用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 一呂現家長 / potential 家長會
樓主: Homama2004
go

一呂現家長 / potential 家長會 [複製鏈接]

Re: 一呂現家長 / potential 家長會

Homama,
今年妳女女仲有無參加British Council暑期英語課程呀?我見到有兩段時間,7月15-28日 (2星期)or8月2-22日報3星期課程)
哈哈,最頭痛係我要返工,一、三、五、※  二、四、六 要安排人管接送真係唔容易...

alice,

只係小小個人意見, 普通話到P5學也得, 不如現時用學普通話的$$學英文oral仲好.  

alice,

只係小小個人意見, 普通話到P5學也得, 不如現時用學普通話的$$學英文oral仲好.  

alice,

請問個課程係乜鐘數及幾$$?

我囡囡午膳時打比我話今天所有課外活動取消,你們記得要安排接送呀!

candytl, 對不起! 這次我不大同意. 我後悔太遲開始添!學語言越早開始越好!大了才學會好多廣東音出來(<-那個是我)

British Council Summer Prog課程資料如下
British Council Summer Prog

alice
>今年沒有.參加了英基(shatin Junior)的暑期班9-12,時間比較容易安排.我只返兩個星期,貴呀! 兩個加埋都要8,400.
英基暑期課程資料. 見那位媽媽極力推薦便在暑假試下.今年不打算外遊,那筆預留旅行的錢便咁用一截!

係呀! 舊年接送都幾麻煩呀! 細囡就返得好開心,剛chocolate factory上映,她們那級就剛講這個topic,而佢好好彩遇到個好老師,玩得好開心!!

大囡那個就普普通通,那班小朋友沒有那麼投入,小朋友年紀可能稍大,所以便開始男仔女仔怕怕羞羞咁樣!!

你們有沒有看剛剛那集星期二檔案呀!是講香港窮孩子的生活.我兩個囡睇到一粒聲都唔敢出,,我自己就睇到眼濕濕.我猛咁打眼色叫我老公不要出聲. 後來我老公話學校應該將那段片在assembly播放,等於上一堂德育課!!

我知小一有一班是用普通話上的, 請問學校是怎樣選的?
另外, 每年summer的學校交流團是否父母也參與的?

october

candytl,
  妳小朋友係未升小三?如果適合小三有
(7月15日至28日)
  故事學英語$1400(12小時)
  創意學英語$1950(18小時)
(8月2日至22日)
小學活動英語$1950(18小時)
(↑以上妳可以揀星期一、三、五
                         或二、四、六上課)
(9:00至12點 or 2:00至5點 )
( 我有小冊子,妳需唔需要呀..??)

Homama,

冇相干, 有不同意見好正常. 大家講出來互相参考下意見, 哈, 執你口水尾, 集思廣益.
我覺得係日常生活中, 我哋聽普通話, 學講普通話嘅機會比英文多好多, 要學好相對亦易好多. 你睇現時大部分的官津校普話老師, 佢哋都係上咗培訓課程后就去教普通話, 好多老師也可用流利普話同學生溝通, 掉翻轉, 用相同嘅時間培訓英文, 班老師是否可用英文同學生流利溝通呢? 如果得, 炒得外藉老師, .
我係臺灣公司做, 普通話好流利.

Alice,
原來“British Council Summer Prog” 沙田冇開. 要去油麻地或金鍾上堂, 太唔方便喇.

Homama,
講起就頭痛..細女幼稚園唔駛返學(工人要睇住),哥哥思聰電腦又暫停..(搞到先生要提早去返去揍仔)

嘩,英基咁貴架....我就無能力0拿?金鐘太遠0拿..我得9日大假咋..求人接送又唔係咁好?平時我好唔放心工人接送架?
chocolate factory我見到一個course都提及有呢本書...

我睇左5分鐘..我估妳講0個個..小妹妹學小提琴要執紙皮搵錢咁上下..對嗎?如果有錄低就好0拿...平時晚黑我地無睇電視架?搞得掂d功課又想佢地睇下課外書呢?唔自己睇埋一份又點得呢?頭先食lunch時先去公共圖書館借左書比女睇..哈哈!

想問下如果上門去老師度學普通話會唔會平d..另外真係搵唔到人share一個月學兩堂可以嗎...$560蚊總好過$1120呀?   

我就話妳地真係各有各道理...我就要睇錢份上囉?哈哈哈!
無辦法啦..做樓蟹好辛苦! :  

candytl ,
我都有同感..金鐘好似太遠0拿...

Homama,candytl
平時妳地有無邊個可以幫手睇小朋友架...??? 我就姑媽(幫手揍女女返學),同埋工人...我媽咪同家姐住得遠無必要都唔想勞煩佢地.....
‹ 上一主題|下一主題