用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 李宗德 _ 龍仔龍女開學喇 !
樓主: 家熹媽咪
go

李宗德 _ 龍仔龍女開學喇 ! [複製鏈接]

Re: 李宗德 _ 龍仔龍女開學喇 !

家熹媽咪:

He  was             .

我冇印象呀,因為阿女不停咁講嘢,又話肚餓,我成日要叫佢靜D唔好騷擾人囉!
SumSum媽咪

JJ13E:

THANKS,所欠的都已派齊.   

P.1C班:

你地今日有無帶新天地一上,
熙彤話昨日帶左無用到,
故事書都無用到,
所以今日無帶返去.
阿女話識左個FRIEND,容悅童,交換埋電話,
佢媽咪係BK都見過下,依家仲係唔係到呢?

APPLE媽:

係妳女,真係開心,係BK見得妳多,估唔到會識埋妳個女.
妳住邊?我住TIN SHING,阿女識左另一叫童童嘅同學仔.   

P.1C班

你地班主任姓氏係MS.CHAN OR MS. CHEUNG,
我係1/7晚明明聽到 MS. CHAN, 但阿女話 MS. CHEUNG?

SumSum媽咪 寫道:
我冇印象呀,因為阿女不停咁講嘢,又話肚餓,我成日要叫佢靜D唔好騷擾人囉!

哈 ~~ 唔打緊啦 ! 總有機會可以再認認真真咁見一次既 !
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

connie3803 寫道:
P.1C班:

你地今日有無帶新天地一上,
熙彤話昨日帶左無用到,
故事書都無用到,
所以今日無帶返去.
阿女話識左個FRIEND,容悅童,交換埋電話,
佢媽咪係BK都見過下,依家仲係唔係到呢?

家熹尋日帶左上一語文 , 我都有問佢呀!? 佢話冇教過 , 淨係教咗去洗手間要講咩 , 去完返課室又要講咩 , 係用英文講咋 ! ^^ 圖書唔係話星期四先帶咩 , 我冇帶呀 !@ @
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

P.1C班

你地班主任姓氏係MS.CHAN OR MS. CHEUNG,
我係1/7晚明明聽到 MS. CHAN, 但阿女話 MS. CHEUNG?

真係好似係MS.CHAN 喎 ! 陳老師嘛 ! 我尋日接放學時都有問MS.CHAN 野 , 都係口6叫佢喎 , 但佢又冇話我叫錯 !

家熹媽咪:

阿女返到屋,佢話冇教過野 ?? (教去洗手間要講咩 , 去完返課室又要講咩 , 用英文講)  等我返去問下先?
佢淨係同我講小息同D FRIEND一齊傾計食野,好開心!   

connie :

講起小息 , 家熹重同我講 , 話原來佢地小息食茶點 , 係全部坐晒喺一樓平台既地下果度食 , 即係佢地第一日集合排隊果度 , 其實 ? 會唔會覺得有點唔妥 , 地下咁污"joe" 坐喺地下 , 小朋友就自然會"look"嚟"look"去 , 好唔圍生喎 !

1C班家長 :

我想問幾樣野 ...

1. 尋日校學派左咗上課時間表返嚟 , 咁係咪要將佢抄返落手冊呀 !??

2. 今日手冊內容 , 家熹唔知抄咗D咩返黎 , 淨係寫住 "明穿校服" 正確內容係咩呢 ? 我估佢係抄唔切呀 !?

3. 有本白色書仔  , 唔知又駛唔駛做架呢 ?

家熹媽咪:

小息係邊阿女講唔出,依家妳講先知,全部坐晒喺一樓平台既地下果度食,唔係掛,甘都得?

家熹媽咪:

尋日學校派左咗上課時間表返嚟 , 阿女話貼落手冊到,
我照做呀 !,唔會錯掛.

見妳地非常緊張, 有少少好似我舊年咁, 不過大家唔駛咁緊張 ga, 有錯老師都唔會怪.  妳地如果唔知小朋友手冊寫咩, 可以入去學校網頁入面有家課日誌, 妳搵返小朋友o個班 click 入去就睇到手冊上應該係寫咩喇, 不過有時學校都會漏 ga.

歡迎有時間黎我o既部落格睇睇 http://hk.myblog.yahoo.com/babyszewai

家熹媽咪:

小息係邊阿女講唔出,依家妳講先知,全部坐晒喺一樓平台既地下果度食,唔係掛,甘都得?

我聽完都嚇一跳 , 雖然佢地(P.1 & P.2)唔可以落樓下小食部買野食同食野 , 但如果要坐地下食 , 又真係有D講唔通囉 !

家熹媽咪:

尋日學校派左咗上課時間表返嚟 , 阿女話貼落手冊到,
我照做呀 !,唔會錯掛.

係呀 ! 因為 , 今日有媽咪問我 , 係咪照抄 , 所以我都有D OR 頭 !? 唔知重有冇媽咪知道呢 ?

WW 寫道:

見妳地非常緊張, 有少少好似我舊年咁, 不過大家唔駛咁緊張 ga, 有錯老師都唔會怪.  妳地如果唔知小朋友手冊寫咩, 可以入去學校網頁入面有家課日誌, 妳搵返小朋友o個班 click 入去就睇到手冊上應該係寫咩喇, 不過有時學校都會漏 ga.

WW :

哈哈 ~~ 都係係叫做少少架喇 ! 都幾多吓架喇 ! 話晒都係第一個 , 加上又係第一年小一 , 再加埋而家既學校唔通舊陣我地讀果D , 都真係好驚吓 !     多謝你賜教呀 ! 不過學校新個Website 好似重未update 好 , 好多野都冇得睇 . 而你所講既"家長日誌"上年我都見倒 , 但今年就好似連個topic都冇埋呀 !?

各位緊張大師:

吳澤銘報料:同學仔為了社交方便,圍在一起吃小食而情願放棄一些空置的位置。還有,很多人聊天聊到洗手間都不記得去,哈哈哈---我們也經歷過這個階段,沒什麼大不了,重要的是看到好處:有社交技巧!衛生?禮儀?把責任交會給他們吧,以免因小失大。

你試想:你女兒因為聽你的話孤獨地坐在遠離朋友的椅子上---

家熹媽咪,

妳去學生園地入面就有學生家課睇到喇.

歡迎有時間黎我o既部落格睇睇 http://hk.myblog.yahoo.com/babyszewai
‹ 上一主題|下一主題