用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 P1B parents
樓主: charlie2002
go

P1B parents [複製鏈接]

Hi Yin bb,

Great, you got my view. kids are getting well and they will interact each other e.g. daughter said school bag is not so heavy but it is actully heavy only because every kid takes care of their own stuff no matter school bag / lunch/locker / homework book or what teacher said. So don't worry they will be fine to get on track.

原帖由 kongsou 於 08-9-8 09:49 發表
yinbb,
應該是兩個老師對33個小朋友!因為播道是雙班主任!

Hi All,

熙熙今日冇返學,因為琴日去醫生度打完針,今日有d燒呀,所以麻煩各位報料俾我知今日學校發生過咩事同埋有咩功課做呀!好耐都唔該!

我知道, 不過平時上堂應該得一個老師, 係咪上星期先一齊响到? 唔知平時點樣分配呢?

原帖由 kongsou 於 08-9-8 09:49 發表
yinbb,
應該是兩個老師對33個小朋友!因為播道是雙班主任!

回覆 # 的文章

What injection your son did, is it the one to protect flu? We should prepare it before the next one come but not sure which doctor is available, may be we will go to the MTR one. Any experinece to share?

唔緊要啦, 打完針係會有d反應既, 夜d報告比你知啦 (如果阿仔記到既話 )

原帖由 bbdou 於 08-9-8 11:12 發表
Hi All,

熙熙今日冇返學,因為琴日去醫生度打完針,今日有d燒呀,所以麻煩各位報料俾我知今日學校發生過咩事同埋有咩功課做呀!好耐都唔該!

bbdou
咁快有反應呀?
希望佢快d好番啦.

yinbb,
但係我平時又聽亞仔講,話兩個老師都係課室!返屋企試下再問亞仔先

bbdou,
我諗真係打針之後既反應,咁你記得叫仔仔飲多d水,同埋沖涼吾好沖咁熱水啊!今晚返去問亞仔有咩功課,知道後上黎報料!:)
亞仔今日提起你個仔,不過都係吾記得佢個名,只係同我講黑色衫嗰個男仔係同我一班架,我話人哋有名架叫熙熙,吾係叫黑色衫啊! 佢自己都笑埋一份!

熙熙打左兩支針,一支係四合一,一支係MMR加強劑,每邊屁股一支。我冇同佢打流感針。

原帖由 charlie2002 於 08-9-8 11:57 發表
What injection your son did, is it the one to protect flu? We should prepare it before the next one come but not sure which doctor is available, may be we will go to the MTR one. Any experinece to sha ...

好呀,不過我地冇去攞功課,知道左都做唔到,但係我都想知!

原帖由 yinbb 於 08-9-8 12:08 發表
唔緊要啦, 打完針係會有d反應既, 夜d報告比你知啦 (如果阿仔記到既話 )

醫生話有D小朋友好快,有D小朋友要成個星期至會有反應,咁我諗熙熙係快嗰隻囉,佢只係有少少燒,不過因為佢打針時好緊張,打完之後,一邊屁股痠痠痛痛咁囉!

原帖由 bignose 於 08-9-8 12:28 發表
bbdou
咁快有反應呀?
希望佢快d好番啦.

等我都問下熙熙先。你個仔唔記得熙熙個名,不過熙熙已經記得佢個名啦!希望熙熙可以主動D,識多D朋友仔啦!

原帖由 kongsou 於 08-9-8 13:10 發表
yinbb,
但係我平時又聽亞仔講,話兩個老師都係課室!返屋企試下再問亞仔先

bbdou,
我諗真係打針之後既反應,咁你記得叫仔仔飲多d水,同埋沖涼吾好沖咁熱水啊!今晚返去問亞仔有咩功課,知道後上黎報料!:)
亞仔今 ...

關於係一個小息定係兩個小息的問題,我問左熙熙,佢的答案係兩個,上午一個,中午食飯係半個鐘,淨返的半個鐘又係小息喎,都唔知係真唔係!

bbdou,
我聽我個仔講關於d小息都係咁喎!應該信得過!

原帖由 bbdou 於 08-9-8 17:14 發表
關於係一個小息定係兩個小息的問題,我問左熙熙,佢的答案係兩個,上午一個,中午食飯係半個鐘,淨返的半個鐘又係小息喎,都唔知係真唔係!

回覆 # 的文章

terrylvpool

Your daughter and mine has already be a friend since last week, she brought a photo back today, your daughter is so cute. They share some candy today. Hope they can communicate more and more.

熙熙已經退左燒啦,不過佢話大脾仲痠痛喎,行唔到喎,佢琴日去波波池玩又行到走到,扮晒誇張咁!
我又問左佢上堂係一個定兩個老師,佢話有時一個,有時兩個,不過中文堂同英文堂都係一個,係朝早係操場排完隊上課室後,就係兩個一齊喎,我仲想問詳細D,佢已經話佢講唔出啦!

今日功課 :

中文 - 工作紙 1, 文學P.2-3 friday 交
英文 - penmanship, worksheet 1
聖經 - 背金句 p.5 (老師friday問), workbook P.4-5

啱唔啱?希望冇漏啦.

bbdou
你仔仔好叻, 明天可以返學啦.

re: 小息
我都問左阿仔
佢亦confirm左係有2個
一個before lunch
一個after lunch

回覆 # 的文章

Can not find out 中文 - 工作紙 1, pls help!! What is this?

小息 - Yes two.

張紙叫"加法識字"白色, 將拆開左既字合併返一齊(eg.日+月=明)

漏左唔記得講, 阿仔話penmanship 要畫apple & backpack 喎.

同埋我問佢, workbook P.4-5 係聖經定G.S. (因為寫响功課簿既G.S.個欄, 懷疑佢有冇記錯)佢話係聖經. 你地小朋友係咪都一樣呀?
‹ 上一主題|下一主題