己就坐喺度唔識郁, 又要人抱, 姐姐有時都話腰骨痛了, 婆婆又因為湊佢而手腕痛, 遲d點算呢.

原帖由 BELLFOK0318 於 11-5-6 13:00 發表
你可以比亞仔去住宿 , 甘大家都無甘辛苦~~我亞女係果到讀左差唔多5年喇~~ 都有住宿過 , 我亞女都ok~

你女女唔係得2歲4個月咩?

DEAR IOI,
小元的寶寶的情況一樣,她已經3歲了,
流口水現在仍有少少,但不太嚴重,
她好早就嘗試用牙刷刷牙,刺激口腔和舌頭活動,
有時她會不肯,會咬牙切齒,咬住牙刷,要好小心等佢放鬆才可拿出來,及用針筒飲少少水之後會輕柔地按摩咽喉,等佢學下吞嚥,感覺一下...

回覆 1# jojonice 的文章

你可以比亞仔去住宿 , 甘大家都無甘辛苦~~我亞女係果到讀左差唔多5年喇~~ 都有住宿過 , 我亞女都ok~
‹ 上一主題|下一主題