用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 一呂現家長 / potential 家長會
樓主: Homama2004
go

一呂現家長 / potential 家長會 [複製鏈接]

Re: 一呂現家長 / potential 家長會

candytl,
在2月份派了一份通告,叫各家長上內聯網看那份校評.不是整份派.記得那份通告好像不用簽名,可能你看漏咗啦!

大囡開了家長會.主要講解明年和今年(p6)的中學自行收生額比率不同,基數分的計算不同,自選學校多了一間等等.因是新的制度,校長和副校都話在摸索中,大家一起努力"摸"

呈分試個個家長都緊張,禱告她今次可以平平安安有中等成績!

想問下大家用邊間公司上網...
我用近netvigator $162 x18個月( 3 M )
比佢搵笨左18個月,還有一個月合約到期打去問佢..
最平只係$170 X18個月(2個月免費)即約$150( 6 M)

想問下妳地有無人用〝和記〞或者〝有線〞OK嗎?

另外記得學校之前收過一份和記宣傳單張話優惠學生...
可惜我唔見左添...???
(最緊要仔仔做大英文每日一篇0者?還有一個月是否應該爭取平D呢?

)多謝分享...

我家中都係用netvigator,唔知邊個月回贈少少.好似平均$180左右(6M),好複雜!一切由我老公負責,要今晚見到佢再問問佢.

和記宣傳單張,我好似無見過添!

聽同事朋友講〝和記〞或者〝有線〞好似無咁穩定喎!但如果只係為了做每日一篇,咁就一定選個最平啦! 但我老公每晚要在家中上網做公司嘢(<-幾乎晚晚我都唔知佢幾點睡的 ,佢幾慘!),所以"穩定的netvigator"是首選.

Homama,
唔該晒妳呀?剛問過〝和記〞原來我座大廈沒有覆蓋..即係唔駛諗啦?
如果依妳咁講佢肯比170 x18個月( 6M )(免費兩個月)
為$150蚊比我都ok喎?妳都要$180蚊啦...唔該晒妳呀?
又要勞煩妳問先生?.. 其實我跟本無時間睇電視?
所以最緊要平就得0拿?甚麼PSP比我都無用....學妳話齋netvigator會穩定d就真...

candytl,
妳講得0岩..有時帶女女去睇戲已經買齊晒野食..(唔停口
0個隻)..期間去廁所不在話下?
仲成日問幾時走..真係暈左係度?唔帶佢留低佢係屋企又好似淒淒涼涼咁? :wink:

我都會諗住買消毒紗布晚黑訓覺蓋住個傷口都安心d...

alicetong,
問了老公,佢上網查過係$180/月(6M),簽18個月,今年十一月到期.

如果小朋友還未可以在戲院坐得定看,便等VCD/DVD出時,買回家中看,大人+小朋友都可以舒舒服服.

看到自由報料有關"小樹苗書友會5月開倉大優惠",對我們沙田友來說便有點遠.你們看看有沒有興趣去啦!!

本公司於5月17日起舉辦「開倉大優惠」,為期十二天。優惠期間,展出逾千種中、英文圖書、益智教具等。現場推介最新出版的兒童中文書籍及大量新穎英文圖書,全部均以超優惠價優惠讀者,最低由一折起。
購買中文圖書折實金額滿HK$300,可享有額外5%折扣。購買英文圖書5本以上,可享有額外5%折扣。歡迎書友會會員、家長、各校老師及圖書館主任蒞臨本公司「讀者服務中心」參觀選購。
日期:2006年5月17日(星期三)至5月30日(星期二)時
時間:星期一至五: 9:00am – 7:00pm
星期六 : 9:00am – 5:00pm (星期日休息)
地點:小樹苗讀者服務中心
香港北角英皇道310號雲華大廈 4/F 505室
(鄰近北角明星海鮮酒家)
電話查詢:2833 0073 市場推廣部 / 任凱泉先生
e-mail : [email protected]

Homama,
早晨!勞煩晒妳...我6月15號到期0拿,如果免得麻煩的話,
好大機會join番平均150蚊升至6M呢個...

妳講得好0岩,依家有時間都會借d DVD,VCD,佢地睇,例如
寶貝智多星,睇幾多次都會笑...或者同仔仔一口氣2/3日睇
晒魔介...總算娛樂下呀?

多謝妳報料...學妳話齋〝對我們沙田友來說便有點遠〞
哈哈..

其實妳地會唔會去書展呢?通常會唔會帶小朋友去架...

Homama,

我潯晚上內聯綱唔見有校評下載.
小樹苗個倉太遠喇, 星期日又唔開. 我都係唔去囉.
我都明架, 呈分試個個家長都超緊張, 下月中就考, 希望你大囡發揮應有水准.
一提到升中, 由P5-P6, 要緊張足兩年, 真係難為家長同小朋友囉.

