用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12 網St.Paul Catholic vs St. Francis
樓主: 冬菇
go

12 網St.Paul Catholic vs St. Francis [複製鏈接]

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-6-24+15:19+反

引用:+本帖最後由+daisy17772+於+15-6-24+16:49+

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-06-24+發表

原帖由 eaubobo 於 15-06-24 發表
我都鍾意嫁得好!
Yeah,  I like this too

引用:Quote:mcl203+發表於+15-6-24+15:09+依坊間

原帖由 hkpapa852 於 15-06-24 發表
坊間所傳既B1A, B1B, B1C又係如何介定呢?

排名呢家野, 睇下算啦, 大家都係B1名校, 何必咁斤斤計較?
我都鍾意嫁得好!

要參考下d中學數據...有網友都做左出黎...睇下亦無妨...和自己諗法有幾大偏差 ~~~

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 959&extra=page%3D12

Emily123456 發表於 15-6-23 23:54
我也想知,St Paul, St Francis, 聖心私立,聖心公立,點排名?

I personally won't consider the decision based on the so called "ranking" made by ppl in the forum and other published documents, because it's never scientific.  All we are talking about is the work of mouth,  fame, plus each school has their own niche, e.g. MSS strong in english, SPSS strong in Chinese, Maths etc.  Rather, one should consider:
1.  promotion ratio to secondary which is more essential.
2.  proximity in travelling
3.  the strength and nurturing environment of the school

These are more important to the children as opposed to ranking because the ranking of these level of schools is different by a fraction of results.  

yfchoy 發表於 15-6-23 15:57
我聽一啲教補習既人講,每間學校總有佢既強項,如St.Paul數強,聖心英文強,St.Francis中文強,咁各位鍾意 ...
MSS 中文 weaker than SF and St. Paul's.  That's something someone may take note of if their children will target DSE.  That's how St. paul's got 2 super graduates last year.  their Chinese are strong.  However if going overseas, MSS may have certain advantage because of their students used to have better English.

hkpapa852 發表於 15-6-24 15:19
反而我有興趣想知, 呢幾間學校既畢業生, 嫁得好既比例邊間高D, 等我幫亞女諗諗
聖心啦...我諗得到既係陳方安生和郭藹明算唔算嫁得好

hkpapa852 發表於 15-6-24 15:19

排名呢家野, 睇下算啦, 大家都係B1名校, 何必咁斤斤計較?
有網友問咪講下囉.....都無法確認既
自己一向宗旨....學校成績好有乜用....若自己小朋友無份....係少數民族

mcl203 發表於 15-6-24 15:09
依坊間所傳....MSS B1A...SH B1A...SPSS B1B....SFCS B1B
SH / SFCS 有下跌跡像....SPSS 出左2位狀元...氣 ...

反而我有興趣想知, 呢幾間學校既畢業生, 嫁得好既比例邊間高D, 等我幫亞女諗諗
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Emily123456 發表於 15-6-24 14:42
請教下SFCS書院只是Band1B,其他3間Band1A?
依坊間所傳....MSS B1A...SH B1A...SPSS B1B....SFCS B1B
SH / SFCS 有下跌跡像....SPSS 出左2位狀元...氣勢好...成績進步中
唔可以直接比較...SPSS 上年成績似乎好過SH少少....但真係好少...無必要分先後

btw...有錯請指正 ~~~

As I know St Paul Sec is Band 1B as well.

請教下SFCS書院只是Band1B,其他3間Band1A?

同意呢幾間都係好好嘅學校,我女當年20分自行時亦考慮過。純個人喜好:
MPS >  SPPCS > SFCS > SH

但明白MPS 機會最低,SP 有機會搬&中學轉直資等uncertainties,最後自行填咗SFCS又順利入咗。到而家讀咗兩年,so far so good。

aminafy 發表於 15-6-24 10:49
我之前睇過有媽媽話St Paul 中學成績好過聖心? 有錯請指正,thx!
我都咁覺得,但到果時St Paul中學好有可能轉直資

aminafy 發表於 15-6-24 10:49
我之前睇過有媽媽話St Paul 中學成績好過聖心? 有錯請指正,thx!
好難去真接比較...4間都係非常好既學校...分別極少....個人排位係
小學 : MPS > SH 私小 > SPPCS = SH = SFCS
中學 : MSS > SPSS > SH > SFCS

個人認為....唔使太認真

bb560 發表於 15-6-24 11:44
St paul 自行有公開收外生,咁嘅賽果好正常呀!p.s.我相信st paul 小學考得最前嘅學生係會走嘅!
  ...
同意....中學多小學約60個位....用盡直屬99個位已夠收番8成小學部學生
自行位可以用盡d收全港B1生 ~~~

引用:Quote:Emily123456+發表於+15-6-24+00:21+

原帖由 BabyKD 於 15-06-24 發表
但兩間聖心小, 入一間聖心中, 又難過st paul, st francis 同 瑪利曼.
如果係聖心學生家長,点解唔希望自己個囡係“band1頭頭頭“學生,到時,莫講話聖心書院,神級直資都搶住收啦!

引用:我之前睇過有媽媽話St+Paul+中學成績好過聖

原帖由 aminafy 於 15-06-24 發表
St paul 自行有公開收外生,咁嘅賽果好正常呀!p.s.我相信st paul 小學考得最前嘅學生係會走嘅!

‹ 上一主題|下一主題