用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會協和小學 有沒有升上午小二而又入讀普通話授中文的同學 ...
樓主: 匿名
go

有沒有升上午小二而又入讀普通話授中文的同學 [複製鏈接]

該用戶已被刪除

Re: 有沒有升上午小二而又入讀普通話授中文的同學

Irene&Chester ,

琴晚睇見囝囝份卷,真比亞仔激死. 明明有得揀is /am /are 佢無la la 加多個 "the' 字比老師扣左3分(3題)而人名又吾記得寫大楷又扣左1分....   

可吾可以叫鋼琴老師比少少獎勵如:貼紙 or 每堂中加插教一隻易d歌仔呀,增加女女興趣,比多些鼓勵說話或獎賞啦!!!希望妳女女能快d 識適.
(其實都幾難,當初同亞女練琴,好多符號要記.......)

但最重要係小朋友有冇興趣學否則浪費金錢和時間,好似亞囝初初見到家姐學鋼琴佢又話要學, 學左2個月又吾練琴上堂又吾識, 所以叫佢停左學,等佢再大d如有興趣再學.  

該用戶已被刪除

Irene&Chester :

Sorry, 我小朋友沒有參加下星期六的朗誦比賽, 所以連通告巳沒有收到.  (妳說#34通告?) 剛上綱睇過好似有得揀 1) 跟老師  2)自行去 , 最好亞女問清楚老師。

而我女女參加左"聖經朗誦" , 出年才比賽呀。

明天常識測試, 有很多生字都很多筆劃, 昨晚同亞仔溫習才發現佢有很多字寫錯....   

該用戶已被刪除

您就好啦!妳倆個成績差佢o地自己都會唔開心,而我倆個就吾會,所以一定要push 佢地溫習..四科派晒卷都算ok.

下次英文評估2,4,5,6 妳知吾知範圍係物??   

該用戶已被刪除

Hi Irene&Chester :

其實我倆隻樹熊年紀都只差2歲,但時時嘈吵,都好鬼煩.
(個女好d 比較自律,樣樣野都要公平,叫佢讓下細佬都
say No, 好鬼煩!)

無法啦!! 鬼叫自己生佢地出黎咩,所以都要時時睇緊佢地d 功課, (佢地成日爭上綱小校園, 妳兩個小魔怪係吾係一樣呀........... )

昨天已打電話問左Miss, 佢話溫習Worksheet Unit 2,4, 5 及6.便ok. 但琴晚都找吾到2.& 6 worksheet. ??  
(只有昨日一份功課係6.xx) 23號重話評估添.......
好彩 Miss 話評估係吾計分只係幫助佢地溫習多d, 免得考試時要一次過溫習咁申苦喎   

該用戶已被刪除

早晨Irene&Chester :

琴晚我同佢溫習過,發覺吾溫真係吾得,好多生字吾識呀!
發覺最慘佢地吾識解題..  

下個月1-3年級旅行(天水圍),有冇比囡囡囝囝參加呀??
我就比左佢地參加啦......(有校車搭喎)

該用戶已被刪除

8/12/2006就到,你會幫仔仔女女餐盒預備??? 東西比
佢旅行 ???? 我女女話想要雞脾喎!
該用戶已被刪除

請問上協去旅行嗎?  家長是否不用陪伴?

大頭玲:

上協8/12去旅行家長無得陪伴去呀.
(只老師及學生有份因為係畢業旅行)

哦! 咁早去畢業旅行ge???!!!   

我細個時去旅行前一晚會興奮到訓唔到, 諗衣加d細路唔會lu!

Irene & Chester :

餅乾,糖,飲品都會帶少少。
無計啦!亞女/仔鍾意食雞脾呀,會叫佢地帶埋d 濕紙巾 & "蚊貼" ga.  上年亞女帶埋張膠地蓆去旅行話有得坐哦。

milkcat
該用戶已被刪除

大頭玲:

d細路都會興奮到訓唔到ga ,重犀利過我地以前。
我女女早2日已與同學仔 (小組6個人)開會分配各人帶各項食品及飲品啦到時一起享用!   

帶地蓆有時間坐嗎...都吾知架.
不過亞女 (小組6個人) 開會話要帶地蓆喎!
上年在10蚊買左一張膠地蓆比佢,反正又吾重叫佢帶埋去睇下用吾用啦.

都吾擔心得錦多下星期又評估呢!!

趁佢地放聖誕節,自己都要充下電。一月中再沖線   
‹ 上一主題|下一主題