用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 一呂現家長 / potential 家長會
樓主: Homama2004
go

一呂現家長 / potential 家長會 [複製鏈接]

Re: 一呂現家長 / potential 家長會

唔知係咪我囡只係P2, 我覺佢都好輕鬆, 學校功課又小, 除咗測考前, 我平時冇乜點同佢温書, 係佢唔識做嘅功課先走黎問我. 聽homama咁講, 黎啲”瀉意”日子到咗4, P5后就冇囉.

Alice,

當當綱係大陸嘅一個綱上書店, 有送貨服務到香港, 每次收送貨費約$40, 由落order到收到書大約5-6天. 可以
click here
當當綱

早晨! 讓我‘呻’下昨天的勞氣事.

上星期五那天細囡回來(星期二至四放了病假)被代課班主任鬧佢’咁無記性,都唔知點讀書’,事因:沒有交回一張通告(其實係佢整叠遺失要重發)細囡同學便唔抵得同佢講’佢病了三日呀!老師’.她只是’哦’了一聲而己. 當天我只是同細囡講你第日做錯嘢應道歉,不是’哦’一聲便算.這樣態度是不對的!我都沒有投訴甚麼,’忍’了算,當負面教材啦!

昨天令我更嬲!我細囡回到家中來電話比代課班主任鬧佢”咁懶” ,”咁懶就不如唔好參加啦!”

事因: 上星期她有幸被提名’傑出學生’,主任叫佢預備了一份今年得獎紀錄.星期一時我弄好了便叫細囡交回給主任,前天代課班主任又派一張’傑出學生’的表格回來,我便寫上’附頁’連同先前的得獎紀錄交.怎知咁樣就被人鬧佢懶,係懶都係我懶.

我們一班家長對這位代課班主任真是很失望,她還要教五年級某班英文(好彩唔係我大囡那班),其中一位家長(她囡囡讀小五不同我大囡一班的)上星期便和我呻,呈分試都唔知點算!真真大件事!

昨天我剛和這位代課老師通電,回應:(我係代課唔知咁多,但係覺得人哋比張表格你填,而你只是附頁好似好無誠意咁囉!)等等…不大友善語氣唉!可能原來的廖老師(放了產假)實在太好,相比之下,便立竿見影,這位代課老師用的是非常舊的那套. 可能因基準試問題,學校很難請’有質素’的代課老師.

我極少投訴學校,今次真是很嬲! 咁無禮貌又怎樣教好學生呀!

多謝你們聽我"呻"!

candytl , 多謝你提供那有用網址呀! 真真感激!!是用VISA付款還是貨到付款呢??

早晨﹗   

個代課老師咁o既服務態度點得o家﹗ 連做人最起碼的禮貌同尊重都不會,發小朋友脾氣,太過份了。真枉佢讀了咁多書。          

不過,你都可以從中解釋比個女知,佢咁對人是唔對的。

Homama,
有d咁0既事...?聽妳咁講佢真係好嚴厲不近人情兼好守舊0個套喎?好彩佢只係代課架0者...自己無錯0既?不平則鳴好應該0既?
就算係好學校師資都會有分別..小朋友每年亦都要熟習老師
0既特性?就好似我仔仔咁已經比老師標籤左係曳0個類...
自己知自己仔事..佢又係比較多嘴容易分心0個隻..?但係妳女女咁乖碰0岩唔舒服都應該體諒佢囉...語氣真係過份重,對小朋友唔係咁好...妳可以同校長反映下...佢好nice0既...
妳都無謂為呢d人勞氣啦....

candytl,
多謝妳的報料.....
我會睇下架0拿....

我老公今早已經向主任反映,佢解釋話可能代課老師趕教晒書又唔知學校的一向做法,語氣重了些.我本想同校長講,但為了這麼小事便投訴到咁高層好似好誇張咁!

係呀!一呂的黃校長真是非常非常nice,我有同事仔仔很久以前讀九龍塘小學便是她做校長,我同事到現在對她仍讚不絕口.

我細囡在學校都算出名乖,佢放了幾天病假,同組的同學仔都有打電話來,但佢喉嚨發炎出不到聲,他們便用內聯網電郵問候佢,叫佢快點回校教他們做功課.

最近細囡回來都日日投訴那位代課老師令整班同學無心機上英文課,她話有同學仔給這位老師-100分,我初以為他們不慣,但經昨天接觸後便感受到細囡的感受.

當時真係幾嬲!但只是一時激氣而己,當訓練自己EQ啦!哈哈!

Homama,

首先恭喜你細囡有份提名” 傑出學生.   
過位代課老師點可以咁嘅態度對小朋友, 真係一啲愛心都冇
我早兩個星期係報紙見學校登報請代分娩產假老師, 唔知係咪黎位. 我覺得做為老師,點都唔可以同學生講 ”咁無記性,都唔知點讀書, ”咁懶” ,”咁懶就不如唔好參加啦!”黎啲近乎帶辱罵語氣的字句.
講起代課老師, 我囡班主任由上年11月請病假到宜家, 期間共換咗3位代課老師, 到第3位即是宜家教緊黎位先至叫好啲, 我心諗好彩我囡係P2咋, 如果係P5,P6, 都咪話唔騖不受影響.
當當網係貨到付款, 非常方便. 你兩個囡識睇簡體, 好多書都arm.
因我囡唔識睇, 我多數買cd/vcd/英文故事書.

