用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 2007年度沙呂小一年級交流....
樓主: bjjm
go

2007年度沙呂小一年級交流.... [複製鏈接]

星期六的家長會~~~
我可能要帶埋小朋友去...雖然佢叫我地唔好帶,但係冇人湊呀~~~
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid131/p0b7e1bd93a444e61d3fd5b3fc63c4bc7/f7adb1c9.jpg[/img]

我都好想知,有冇人可以解答?

原文章由 hi3kitty 於 07-7-16 16:13 發表
hi,
名位沙呂家長,請問您地小朋友係幾多分入沙呂?小朋友讀邊間幼稚園?如果填派位,係咪要填沙呂no.1!請多多指教!
thx
[img align=left]http://hk.geocities.com/skho2819/111.jpg[/img][img]

hello! 就快開學了, 你地預備好未呀? 有冇比小朋友學拼音打字呀? 我都冇時間教

好緊張呀! 上個星期同囡囡開始調起身時間, 日頭就唔再比佢瞓晏教, 佢一到3, 4點就.

[ 本文章最後由 gracefamily 於 07-8-28 19:31 編輯 ]

原文章由 gracefamily 於 07-8-28 19:17 硐表
hello! 就快開學了, 你地預備好未呀? 有冇比小朋友學拼音打字呀? 我都冇時間教

好緊張呀! 上個星期同囡囡開始調起身時間, 日頭就唔再比佢瞓晏教, 佢一到3, 4點就. ...

好似應該學英文打字喎! 用新注音輸入法ma!

我係1C班的愛心家長呀~~呢一二個星期會幫忙照顧1C班的小朋友,如果有家長需留意小朋友,可通知我或可幫你影小朋友在學校的相片呀~~
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid131/p0b7e1bd93a444e61d3fd5b3fc63c4bc7/f7adb1c9.jpg[/img]

I'm 1E 愛心家長

原文章由 bjjm 於 07-9-5 11:09 硐表
我係1C班的愛心家長呀~~呢一二個星期會幫忙照顧1C班的小朋友,如果有家長需留意小朋友,可通知我或可幫你影小朋友在學校的相片呀~~

原文章由 bussycat 於 07-9-5 16:24 硐表
I'm 1E 愛心家長

Hello, Bussycat,
首先多謝所有愛心家長對小女的照顧
我女兒叫心妍, 好似係1E 綠組的, 請幫忙看看她,

聽她說小息不可下去操場, 那是否不用準備零用錢? 多不多同學帶點心? 因她早餐吃得不多, 所以我有準備少許餅乾給她,老師會否不喜歡呢?

訂餐時, 佳膳本來表示送餐墊及餐具, 但現在仍未有:cry:

你會幫小朋友報那些課外活動呀? 真係好多駛費, 雜費........

[ 本文章最後由 bellaho 於 07-9-6 13:16 編輯 ]

hi bella

我記得妳囡囡個名, 因為好好聽, 但記唔起個樣, 我呢2日冇返去幫手呀, next Wednesday 至見到妳個囡. 呢個week 小一學生只可以原層樓小息, 唔可以落樓下住, 所以最好準備啲小食& water 比佢, 大部份小朋友都有帶的, 老師唔會話嘅, 反而有啲小朋友冇準備, 就好好好肚餓. 個人意見,就算next week 可以落樓, 我都會自己準備小食比我個囡的, 因為30minutes 小息既要排隊去toilet, 又要排隊買食物, 太花時間啦.

訂餐應該只送餐具, e + 未收到, but 佢地準備咗膠餐具比小朋友, 至於枱墊係家長自己準備的. extra activity 我報咗童軍. 中國舞, 體操 & eng drama, drama 撞咗其它activity, 未知點安排

1E 李老師好好人。你做佢學生有福啦。

Bussycat:
唔該晒, 我明白了,
但那麼多課外活動會否太累, 本來阿女想學畫畫及中國舞, 但又同時在星期一, 要學到6:00pm, 我擔心佢太辛苦?
我都報了女童軍, 好似星期六先公佈

明天晚上家長大會你會去嗎?

原文章由 bussycat 於 07-9-6 17:18 硐表
hi bella

我記得妳囡囡個名, 因為好好聽, 但記唔起個樣, 我呢2日冇返去幫手呀, 要next Wednesday 至見到妳個囡. 呢個week 小一學生只可以原層樓小息, 唔可以落樓下住, 所以最好準備啲小食& water 比佢, 大部份小朋 ...

Hello Bussycat & bellaho,

我都要多謝所有愛心家長呀 :
我個仔叫樂天, 都係1E 班呀, 請幫忙照顧佢啦 !!

另好開心聽到班主任好好人, 咁就好喇

Bussycat,
你係 1E 班有沒有趣事 ?? 分享吓啦 !

