用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 一呂 - 09 小二 交流區
go

一呂 - 09 小二 交流區 [複製鏈接]

轉下眼暑假又放完…聽日又要晨早起床
   0    0    0    0

你真係快手!我嚟報到先!

亞仔去了2D.  

昨天才執書包, 是否明天派新書 ?

KelvinMaMa

各位2C, 2D班的家長, 亞仔 Bryan 明天第一日返一呂2C,
請以後多多指教:)

Bryan MaMa

通告話今日會派新書,只需帶書包同暑期功課返學!

原帖由 KelvinMaMa 於 09-8-31 12:30 發表
亞仔去了2D.  

昨天才執書包, 是否明天派新書 ?

KelvinMaMa

我亞囝升2D, 大家多D互通消息.

今天出了體育課游水通告 ! 4:05 才放學 !

原帖由 KelvinMaMa 於 09-9-2 10:03 發表
今天出了體育課游水通告 ! 4:05 才放學 !

?我女無啵,剩係得一份報游泳班的通告。

sheepmom,

我女都係無啟思二上呀。

阿仔都係得一 張游水通告!

thanks tam.

原帖由 tam 於 09-9-2 17:36 發表

sheepmom,

我女都係無啟思二上呀。

我嚟報到, 阿女升2B, 各位家長請多多指教.

你可以在校網內找, 不過好多家長話兩班70幾人一齊上游水, 只有幾個導師, 人手非常不足, 加上放學時間係4:05分, 攪亂曬D興趣班 !

[quote]原帖由 tam 於 09-9-2 17:36 發表

原帖由 KelvinMaMa 於 09-9-3 08:51 發表
你可以在校網內找, 不過好多家長話兩班70幾人一齊上游水, 只有幾個導師, 人手非常不足, 加上放學時間係4:05分, 攪亂曬D興趣班 !

[quote]原帖由 tam 於 09-9-2 17:36 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/comm ...

thanks, 搵到張通告啦,可能B班尋日未派。

慘啦…d上堂時間正是烈日當空,我女已經好黑,再咁曬法真係無眼睇。

我响網上睇咗張通告,完咗游水班放學係咪冇校車送返屋企架? 因為我見通告上咁樣寫!
"校車公司於9月17日(星期四)開始提供4:45及5:45 p.m.特別校車服務,敬請家長留意。"

原帖由 tam 於 09-9-3 09:17 發表

慘啦…d上堂時間正是烈日當空,我女已經好黑,再咁曬法真係無眼睇。

Hi,  我嚟報到呀

>>我仲未搵到張通告呀, 我只係見到泳天個張通告炸, 再看看今天有沒有先...

原帖由 tam 於 09-9-3 09:17 發表

17/9 前係無的 !

原帖由 sheepmom 於 09-9-3 12:22 發表
我响網上睇咗張通告,完咗游水班放學係咪冇校車送返屋企架? 因為我見通告上咁樣寫!
"校車公司於9月17日(星期四)開始提供4:45及5:45 p.m.特別校車服務,敬請家長留意。"

...

Hi, 我嚟報到呀

Hi,  我嚟報到呀!

我係2C 班張內紀媽咪. 你們好!
我覺得這游泳班安排, 實在太差勁.  每班只有3個教練, 1個老師及4個義工家長, 如何能看守70多個小朋友,這個安全問題, 真的有所質疑.  教練又如何分配呢?
還要於20分鐘內沖身, 換好校服, 收齊物件, 試問可能成有多高呢?

男同學比較方便些, 而女同學,可能問題更多, 因大部分是長頭髮, 沖身同打理時間一定比男同學長, 好可能因時間問題, 往往在未完全抺乾身之下穿回衣服, 快快地上學車, 吹冷氣, 我怕會有很多學生, 因而患上流感和生病, 另雙腳在全完清潔和抺乾之穿回鞋子, 我怕容易上香港腳..等等皮膚病.

