用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 沙田官立小學 09讀p.1既入黎喇!!!
樓主: 堯堯豬媽
go

09讀p.1既入黎喇!!! [複製鏈接]

Dear all,

my daughter is in No.4 School bus, the school bus auntie really not much smile!!! but so far the timing dao quite prompt~~

Toys, Valery also same as your daughter.  I asked her: did u talk to your friend when break, she said no!!!!!!  But she is very tired and will sleep on the school bus when return~~ later have homework more poor!!!!

Take care

dobby123

原帖由 toys 於 09-9-2 20:43 發表
Geni,

你個仔真叻仔,咁快識到幾位哥哥,我同站只得小女一個上落車,加上佢又怕羞,更加難識人,班房只識得一位同學仔。

dobby123,

你小朋友返學好嗎?我有叫我女去識你嘅小朋友,但佢又唔敢,真細胆。 ...

醒目開學勳章

原帖由 dobby123 於 09-9-3 17:11 發表
Dear all,

my daughter is in No.4 School bus, the school bus auntie really not much smile!!! but so far the timing dao quite prompt~~

Toys, Valery also same as your daughter.  I asked her: did u talk ...

我個仔就相反, 佢話佢俾老師叫佢唔好講咁多o野..... 我一直都擔心個口水仔太多o野講俾老師投訴, 估唔到咁快就出事, 今次死梗o勒....

Geni,我個女都係呀!好多野講架!前日話比我聽,老帥叫佢唔好再傾計,話比佢最後一次機會喎!今日返黎就話比我聽佢冇比老帥警告喇!

原帖由 Geni 於 09-9-3 17:46 發表

我個仔就相反, 佢話佢俾老師叫佢唔好講咁多o野..... 我一直都擔心個口水仔太多o野講俾老師投訴, 估唔到咁快就出事, 今次死梗o勒....

Geni,

我喺家課冊,見到中文3 帶同步讀 ,你知唔知係邊本呀?另外帶英文圖書,係咪要自己買架??問亞女,咩都唔知呀!!
pls help me!!!!

thank!

請問午飯嘅餐具唔係學校供應埋咩,然後自己帶回家清洗嗎?因我見家課冊話帶餐具,所以想問清楚,thanks!!

醒目開學勳章

chingko, 我諗o個本同步讀應該係欠書o既其中一本. 因為我都搵唔到. http://www.ephhk.com/jsp/products.jsp?code=3.2.1.4#2

另外英文圖書係自己屋企o既圖書, 日日都要帶, 食完lunch休息o既時候睇, 一個星期英文一個星期中文.

toys, 係啦, o個日家長會都係咁講o家?? 我個仔o個班又冇提佢地帶喎~~

如果我冇記錯,訂飯係有餐具供應,自己帶飯就要自己預備埋餐具!

原帖由 toys 於 09-9-4 17:34 發表
請問午飯嘅餐具唔係學校供應埋咩,然後自己帶回家清洗嗎?因我見家課冊話帶餐具,所以想問清楚,thanks!!

oic,可能是指自己帶飯的同學帶餐具,thanks!!

你哋有冇磅吓笠完書包之後有幾重?剛剛磅完囡囡嘅書包,差不多9磅重,都唔知佢點咩,佢又瘦到成支竹咁,真心痛!!

Geni, 真係唔該哂你呀!我仲以為咩圖書tim!thank!
原來係呢本同步讀,但我見書單好似冇呢本同步讀喎!所以欠書冇呢本呀,唔知書商有冇攪錯左呢?但我見星期一有普通話堂,但又冇叫話帶普通話書,我真係多問題,sorry ar...!

原帖由 Geni 於 09-9-4 18:37 發表
chingko, 我諗o個本同步讀應該係欠書o既其中一本. 因為我都搵唔到. http://www.ephhk.com/jsp/products.jsp?code=3.2.1.4#2

另外英文圖書係自己屋企o既圖書, 日日都要帶, 食完lunch休息o既時候睇, 一個星期英文一個 ...

我就冇磅個書包,但我都覺得好重呀!我個女又係好瘦架!真係鄧D小朋友陰公!

原帖由 toys 於 09-9-4 19:11 發表
oic,可能是指自己帶飯的同學帶餐具,thanks!!

