用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道事件
樓主: Nozomi
go

真道事件 [複製鏈接]

也歡迎你,你要點諗我冇所謂,我好鐘意上呢度架,多多指教.

原帖由 能得利 於 10-11-21 19:44 發表
咁我算唔算新會員?
唔駛陰謀論諗人既, 都係睇講既野合唔合理既姐

無知是福

原帖由 ANChan59 於 10-11-21 19:35 發表
我都有d同感,因為傳媒未有嚴謹核實所有資料而即時開名,教育局及核數處遲遲拒絕公布學校名稱,令開名學校飽受不公平對待。(陰謀論 - 核數目標是教育局管理不善、誤中副車,我係孫公都唵口笑,傳媒水準低劣之過。)

今日21-11- ...
申報利益,我的兒子無申請該校,讀其他DSS既IB。

為什麼刻意申報利益?BK留言會有人追究嗎?抑或你怕被人以為你某校家長,會對你不敬?
一向看你留言的人,應該都知道你兒子是某頂級DSS IB Stream的學生。 :)

咁我算唔算新會員?
唔駛陰謀論諗人既, 都係睇講既野合唔合理既姐

原帖由 brian61950 於 10-11-21 19:42 發表
歡迎你,這位新會員.

歡迎你,這位新會員.

原帖由 Nozomi 於 10-11-21 18:19 發表

一直以來本人都祇看而不多回覆.
但這一星期我看了真道事件,有感而發:
我們身為父母,教導兒女待人以誠
有禮向上,正直不柯,除了學習還以
身作則教導子女如何做人處事,未來在
社會成為一個有用的人...
但很無奈看見一 ...
無知是福

對真道我唔熟悉, 只係睇報紙知呢件事, 但亦無表達過咩意見, 始終我唔係當事人, 唔清楚報紙講既有幾多真幾多唔係. 但的確, 狂插狂鬧對自己唔會有益處, 換轉我小朋友如果在真道讀緊, 真係會好傷心&心up, 亦唔知應點做, 希望校方都可以(可能亦已經做左)向家長有清楚交代, 釋除佢地既疑慮.

除左真道事件, 播道事件都一樣, 本來係大家好鍾意既學校, 因為面試結果既安排俾人狂插, 我都覺得佢安排係有不善, 但好多被reject既人就狂鬧狂丙, 先係話有幼稚園被black-list, 再希望佢地無人報下年殺校, 再而話interviewer有咖哩雞/唔專心, 再而就係狂插校長自大鍾意俾人刷鞋, 仲要鬧到一文不值, 唔通咁丙法對自己有益? 不停咁放毒針彈人地自己又會有好處?

需知審計署長都話十間DSS 9間有問題, 只係問題係大係小, 唔通你報/讀果間就乜問題都無? 只係未被發現或者因為種種原因未被發表吧? 我都想知有邊間DSS係perfect既. 希望各位尊重自己亦識得尊重人地, 呢度係open forum, 大家可以發表意見, 但唔代表可以講d損人不利已既說話, 希望大家保持討論區既和諧氣氛!

我都有d同感,因為傳媒未有嚴謹核實所有資料而即時開名,教育局及核數處遲遲拒絕公布學校名稱,令開名學校飽受不公平對待。(陰謀論 - 核數目標是教育局管理不善、誤中副車,我係孫公都唵口笑,傳媒水準低劣之過。)

今日21-11-2010 明報副刊有前直資校長爆教育局的無能及混亂,尤其是提到用直資學校幫助以前左派學校發展。現在我明白點解有d好好既小學想擴充十年不果,大多數左派學校又新又舊令人羨慕。

20-11-2010明報 李先知訪問飯焦亦可一讀。

某學校d die hard fans 亦促成此事,我以前都領教過,不理你的問題是否有事實根據,都當你是挑釁,鼓勵該校家長唔好回應或者返去該校forum討論。俾人感覺報喜不報憂,校長及學校一定正確,令人側目。今次斷正,實俾人狂插........ 事實雙方都要檢討。

申報利益,我的兒子無申請該校,讀其他DSS既IB。

原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-21 18:45 發表
所以我都唔出聲了
件事真相係點都未知, 雖然有少部分die hard fans, 但我相信大部分家長都好擔心同想解決事情
我會唸: 如果件事發生o係我小朋友既學校, 做家長心裡咩感受? 立刻轉校嗎? 選擇無條件相信? 定係點...無 ...

Charlotte_mom,

真道並唔係歌迷會,唔係由所謂die hard fans建立的,如果係fans,之前多次危機,啲家長一早走哂啦。

而真道家長唔會只係透過互聯網呢個渠道得知學校嘅事,我哋仲有好多家長晚會、公開課、茶聚、家長義工團、家長合唱團、家長會等等,可以清楚得知學校動向,很多時係丘校長親自講俾家長聽,比純粹互聯網可信得多吧。

互聯網最大問題,係大家隱藏身份,對留言不用負責,所以有啲人會插得好過份,甚至扮「真道家長」鬧學校,呢啲行為根本係懦夫行為,不值一哂。(我認識嘅真道嘅家長,並唔係咁冇道德嘅)

真道書院視家長係伙伴,家校關係比外間所想像更緊密。香港學校可以重視家長到咁高嘅地步,家長們士氣又點會唔高呢。

今次件事,外間所知都只係憑審計署個報告(無校名及描述概括)同埋傳媒揣測,實情並非全部,而且有「有心人」將所有罪名推哂俾真道,居心叵測。當然,遇著呢件事,作為真道家長,換轉係你都會擔心,但學校對內透明度好高,呢件事後,校方已經立即作出合適反應,令我對學校信心更大。

醒目開學勳章 王國長老

所以我都唔出聲了
件事真相係點都未知, 雖然有少部分die hard fans, 但我相信大部分家長都好擔心同想解決事情
我會唸: 如果件事發生o係我小朋友既學校, 做家長心裡咩感受? 立刻轉校嗎? 選擇無條件相信? 定係點...無論如何, 一定會好不安
我讚成你講, 我都想知道究竟發生咩事, 但狂插間學校, 有幫助嗎?
‹ 上一主題|下一主題