Alice,

我早排屋企條電話線想轉和記, 貪佢平, $6x/月, 轉線合約都簽咗, 后來聽人講和記服務差, 線路唔穩定, 而pccw又减價, 最后都係决定唔轉.
學homama話齋, 如果囡囡出去睇戲坐唔定, 買VCD係屋企睇都唔錯.
我早兩日係當富綱買咗好多動畫VCD, 好淺白的英文對白, 中文字幕, 好平, 有啲只係RMB6.8/Ppc, 我两個囡都好忠意睇.
今年書展係幾時?

candytl,
我剛上內聯網: 佈告板>家長專用>校外評核報告內的附件,校外評核報告還在喎!(係王主任那通告的附件)不如你PM你的email給我,我email給你啦!!

係呀! 今年9月便是一個五年級,一個六年級,想起都頭痛!!自己表現太緊張又怕嚇親佢哋,但不緊張就假. 周圍家長己經積極備戰! 真係小朋友有小朋友的壓力,家長有家長的壓力.真真要不斷提升自己的EQ呀!

今年書展在2006年7月19至24日舉行:書展網址
我一家多會在22/23日一早去,去足成日.

Homama,

pm 咗俾你, 勞煩晒.
你一家真係"書痴"   
你兩個囡睇咁多課外書, 佢哋嘅作文好嗎?
我時時擔心我囡寫作, 暫時唔覺睇書對佢寫作有帮肋.
不過我都知黎過係個長期累積, 係慢慢進步的.

candytl,
唔該晒妳既然妳地都話PCCW有保證我都唔會轉囉...
妳話當富綱買咗好多動畫VCD,究竟係邊度架..唔明添..第一城附近?...

Homama,
講開我仔仔九月都升四年級0拿?距離小五小六呈分試越0黎越近....都無得點擔心?點0黎點走..好在有妳Homama做下盲公竹都好d..    ,其實四年級係未突然會深好多呢?

通常妳地幾時開始同小朋友溫習架?派左考試範圍之後....

candytl, 已經email了.

她們的作文成績OK啦!不是最top.細囡的作文成績比較好,平均都有78-80咁上下,大囡就72-78.但都要看那位中文老師,據其他家長講有些老師手鬆有些手緊.

小學階段作文不需太深入,可以教他們以下方法:
>審題 (文章體裁:記敍文/說明文)<小學多半是這兩種文體)
>拆題
(題目顯示文章一定有的內容,如"我的願望": 我的/願望,1.內容一定是自己第一身;2.願望是甚麼)
>分段內容(寫簡短的每段寫甚麼)

我都是兩三年前和她們在書局打書釘時,曾看到某本作文訓練的書教的,覺得幾好,便教她們.寫"議論文"就會複雜少少

呀!大囡上次英文考試要寫議論文(Argument)呀!評玩ICQ好不好.

4年級不會深很多,但5年級就明顯甚麼科目都深了很多.

理想係每星期日都應溫下那星期學過的東西(但實際有沒有時間呢?)我想到5年級不能到派考試範圍才溫了.只是常識一科都很多東西要記.上次考試便像讀中國近代史一般.但都是那一句,要看小朋友的質素,有些讀一次便過目不忘(我細囡),有些讀了多次都係半桶水(我大囡).所以不能有單一方法溫書的.

Homama,
妳真係好有方法同技巧呀?作文可以咁有層次由淺入深比小朋友明白?我有就有買教如何作文0既書..或者習作課外書等..往往買返0黎都未必有時間去睇...真慚愧!..得個〝放〞字..呢個暑假一定要〝的〞起心肝搞點晒d存貨先...

我小朋友作文好似恆生指數咁...記得有一次6x分..嚇餐飽?
大多數72分至78分左右..中文科是小兒的弱項..上次考試
74分拉低晒平均分..之後我買左4上,人人出版社(學校用近)..中文習作佢做..可以的話每日一課(2頁),希望惡補中文..

另外平時有時間就會溫下聖經課文、金句..常識課文等?常識科真係最難讀得好..本longman都好深..太多野要記..仔仔記性都算好
0既....就男仔頭粗心大意d囉...我只係用我有限時間做得幾多得幾多....依家都化左?睇開左囉...

哈哈,學妳話齋..平時搞得掂d功課..後下野?課外活動不在話下?成日話要點溫書寫下生字咁..都未必做得到?星期六、日都想佢(同我)鬆一鬆架, 理想與現實不付就係咁話
0拿? :wink:    

3年級都係比較比動.不會主動拿那些教寫作書等等工具書來看了,都係靠家長努力.

‹ 上一主題|下一主題