你哋有冇磅吓笠完書包之後有幾重?剛剛磅完囡囡嘅書包,差不多9磅重,都唔知佢點咩,佢又瘦到成支竹咁,真心痛!! ...

Geni,

我亞女唔記得帶家課冊返屋企,我想問下明天有咩堂呀?
thank!

chingko

醒目開學勳章

原帖由 chingko 於 09-9-8 16:49 發表
Geni,

我亞女唔記得帶家課冊返屋企,我想問下明天有咩堂呀?
thank!

chingko

1~2: 視藝
3~4: 中作
5: 英默/說
6: 英文
7: 數學

其實乜o野係"中說"同"英說"呢??

Geni,

真係好彩喺呢度識到同班家長,有咩唔明都可以問下.如果唔係都唔知點算好,真係唔該哂你呀!我呢個女好大頭蝦,問佢野咩都答唔知,有時真比佢激死!

我都係唔明咩叫"英/中說",我地以前讀書都冇嘅!

你仔仔返學ok嗎?
我亞女話唔開心,佢話因為冇得傾計喎!

原帖由 Geni 於 09-9-8 17:02 發表

1~2: 視藝
3~4: 中作
5: 英默/說
6: 英文
7: 數學

其實乜o野係"中說"同"英說"呢??

醒目開學勳章

原帖由 chingko 於 09-9-8 17:27 發表
Geni,

真係好彩喺呢度識到同班家長,有咩唔明都可以問下.如果唔係都唔知點算好,真係唔該哂你呀!我呢個女好大頭蝦,問佢野咩都答唔知,有時真比佢激死!

我都係唔明咩叫"英/中說",我地以前讀書都冇嘅!

你仔仔返學ok嗎? ...

我個仔咪一樣問乜都話唔知.... 佢都有唔見o野o家....

我問佢有冇識到同學, 佢話有, 不過就唔知人地叫乜o野名喎~~ 始終小學冇幼稚園咁free, 係要d時間適應o下o家o勒~~ 有乜o野我地大家多d溝通o下啦!

係呢, 其他班o既小朋友又點呀?

chingko,

你copy多份上課時間表係屋企,就算無家課冊都唔怕。

Geni,

我個女都係問親佢學校d功課呀、通告呀、教d咩呀,佢都話唔知、唔記得,都唔知係唔係佢哋d口頭嬋黎。唯一知嘅就係每日有咩lunch食,好味定唔好味!!

各位mami,

請問你哋會唔會在學校訂閱報刊?請問邊份比較好?請比d意見......謝謝!!

醒目開學勳章

原帖由 toys 於 09-9-9 16:53 發表
各位mami,

請問你哋會唔會在學校訂閱報刊?請問邊份比較好?請比d意見......謝謝!!

我個仔又帶訂書張資料番o黎, 未必訂到o忝.... 其實我都想訂明報o家!

堯堯豬媽,

好開心終於見到你現身,感冒好番味呀?小心身體呀,又要返工、又要為小朋友d事煩,真係好吃力的,要多d休息!!

原來間校車公司一路都有問題ga,慘喇.....真係好擔心,如果因為車費平,但唔顧及學生嘅安全,我寧願找間貴少少但安全嘅校車,仿且現在呢間又唔見得有幾平,我覺得小朋友嘅安全永遠重要過$$。你小朋友是幾號校車,聽asinai講可以打去學校同負責school bus嘅老師反映吓。

我個女話只可以在去洗手間時才可以和同學仔傾計,去完要返回自己位到小息和lunch,又唔可以講嘢,所以佢都話和d同學仔傾唔到d咩,不過佢話都是暫時性,遲些不用留在課室。

醒目開學勳章

講開感冒, 我都病o左成個幾兩個星期, 呢兩日先好番.... 我去仁安睇醫生, 好多人, 個醫生唔知係咪做到short o左, 話依家豬流感大爆發, 個個有感冒病徵o既都係有豬流感.... 就算冇發燒都係.....

校車依家我地坐o個條線都ok, 係放學遲d咁啦, 不過聽你地講又真係唔係好掂喎, 唔知有冇機會反映o下呢?

我個仔話成日俾老師鬧佢上堂傾計.... 激死!! 佢話佢都識到幾個同學, 不過名就只係講到一個
‹ 上一主題|下一主題