Homama, alice,

你哋對學校綱頁有冇乜意見, 我想打電話俾主任/副校長提些見議, 我覺得現時個綱唔够update, 內客唔夠豐富, 係”師生原地” “學習與遊戲”裡面, 可以定期加插優秀學生作品, 或介紹世界名人秩事, 或介紹一首名曲, 一首古詩, 一件歷史事件等等, 令小朋友可以有多個渠道接触課外知識.   唔知我嘅提議會唔會不切實際.

candytl,
同意你的意見! 現在的學校網頁已比前幾年的內容豐富很多了.但可能修改網頁的需要時間要很多,老師們都很忙,所以真係唔够update,只是通告那欄有改動
你可以在每年年終派問卷,提出意見! 記得兩年前我提出將白色運動褲改為深色,原因高年級女孩可以避免尷尬,男孩子又可以避免成日"烏卒卒".學校今年九月便實行將運動褲改為深藍色.可見校方都重見家長的意見.

我想學校登報請代分娩產假老師,應是請代現在 1a班主任郭老師.大家都希望請到一位稱職的.

candytl,
另非常多謝的網址呀!
我今晚便會回家檢查我的書架,看看入那貨! 謝謝呀!

五年級同學家長剛來電,話忍不住已同班主任投訴這位代課老師,怕影響5年級的呈分試成績.班主任話會同副校長講,話現在連好成績的同學(她的囡囡雖然不是讀精英班,但成績都幾好全級4x名,全班前5名)都覺得受影響就一定要反映.這家長話以往她不用跟囡囡的英文,但最近便一落千久,還有3個星期便考呈分試,唔驚就假.她是全職媽咪都可以跟貼啲,但一些如我要返工就慘! 希望學校能儘快處理.

Homama,
妳講得好0岩..我地要返工0既媽咪仔女係學校發生咩事都唔係第一時間知道?有時聽小朋友遍面支持...(不過都要聽佢解釋下),妳地囡囡可能平時都好乖..但我仔仔就自己知自己事..?所以一定要識d班裡面同學仔了解清楚!
有時係其它家長口中都略知一二..我地呂小家長有度好?好樂於表達自己意見,目的都係希望群策群力令學校搞得更出色?原來更換藍色運動短褲係妳提出架..好囉?我個仔成日白褲變黑褲返0黎... 哈哈!

candytl,
真抱歉!其實我比較少時間去學校網頁睇(細心睇)粗略印象中其實依家個網頁比起以前都已經豐富左同colourful左好多架0拿... 我都同意妳講法..如果可以定時up date多d加插多d益智內容會更加好?

Homama,

梗要反映俾學校聽, 等學校知道此老師之水平.
係渦, 今晚你出席晚會, 睇完返黎同我哋分享吓丫.
你唔好客氣, 個書綱我都係在BK睇到的.

Alice, homama,

我好希望學校個綱多啲內容, 同埋校園電視台亦是, 我會係年終派問卷時提出意見, 可能都會打電話反映. 記得上年開學后冇耐, 我有打電話問有關英文”每日一篇”, 后來個電話轉俾科目統籌主任聽, 我認得佢, 但唔知佢貴姓, 主任好有耐性, 好詳細解釋俾我聽, 學校亦有將我嘅問題係家長會度講, 所以學校俾我感覺係都幾重視家長嘅意見.

candytl, Homama
想問下妳地書展有無興趣自己去一趟先..因為發覺每次帶埋小朋友都係行唔晒,妳知道佢地又鍾意做書釘..去到邊都停留下..特別去到有機打0既地方(我仔仔)..哈哈!所以我有個構思係eg:7月19號自己媽咪去行下先?(其實日子可以大家遷就),如無意外0既我應該會囉到免費飛...(但要到時先confirm到?)唔知妳地有無興趣呢?主要大家又可以交流下講下子女閱讀心得....我又學下野呢?

(其實每年我都係weekend時間去...打蛇餅0個隻,仲未必行得晒?)所以今年想試下閒日去..睇定環境到時帶小朋友去都順暢d...主要又可以睇下自己大人有興趣0既書本呢?     

Alice, homama,

我舊年又係放工后去書展, 得2個鐘, 揀書都不夠時間, 我驚冇時間俾我哋傾解呀! 我都好想同你哋交流吓教仔/囡心得, 不如等小朋友放暑假時, 揾日出來, 時間會寬鬆啲, 大家都係沙田友, 是但係市中心揾間麥記或者kfc都得, 兩位意下如何?

早晨﹗   

放了(加埋)三天的假,很忙呀! 明後天才上來講講上星期五綜藝晚會!!

大家媽咪午安!

candytl,
妳講得好0岩,我帶埋仔仔去只係專攻兒童個層,站站停唔在講..往往之後0個幾個Hall適合大人睇0既衝衝略過就算?舊年甚至乎都未睇晒就走..一來抽住d野太重..二來小朋友又無咩耐性呢?哈哈.. 所以未諗住今次想自己去行下囉,再去先帶埋仔仔...
暑假要relax下當然好啦,大家就到邊度都無所謂....係我要向妳地學下野請教下先0岩?比起妳地..我都算最檬查查0個個媽咪0拿?
一於到時再約0黎一個〝千里尋友〞啦!..       

Homama
工作要緊..要努力加油呀? 有時間再傾過啦...

早晨﹗   

大家早晨!
想問妳地平時有無做咩運動keep下fit 咁架?...除左照顧家庭小朋友之外有無咩私人空間呢?會做d乜野  eg: shopping???....

alice,

〝千里尋友〞啦!---     
我好fat架 平時少運動, 又為食.
我嘅私人空間就係每日10:00pm后, 等大囡入房, 可以靜靜地睇報紙. 但有時細囡都會纏住講故仔俾佢聽, 真係冇乜私人時間做自已嘢, 以前每個星期都會fu 下mask, 宜加兩星期都冇一次   . 我對shopping一般, 除非有嘢買, 唔係平時都好少行商場.
‹ 上一主題|下一主題