原文章由 bellaho 於 07-9-6 13:04 硐表

Hello, Bussycat,
首先多謝所有愛心家長對小女的照顧
我女兒叫心妍, 好似係1E 綠組的, 請幫忙看看她,

聽她說小息不可下去操場, 那是否不用準備零用錢? 多不多同學帶點心? 因她早餐吃得不多,  ...
SUNNY媽

其實所有沙呂小既小一生都係幸福的, 我地每一班都有8 or 9 位愛心家長幫手, +兩位班主任帶佢地適應小一生活, 唔係每間小學都可以有咁悉心或且能力資源既安排配合架.

我發覺1E班啲同學仔平均比較高大, 好多都12x, sunnyma唔知妳有冇比仔仔wear 皮帶呢, 如果有就比佢練習多啲去完toilet 點樣著好條褲. 穿返條皮帶, 我見佢地好難handle,免得過唔用皮帶都得啦,.

Sunnyma & bellaho,
下星期睇睇有冇chance 幫兩位小朋友take picture la. 今晚我會attend 家長會的, 唔知有冇機會相認呢

Hi bussycat,
您講得0岩, 阿女都好高, 成125cm, 佢話仲有一個女同學和2/3個男同學高過佢.
我pm告訴您如何相認, 請check pm

Bellaho

bellaho,

reply u PM.

bussycat ,
pls check pm also
bella ho

原文章由 bussycat 於 07-9-7 15:49 硐表
bellaho,

reply u PM.

嘩 ! 完來有咁多愛心媽媽, 老師就唔使咁辛苦喇 !
我無同佢用皮帶呀, 估到佢會好論盡咪即刻幫佢改鈕扣啦 !!
我最擔心佢食飯時好dirty囖 !

聽日開始正式上堂了, 各位媽咪努力呀 !!!

原文章由 bussycat 於 07-9-7 11:25 硐表
其實所有沙呂小既小一生都係幸福的, 我地每一班都有8 or 9 位愛心家長幫手, 再 +兩位班主任帶佢地適應小一生活, 唔係每間小學都可以有咁悉心或且能力資源既安排配合架.

我發覺1E班啲同學仔平均比較高大, 好 ...
SUNNY媽

做愛心家長原來好辛苦架~~日日好似打仗咁~~
不過因為工作方面有大Project,所以唔可以請假啦~~
唯有做到星期一為止~~
不過真係知道好多野,可以同小朋友一齊分享佢地第一次的升旗禮~~
今個星期開始可以到地下小息,佢地都好開心~~
但係1c班就好慘,因為day 1個日,第一次視覺藝術課做燈籠,唔夠時間做,搞到佢地到地下小息已經要排隊做體操~~ ,好多小朋友都冇食野呀~~
不過佢地都好開心可以韻律操~~~
如果有機會,我都想繼續去學校睇下佢地上課呀~~~

想請教愛心家長,
中文堂應帶那一本書?
看手冊知道拼音課帶拼音書, 但其他中文堂應帶《現代中國語文》, 《語文》,抑或《寫字本》?
上E-CLASS內聯網問老師, 但仍未回答:cry:  
而家唯有三本帶哂, 搞到書包好重

您地有無上過e-class -- 學生手冊--學習情況內的『參與龍虎榜』? 知道這是什麼嗎?

而家夜晚的時間很不夠用, 放公返屋企, 對得功課已無時間溫習一下, 就已夠鐘瞓覺

bellaho

原文章由 bjjm 於 07-9-11 20:13 硐表
做愛心家長原來好辛苦架~~日日好似打仗咁~~
不過因為工作方面有大Project,所以唔可以請假啦~~
唯有做到星期一為止~~
不過真係知道好多野,可以同小朋友一齊分享佢地第一次的升旗禮~~
今個星期開始可以到地下小息,佢地 ...

我也有相同問題, 都唔知中文堂使唔使帶齊咁多本書, 真係好重呀

原文章由 bellaho 於 07-9-12 13:15 硐表
想請教愛心家長,
中文堂應帶那一本書?
看手冊知道拼音課帶拼音書, 但其他中文堂應帶《現代中國語文》, 《語文》,抑或《寫字本》?
上E-CLASS內聯網問老師, 但仍未回答:cry:  
而家唯有三本帶哂, 搞到書包好重
...
SUNNY媽

係呀~~
亞仔放學後,亞爺亞麻叫佢做功課,佢就話佢地唔識,唔肯做~~
要等我地返黎先做,激死人~~
返到屋企,上網對手冊,睇功課,再溫書都係超唔夠用~~
成十點幾先訓,朝早叫佢起身就辛苦~~
‹ 上一主題|下一主題