用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 學校近況
樓主: Aries媽咪
go

學校近況 [複製鏈接]

Re: 學校近況

Aries媽咪 寫道:
venus,

.....
Eyma,

......

聽校長說多男仔喎~

中學部是約六成男生, 四成女生!

Venus 寫道:
william28

原來你小朋友係中學生, 咁我地這班小一生要你個小朋友多多照顧喇

...

大的照顧細的, 都係理所當然! 不過人際關係是互動的, 希望無論如何長幼, 大家都能成為彼此的好鄰舍( be a good neighbor)!

各位好呀,

校車姨姨call 咗我啦!! 我哋住藍田興田村o架.
上車時間要早上7:35分. 落車時間要下午4:52分.
佢哋話係細車嚟, 一共坐29個小朋友.

我覺得都幾早呀.  你哋呢??

HI,

各位你地小朋友讀邊班小女讀1D班, 我只搭半程我屋企是尾站回家是4:25分.

各位今日小朋友返學有物特別上黎講下.  

好慘WOR. 1小時先返到屋企
RonWeasley 寫道:
各位好呀,

校車姨姨call 咗我啦!! 我哋住藍田興田村o架.
上車時間要早上7:35分. 落車時間要下午4:52分.
佢哋話係細車嚟, 一共坐29個小朋友.

我覺得都幾早呀.  你哋呢??

hello 我仔係P1A,請大家多多指教

RonWeasley

你住藍田都要咁早呀, 我住觀塘咪仲早 , 我仲未收到校車電話 你小朋友邊班呀?

mandy

我地同班呀, 我仔都係1D, 仲有CHELLY個仔都係呀.
學校好大, 不過仲有好多地方未整好, 希望9月1號可以攪得掂. 仲有呀, 我地1D班有個外籍學生, 佢個英文名有一個字係同我個仔一樣
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

hello Aries媽咪 啱啱睇左妳的網絡日記,知道妳囡囡叫雪雪,原來我地剛才打過招呼,就是臨走前一起看班名,還有計了全班有多少男女同學果位肥肥地媽咪

另妳做的包包,糕點&餸菜好正,有機會真係要偷下師   

Hi, Venus,

我個肥B囡囡編咗1B呀!!  打電話比我個校車姨姨話會去咗
觀塘先過嚟藍田喎.  唔知我有冇聽錯呢.  我都係今日兩點鐘
左右先收到電話咋.   

好, 大家可以多D傾計. 今日有物事公佈亞, 你有無見到個婆婆帶住個孫 我女叫HEIDI. 有個外籍學生咁米可以講多ENGLISH, 其他班有無外籍小朋友亞, 我阿女D幼稚園小朋友無一個同佢一班. 聽婆婆講有3包胎是讀同一間學校.
Venus 寫道:
RonWeasley

你住藍田都要咁早呀, 我住觀塘咪仲早 , 我仲未收到校車電話 你小朋友邊班呀?

mandy

我地同班呀, 我仔都係1D, 仲有CHELLY個仔都係呀.
學校好大, 不過仲有好多地方未整好, 希望9月1號可以攪得掂. 仲有呀, 我地1D班有個外籍學生, 佢個英文名有一個字係同我個仔一樣

請問是不是每班都35人, 係男多定女多

MANDY

太多人喇, 唔知邊個係伯母呀 , 原來中學先係男仔多過女仔, 小學係女仔多過男仔, 我地果班有15個男, 20個女, 三包胎就唔知有冇, 校長講笑咁講, 唔知係咪真.
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

giraffema 寫道:
hello Aries媽咪 啱啱睇左妳的網絡日記,知道妳囡囡叫雪雪,原來我地剛才打過招呼,就是臨走前一起看班名,還有計了全班有多少男女同學果位肥肥地媽咪

另妳做的包包,糕點&餸菜好正,有機會真係要偷下師   

giraffema ,

點解認得我囡呀?

原來我先生一早有同妳傾過計架,  佢問妳係唔係同我囡個名有一個字同音呀?

我唔係好識整嘢食咋, 係玩玩吓   

妳一d都唔肥呀, 如果妳肥, 我係咩呀

我地兩個小朋友同一班, 大家多d交流吓呀, 有咩就pm比我, 遲d有功課我都驚佢咩都唔記得, 大家可以問吓喎~

校長有無講會有物嘢課外活動.

hi 其實我在妳既網站見到"by雪媽媽"&見妳網名係"Aries媽咪",所以估到係law 係ar,我都記得我揾緊名時同妳先生傾左2句,其實唔止佢2個同音,佢班加埋有5個都係同音,有男又有女    好ar,以後大家多d交流下,有咩妳都可以pm比我ka

嘩....妳玩玩下都可以整d咁正既野食,咁正正經整時,咪好牟利,真係要拜妳為師先得la   

Aries媽咪 寫道:
giraffema ,

點解認得我囡呀?

原來我先生一早有同妳傾過計架,  佢問妳係唔係同我囡個名有一個字同音呀?

我唔係好識整嘢食咋, 係玩玩吓   

妳一d都唔肥呀, 如果妳肥, 我係咩呀

我地兩個小朋友同一班, 大家多d交流吓呀, 有咩就pm比我, 遲d有功課我都驚佢咩都唔記得, 大家可以問吓喎~

giraffema,

妳好醒目呀

咁都比妳認到

妳仔仔攞咗校服未呀?  我囡囡要改到d碼七彩呀

hi all and RonWeasley,
               Long time no see! I am crazy busy for my jod, so no time to chat with you all.
                RonWeasley, my son Tiger also studys in Class 1A, His class teachers are Mr Chan and Ms Kwan, they are both nice. I am not yet to take the uniform, i will take it tomorrow.
                I have received the call from auntie of shcool bus, she told me get on time is 8:10AM, get off time is 4:30pm, I am worry 8:10am may be too late from Kwun Tong to School..????????
                Keep in touch, see you all on 1-9-06
Tigermom

sorry sorry i am so sleepy, my son studys in Class 1B, HEHEHEHEHE  (ADJUSTMENT)
Tigermom

Hi, Tigermom,

You're so lucky for the School Bus arrangement.
I thought my girl is the first one to pick up and the last one to drop off.  So she need to get on the bus at 7:35am and get off at 4:50pm.  Poor  

Happy to know your son will be my girl's classmate,
keep in touch!!   

各位家長, 明天就開學了. 你們會給多少零用錢讓小朋友帶回校?
‹ 上一主題|下一主題