還要首2堂沒有校車接送, 叫我們上班一族, 又無工人的, 如何安排呢?

而且我覺得要學的早已在外學會了,
全年只有12堂, 學會游泳的幾會率又有幾高呢?  真的有些.......

你講的很有道理, 我的囝囝還未曉得游泳, 豈不是有點兒擔心!

原帖由 yochan72 於 09-9-3 16:39 發表
Hi,  我嚟報到呀!

我係2C 班張內紀媽咪. 你們好!
我覺得這游泳班安排, 實在太差勁.  每班只有3個教練, 1個老師及4個義工家長, 如何能看守70多個小朋友,這個安全問題, 真的有所質疑.  教練又如何分配呢?
還要於20 ...

我相信今次個游泳班有好多不同的意見和聲音, 容許我發表少少意見 :-

我今天因為放假, 可以送完對仔女之後, 再去大xx悠閒地食個早餐, 點知一路去的途中, 以經聽到幾個阿媽係到嘈, 其中一個最火的必定係二年級/四年級, 點知佢地又係係大xx食早餐, 我又咁岩坐係附近, 個位阿媽好勞氣咁話點解學校唔資詢家長就強行開游泳班, 點解要用佢寶貴的放學時間 (i.e. 3:05p.m.之後個個鐘學游泳), 點解得咁少人幫手........原因係佢位小朋友已經有私人教練, 仲游得好好, 又有攞獎, 點解要佢浪費時間去跟學校學游泳.....

我覺得大家點解唔去appreciate學校的心意呢 ? 我覺得學校今次攪游泳, 都係想小朋友的體育課可以多元化, 唔洗只係跑路, 打球, etc. 而且都只係係 9/10 月 要你6堂, 使唔使講到咁大影響, 又說什麼浪費呢 ? 這是課堂活動, 是群體活動, 不能說學生已有什麼成就便推卻, 咁唔通你小朋友下下都可以話我已識便不用上堂 ???

我所知, 到時係會分組, 識同唔識係會分開教, 唔識的咪教, 識的咪改良囉, 有什麼浪費不浪費 ?

至於人手方面, 通告冇寫有幾多個義工負責幾多個小朋友 (定係我睇唔到 ??), 大家可以同學校溝通, 看看可不可以多加名額, 學校從來都唔會吝嗇家長義工的人數, 又有什麼問題 ?? 學校仲緊張過家長, 一旦有什麼意外都担當唔起, 又豈會掉以輕心呢 ?

原帖由 Big谷媽 於 09-9-3 22:23 發表
你講的很有道理, 我的囝囝還未曉得游泳, 豈不是有點兒擔心!

我都覺得學校有這個安排是好的, 不過囝囝不曉得游水, 所以我會有些擔心他安全. 不過, 老豆叫我不用擔心, 學校還驚過我喎!

這兩日, 我係等校車時都聽見唔少家長的意見及擔憂, 主要有 :

1. 遲咗落堂4:05, 打亂原本的課外活動計劃.

2. 人手不足, (3個教練, 1個老師及4個義工家長, 看守70多個小朋友)擔心有危險事發生.

3. 實際意義不大, 得12堂, 唔識的也學唔識, 識游的好多已私人學緊.

4. 擔心公眾泳池的衛生情况.

我自己就咁睇, 學校今次心意係好的, 至少可以豐富小朋友體育堂內容, 本身識游的同唔識游的分開上堂, 唔會話邊個拖累邊個. 小朋友係群體活動中學會獨立, 例如, 自己換衫, 自已收拾私人物品, 相信如係私人學, 黎啲事唔係阿媽做就工人做. 話唔定激起同學之間的"競爭", 人哋學識我仲未識, 阿邊個邊個游快過我, 我要游叻過佢.

不過, 我覺得學校事先應知會家長, 了解下民意, 雖然家長無權反對課堂內容, 但關乎安全問題, 都要顧及家長意見.

至於人手, 确是不足, 希望學校正視啦.
‹ 上一主題|下一主題