用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家的小朋友用甚麼牌子的鉛筆(及鉛筆刨)? ...
樓主: monkichi
go

大家的小朋友用甚麼牌子的鉛筆(及鉛筆刨)? [複製鏈接]

冇筆套係會污'租'd,所以都好考小朋友對自己東西愛唔愛惜。

我都係用刨機,d筆冇咁容易斷。最唔鐘意用有圖案嘅筆,因為極難擦得乾淨。中華牌我都有用,我鐘意用黃黑嗰隻,因為紅黑嗰隻會隻慣搵唔到擦膠就用筆尾擦,好dirty。不過我見有時都會用到筆尾d紅油會甩色...
唔知有冇人用過陳x兒賣廣告嗰隻筆呢?Graphic?

如果個小朋友揸筆手勢未得,都係用住三角筆好d。
原帖由 monkichi 於 10-11-17 12:25 發表
見大家提及三角鉛筆.....
我都有畀我的小朋友用三角鉛筆, 但只是在家用, 沒有帶回學校用.

不帶回學校用是因為我找不到"筆套"夠大可以套在三角鉛筆的筆頭.

我的小朋友是用筆袋.
若果鉛筆沒有"筆套"套著, 很容易會弄 ...

見大家提及三角鉛筆.....
我都有畀我的小朋友用三角鉛筆, 但只是在家用, 沒有帶回學校用.

不帶回學校用是因為我找不到"筆套"夠大可以套在三角鉛筆的筆頭.

我的小朋友是用筆袋.
若果鉛筆沒有"筆套"套著, 很容易會弄髒筆袋及袋內的其他文具.

請問小朋友用三角鉛筆的家長, 你們有我以上的問題嗎?
如有, 你們怎樣解決? 請分享.

謝謝

醒目開學勳章

對,又不容易斷,我試過因囡囡喜歡迪士尼公主圖案而買了都是3角筆,係咁斷
不過黃黑施德樓跟全藍施德樓,我會選全藍施德樓,更好用
而筆刨都係用施德樓,雙孔(大小),要成$25,但好好用

原帖由 brianshe 於 10-11-17 11:22 發表
我用施德樓$8/支黃黑粗身3角筆.

粗身3角筆比較合適小朋友, 無咁易累.

好處係好用! 一流!
不過勁貴!

Staedtler 鉛筆

http://www.shop248.com/stationery/stationery.php?productno=S0213

原帖由 monkichi 於 10-11-16 11:49 發表
我的小朋友用過:
施德樓 -- 差不多 $3.x - $4 一枝
中華牌 -- 最便宜買過 $5.x 一打.

價錢相差很大, 當然質素亦相差很遠.

施德樓除了價錢貴之外, 我覺得係無得彈的.

至於中華牌鉛筆, 我覺得它的好處是: 價錢便宜 ...
我叫天樂仔,希望大家天天快樂

中華牌, 加炮筆機. 簡直一流 !
*****藍藍天空掛著我的夢*****

鉛筆用faber-castell, 鉛筆刨用普通的小筆刨, 用到刀片鈍左就換過個.
‹ 上一主題|下一主題