用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅男女中學附屬小學 邊間幼稚園比較易入聖保羅男女中學附屬小學? ...
樓主: aliceBB
go

邊間幼稚園比較易入聖保羅男女中學附屬小學? [複製鏈接]

其實都冇話邊幾間係所謂"穩膽",不過,應該係港島區既主流教會幼稚園熱門d啦!點解我咁講, 因為以我觀察, 通常呢d幼稚園十分注重德育,教得d細路仔零舍淡定及乖乖,應該較符合spcc呢類傳統學校的收生要求!

我亦留意到在小一面試時,或平時參加課外活動,多見到有些來自哪些強調"自由自在發展"的幼稚園學生,真的特別易失控,兼冇咩耐性聽人講,呢d小朋友,如果參加spcc這類傳統學校的面試,就梗會蝕底d啦!

我估計呢d幼稚園,老師通常會當小朋友係"大爺",就晒佢,最緊要小朋友讀得暢快,而好少會注重教育品德方面,而大家都知,spcc係幾咁強調德育啦!

我係因為兩種幼稚園都比亞仔讀過,所以有得比較囉!

當然,臨場表現最緊要啦!

原帖由 aliceBB 於 08-10-10 23:43 發表
唔該哂!!! 請問除咗寳山幼稚園外, 仲有邊間幼稚園會易入呢?

唔該哂!!! 請問除咗寳山幼稚園外, 仲有邊間幼稚園會易入呢?

According to Victoria's own website, only 15 students got into St Paul Coed last year.
That is out of a total of 683 students (all 6 branches).
I've heard that most were from 1 branch (? Causeway Bay but don't quote me on that!)

原帖由 aliceBB 於 08-10-10 00:51 發表
我想問下有無 聖保羅男女 (麥當勞道) 小學的幼稚園收生資料看

我個女讀緊維多利亞, 唔知易唔易入?  唔該哂!!!!

以維記龐大的k3學生人數而言, 入讀的比率一定不算高! 我聽我仔仔興趣班的媽咪講(她是上屆港島維記的k3家長) ,她說考入的應不多.
以我所知,spcc 並無這類有關kg的統計!

我想問下有無 聖保羅男女 (麥當勞道) 小學的幼稚園收生資料看

我個女讀緊維多利亞, 唔知易唔易入?  唔該哂!!!!

寶山 幼稚園
原帖由 aliceBB 於 08-10-8 01:11 發表
請問邊間幼稚園比較易入聖保羅男女中學附屬小學? 唔該哂
‹ 上一主題|下一主題