用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問灣仔區Band 1 學位
樓主: al5135
go

請問灣仔區Band 1 學位   [複製鏈接]

引用:Quote:ydoris+發表於+15-5-7+13:30+回覆+王

原帖由 hkpapa852 於 15-05-07 發表
其實即係變咗咁:

聖保祿學校(小學部)既學生因為唔呈分, 所以只會當佢地係B3 (但如果真係要抽, 佢地會排得 ...
男女校嘅位,我覺得跟男女比例分較一半一半更為合理。當然,放唔同志願會直接影響結果。

回覆 hkpapa852 的帖子

呢個係好理性化既計算,可能貼近教育局既學位分布數據...實質上當然會微調啦.例如一段自行既成功率,都應該不少既.考直資反而我覺得不會太多,只是減左神校個D..因為呢區咁多好學校,多數人都會棄直資去抽獎啦.特別係小一已準備考QC既男生...另外就係男女生比例,好似軒小同SJS咁,女仔少,於是,B1女可能不可以平均分出來.好似阿囡精英班,得4位千金.仲要有人已離場,精英班既排名己去到三十幾啦.如果計佢40%係B1..咁只可再加幾個女仔..於是,實質上,B1女位會少D女仔爭.而去晒男仔個度,B1男會多些人爭....

ydoris 發表於 15-5-7 13:30
回覆 王家爸爸 的帖子

但B1女仔變左少D啦...發達啦...點解老師仲要我地填得咁保守...? ...
其實即係變咗咁:

聖保祿學校(小學部)既學生因為唔呈分, 所以只會當佢地係B3 (但如果真係要抽, 佢地會排得後過B3).

所以原本假設聖保祿學校(小學部)提供既B1女生而無咗, 變咗由其它學校既學生填番條數.
原本假設聖保祿學校(小學部)既B1女生入番晒中學呢樣野已經唔存在, 再做過個估計:

MPS, SPCS, SFCS, 各125人, 合共: 125x3=375, B1估計: 375x40%=150
SJ, WYHK 各125人, 合共: 125x2=250, B1估計: 250x40%=100
RC 150人, B1估計: 150x40%=60, 估計男女比例9:1, B1男=54, B1女=6
兩間軒小各 130人, B1估計: 260x40%=104, 估計男女比例7:3, B1男=73, B1女=31
St James 100人, B1估計: 100x40%=40, 估計男女比例7:3, B1男=28, B1女=12
寶血70人, B1估計: 70x35%=25, 估計男女比例5:5, B1男=13, B1女=12
TLHK 90人, B1估計: 90x40%=36, 估計男女比例9:1, B1男=4, B1女=32
李賜豪  70人, B1估計: 70x30%=21, 估計男女比例5:5, B1男=12, B1女=11
玫小 60人, B1估計: 60x30%=18, 估計男女比例5:5, B1男=9, B1女=9

B1男生合共: 100+54+73+28+13+4+12+9=293
B1女生合共: 150+6+31+12+12+32+11+9=263

合共: 516, 仲有約99個B1生個由其它寶校嚟, 假設男女為49:50, 咁B1生分佈係: 男 (344), 女 (313)

可經直屬位/聯繫位直升既B1學生人數:
B1男: St Jo (50), WYHK (50), RC (54), 軒小 (16個QC, 假設4個金文泰)=174
B1女: MPS (50), SPCS (50), SFCS (50), TLHK (21), RC (6), 軒小 (10個BPS, 假設3個金文泰)=190

扣除直屬位/聯繫位直升既B1學生人數, 剩番既B1生可能係:
男: 344-174=170
女: 313-190=123

得番293個B1生爭224個位, 分佈如下:
男生: 170人爭136位 (66個男校位+70個男女校位)
女生: 123人爭158位 (88個女校位+70個男女校位)

所以女生一定夠位 (但已比之前#69計算既機會細咗近一半, 之前係78女生爭158位), 男生睇落未必夠位, 當然仲要睇下有幾多考到直資同自行已成功.

不過, 以上純屬估計, 只供參考.

BSCYL    發表於 15-5-7 17:10
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 王家爸爸 的帖子

但B1女仔變左少D啦...發達啦...點解老師仲要我地填得咁保守...?

hkpapa852 發表於 15-5-7 10:21
原來聖保祿學校(小學部)無呈分:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3020111&extra= ...
所以灣仔實際 Band 1 人數可能更多。

原來聖保祿學校(小學部)無呈分:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

咁B1生又計少一批
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:請問灣仔區Band 1 學位

唔好意思,純粹八卦,唔方便可以唔講!

引用:Quote:austism+發表於+15-5-6+08:17+有個咁

原帖由 dse2017 於 15-05-06 發表
相信係佢的福氣及上天賜于極高天賦,父母的責任就是培養及教導其了解做人的本質。 ...
e,咁佢係唔係考全級五名以內?

回覆 austism 的帖子

是的...性格影響人生..有人失敗後都可東山再起.有人失敗後如一歇不振....為各男生打氣....但願阿囡都入到首三志願..灣仔區,又愛又恨...

dse2017  如願以償  發表於 15-5-6 16:55

引用:真係有D感動....11,12歲人仔..竟然好似上戰

原帖由 ydoris 於 15-05-06 發表
真係有D感動....11,12歲人仔..竟然好似上戰場咁..誰說我們的孩子是港孩??有點兒失去了一些童心...... ...
升中考試,根本就係現實社會的縮影!

王家爸爸    發表於 15-5-6 09:24

引用:+本帖最後由+dse2017+於+15-5-6+05:48+編輯

真係有D感動....11,12歲人仔..竟然好似上戰場咁..誰說我們的孩子是港孩??有點兒失去了一些童心......

引用:+本帖最後由+dse2017+於+15-5-6+05:48+編輯

原帖由 dse2017 於 15-05-06 發表
有個咁生性嘅仔,真令人羨慕!

引用:Quote:daisymak+發表於+15-5-1+23:07+回覆+

原帖由 dse2017 於 15-05-05 發表
孩子小小年紀已經留給父母多多難忘回憶,小兒第一次呈分失手去到Band 2, 佢偷偷地流下眼淚,唯有叫佢盡力而 ...
好感動,令公子好爭氣!

其實失手一科係好容易的事,派呈分卷時見到小朋友眼紅紅咁,心好唔舒服!

諗起幾年前大仔呈二時,發燒到102,老師叫我無論點,今日放學車佢回校考數,因為明天補考份卷會深好多好多,平時我仔數係ok的,燒一燒去考,得八十七分,心也酸了!

在香港讀書壓力太太大了!

兩樣野想澄清吓,唔同渠道得到既消息,舊年有人約55名入左qc,  另外,抽獎,除左自身有既保留學校供軒上下外,軒小仲可以同街外人抽非保留學位,我自己覺得qc 同bps, 唔想係第一階段收咁多軒小,所以自行已經入到一定無8個咁多,兩3個我唔會否定呢個可能性

dse2017  1-2 max  發表於 15-5-6 06:00

hkpapa852 發表於 15-5-5 17:23
乜starters原來有小學嫁? 我以為淨係得幼稚園添
龍校....家長至愛
‹ 上一主題|下一主題