用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母小學 讀緊聖母小學家長 -可否俾d 意見?
樓主: ycw
go

讀緊聖母小學家長 -可否俾d 意見? [複製鏈接]

想問問大家, 因為我囡囡想買個公主書包, 但我驚大家都係女仔, 咁咪好多人用同款, 你地有無咁覺得呢?
個日小一買書日, 有SPI 書包, 有款 499的你們有用過嗎 ?或是 DR. KONG 好呢 ? 你地覺得洗唔洗用有轆的呢 ?

原文章由 zzss 於 08-7-23 00:07 發表
想問問大家, 因為我囡囡想買個公主書包, 但我驚大家都係女仔, 咁咪好多人用同款, 你地有無咁覺得呢?
個日小一買書日, 有SPI 書包, 有款 499的你們有用過嗎 ?或是 DR. KONG 好呢 ? 你地覺得洗唔洗用有轆的呢 ? ...

女孩子多數會喜歡公仔書包, 但唔會太多人用一同款式
而且書包有名字貼, 唔會攪錯,
SPI 大書包, 499的未用過 , 細個d嗰種就用緊,幾好用。
DR. KONG 用過,都幾好用,唔錯架。
有轆的就睇吓你有冇需要?
我買書包宗旨是輕身、護脊、格數多、
啱大小、書包大身體小會唔好用,
一年級唔會有太多書部,適中便可。

原文章由 zzss 於 08-7-23 00:07 發表
個日小一買書日, 有SPI 書包, 有款 499的你們有用過嗎 ?或是 DR. KONG 好呢 ? 你地覺得洗唔洗用有轆的呢 ? ...

我個囡都鍾意公主書包架,唔會攪亂架,有名呀嘛,用轆好麻煩架,因為佢要上樓梯,一上樓梯就要上背脊,啲轆架會頂住背脊唔舒服架。(呢個係我個人意見 )

你講的3款我先後在一年內都用齊, 最後用家都係選用spi護脊果d, 用家話上落樓梯好麻煩又重 ! 而且, 佢地仲細, 唔識拖,  拖的時候成日撞到人.我建議唔好買有轆果d

多謝你們的意見, 另外,想問下你們平時有否補習, 或去學d 有關學業成績的科目, 例如中,英,數, 我好驚睇時黙書, 洗唔洗學定phonics or 英文串字特工班之類, 你們有無好介紹
我個女現在學琴和游水, 都無學d有關學術科的, 但係升小後我想在出面學英文, 和e.nopi數,你們點睇?
聖母是否星期六有課外活動的 ?
學校是否有長笛學, ok嗎? 如果可以應付, 我想比個囡學長笛

ycw,
"3款我先後在一年內都用齊",你都好得, 有時我老公都話我想得太多, 佢話2,3百元一個書包, 唔好用咪買過攞, 洗唔洗咁煩, 又要問人, 又要左睇右睇, 睇完又唔買住, 我話除左老公求其d(因為無得楝又唔洗錢), 其它野好認真

原文章由 ycw 於 08-7-24 09:34 發表
你講的, 最後用家都係選用spi護脊果d, 用家話上落樓梯好麻煩又重 ! 而且, 佢地仲細, 唔識拖,  拖的時候成日撞到人.我建議唔好買有轆果d ...

[ 本文章最後由 zzss 於 08-7-24 22:26 編輯 ]

shirley,

因為17日沒有上學, 所以不知道可以原班升上, 是真的嗎? 不知是否每一班也是這樣? 放暑假, 你囡囡做些什麼呢? 另外, 為什麼你不覆我電話是否去生日會?

zzss,

囡囡現在沒有補習或去學其他學術活動. 現在才升二年班, 如果將來發現追不上學校的進度便會補習. 上年升小一時, 在暑假學phonics, 真是會對串字有幫助.

yk0108,
咁你係那裡學 ? 附近有無好的

原文章由 yk0108 於 08-7-25 05:52 發表
shirley,

因為17日沒有上學, 所以不知道可以原班升上, 是真的嗎? 不知是否每一班也是這樣? 放暑假, 你囡囡做些什麼呢? 另外, 為什麼你不覆我電話是否去生日會?

zzss,

囡囡現在沒有補習或去學其他學術活動. 現在才 ...

zzss,
學校都會有d英文及數學course, 到時會有通告,
至於書包方面, 初初緊係買個佢歡喜架la... 但身材矮細書又重咩唔掂, 之後, 就買個有轆俾佢拉la...又拉得論論盡盡, 唔係反黎反去, 就撞到人 , 最後, 到下學期, 長高左大隻左, 就買番個護脊囉......., 所以, 最終都係用護脊!
唔好買有轆side錢!

zzss,

我是買電腦光碟返來學, myyoung.com 你試吓上網找找, (他會在不同的書店賣. )但它其他的學習光碟就嘛嘛地. 那時學phonics 要囡囡參不多每天做半小時.
你們是否收到升中派位的資料, 可否講多些?

升中派位的信,我睇完唔記得放在那裡, 如我找到, 我post出來, 大致內容是說今年派位十分理常, 好似有9x%派到1-3志願(英文中學), 另外今天全學小學評核(水平試之類) 好似100% 逹標....

我試下找到信再講真d

原文章由 yk0108 於 08-7-25 18:23 發表
zzss,

我是買電腦光碟返來學, myyoung.com 你試吓上網找找, (他會在不同的書店賣. )但它其他的學習光碟就嘛嘛地. 那時學phonics 要囡囡參不多每天做半小時.
你們是否收到升中派位的資料, 可否講多些? ...

我通常都係上佢地既校網看資料
因為有時小朋友未必講

上網看到的資料是99% 入讀第一志願, 英中, (是否等於聖母書院?)  並沒有提到幾多名派入那一間學校咁詳細.

你好
我囡而家讀緊小1, 有d科唔係好明
想請教,
1. 德育堂是否冇書, 有冇野需要帶
2. 英文GR, 是否grammer, 只係呢堂先要帶grammer書
3. 英文有成5本書(book/workbook/listening/grammer/story book), 是否每堂都要帶

thx

AA,

德育堂是無書.
GR應該是外藉老師的堂.
英文那些書應該遲些老師會叫她們帶晒返去, 放在學校, 有必要時帶回家做.

原帖由 yk0108 於 08-9-3 15:04 發表
AA,

德育堂是無書.
GR應該是外藉老師的堂.
英文那些書應該遲些老師會叫她們帶晒返去, 放在學校, 有必要時帶回家做.

yk0108,
謝謝你
GR堂有冇書要帶架
另藝科要帶的墊檯紙係唔係膠面墊檯果d
thx
‹ 上一主題|下一主題