用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母小學 讀緊聖母小學家長 -可否俾d 意見?
樓主: ycw
go

讀緊聖母小學家長 -可否俾d 意見? [複製鏈接]

小一暑期樂器班就冇參加la, 平時樂器班就有參加, 小女就好喜歡教佢的老師, 呢個星期仲有機會上大台表演添...
有暑期班上都好既, 試玩下囉, 睇下小朋友喜唔喜歡 ~ 喜歡就正式報樂器班

我見到有好多人睇這個topic, 但點解咁少人留言呢?

ycw,
我覺得我同你好似做緊"一日一篇"   (((^_^)))
你女女 表演?樂器? 在那裡表演? 可以來看嗎?
如我帶囡囡觀賞師姐表演,佢一定好開心

原文章由 ycw 於 08-6-19 11:46 發表
小一暑期樂器班就冇參加la, 平時樂器班就有參加, 小女就好喜歡教佢的老師, 呢個星期仲有機會上大台表演添...
有暑期班上都好既, 試玩下囉, 睇下小朋友喜唔喜歡 ~ 喜歡就正式報樂器班 ...

[ 本文章最後由 zzss 於 08-6-21 00:57 編輯 ]

zzss,
每日一篇.... 都唔出奇既, 好多時在其他topic我都會係齋睇
我個女學緊大提琴,  聽日會去理工表演, 其實呢個show每年都有舉辦一次, 所以, 算係一個難得的上大台機會, 爭加小女自信, 如果要去睇, 係要買飛架 ~ 我地都唔例外, 如真係有興趣, 可以問下學校!

[ 本文章最後由 ycw 於 08-6-21 09:16 編輯 ]

ycw,
囡囡今日表演成功嗎?
你是否得一個囡?

想問吓聖母有無小食部 ?
你們有無比零用錢

原文章由 ycw 於 08-6-21 09:14 發表
zzss,
每日一篇.... 都唔出奇既, 好多時在其他topic我都會係齋睇
我個女學緊大提琴,  聽日會去理工表演, 其實呢個show每年都有舉辦一次, 所以, 算係一個難得的上大台機會, 爭加小女自信, 如果要去睇, 係要買 ...

囡囡今日表演成功嗎?
叫做能完成首曲, 算合格la, 除此之外, 果晚見到成班傻妹d甩甩漏漏表演, 真係幾攪笑 !

你是否得一個囡? yes

想問吓聖母有無小食部 ?
有.....不過學校冇咩野好買. 而且, 我每日都有預備小食俾小女,

你們有無比零用錢 ? 上學期沒俾, 因為都未熟識學校&身邊的事物, 大約在下學期我就俾每星期$5 , 呢$5真正目的唔係俾佢買野食, 主要係等佢學習對錢幣的認識, 同埋大膽d面對人, 佢買買下, 都沒買零食, 佢話唔夠時間+唔夠噸位同d大姐姐一齊爭買野食

[ 本文章最後由 ycw 於 08-6-24 16:10 編輯 ]

回覆 #14 yk0108 的文章

yk0108

身同感受呀 ,我個女都係聖母小學架。今年都是準備升 二年級呀。(咁啱佢班主任又係姓陳)。我個女都係聖母幼稚園出身架 ,上到小一真係乜都唔識。我努力成3個月佢先開始好啲咋,今年升二年班我都好驚。大家努力呀。

回覆 #26 shirley1509 的文章

shirley1509,

我囡囡是1a劍劍, 你囡囡應該也是1a吧? 陳老師也真的對劍劍很寛容, 因她太多話.(我真的很感激陳老師) 其他的老師, 便會駡到她很難過. 你知道暑期需要做每日一篇嗎? 英語街沒有做很久, 好像水過鴨背. 今年大家也升二年級, 一齊努力, 多些上來交流交流.

我也是聖母的家長.
今年聖母都有好多入左名校.
有女拔,maryknoll,st. paul co-ed
觀官,藍田聖保祿.
雖然女拔,maryknoll,st. paul co-ed果d咁名既名校得1個入到
不過都好過冇丫..起碼有個機會.
而且我覺得聖母校風真係唔錯
見到人地學校d學生成績叻d就好囂張咁.
反而聖母d學生都幾好.
讀左咁多年囡囡有時係會'呻'下d老師好惡
不過有時見佢番黎都好開心咁.

原文章由 yk0108 於 08-7-1 02:05 發表
shirley1509,

我囡囡是1a劍劍, 你囡囡應該也是1a吧? 陳老師也真的對劍劍很寛容, 因她太多話.(我真的很感激陳老師) 其他的老師, 便會駡到她很難過. 你知道暑期需要做每日一篇嗎? 英語街沒有做很久, 好像水過鴨背.  ...

HI  
yk108
我個女係1a架 (綽盈)。 我知你係邊個啦,是呀 陳老師真是一個好老師嚟架 。我個女已經問我唔知可唔可以升埋同一班。唔知分散升定原班升呢。希望2年班個班主任都係佢就好啦。
每日一編我知要做。英語街是但做下囉。

讀緊聖母小學家長 -可否俾d 意見?

各位聖母小學學生mami,

Except school fee, any other charges of this school needs to pay?  Besides, Do the school have the school bus/ van to/from Yau Ma Tei?  How about the fee & pick up/down time?

Thanks a lot.

winleg

聖母小學
原文章由 ching1212 於 08-6-11 17:37 發表

我的小朋友今年小三,她是由聖母幼稚園直上,她由幼稚園
開始已經非常喜歡返學,對學校很有歸屬感,連放暑假都問幾時可
返學同同學玩,雖然功課比較多,但在老師們都悉心教導下,
她都算係一個施文乖女,呢d只係我對我的小朋友個 ...

請問各位,
中文是否用普通話教的, 因我見到1年級書單上的中文課本用括號(普通話版)

原文章由 zzss 於 08-7-13 01:50 發表
請問各位,
中文是否用普通話教的, 因我見到1年級書單上的中文課本用括號(普通話版)

好似唔係,因為而家都係用緊廣東話教,
尚未收到會轉普通話授課。

謝謝回覆
其實如真的用普通話教,都唔知好定唔好, 又想語文能力強D, 但又怕如要默書, 測驗要幫佢温時, 自己發音又不準

原文章由 ching1212 於 08-7-14 08:39 發表

好似唔係,因為而家都係用緊廣東話教,
尚未收到會轉普通話授課。

今天致電問學校, 職員話中文科是會用廣東和和普通話教, 佢話老師會用普通話讀課文, 如小朋友唔明會用廣東話解釋

昨天收到聖母寄來一封關於今年升中派位, 學校得到佳積的信, 睇到當然覺得"勁", 起碼在黃大仙區真的好好, 又話小三小六.....全港成績99%......,有些科目總100%....
其實學校是否真的很重視成績, 你地又有否這樣的感覺 ?

原文章由 zzss 於 08-7-14 23:37 發表
謝謝回覆
其實如真的用普通話教,都唔知好定唔好, 又想語文能力強D, 但又怕如要默書, 測驗要幫佢温時, 自己發音又不準

昨天收到聖母寄來一封關於今年升中派位, 學校得到佳積的信, 睇到當然覺得"勁", 起碼在黃大仙區真的好好, 又話小三小六.....全港成績99%......,有些科目總100%....
其實學校是否真的很重視成績, 你地又有否這樣的感覺 ?

各位,今日又派成績表,
聽小朋友講有2個同學要轉校,
可能有其他原因。

1c班周老師都會離開,真係好唔舍得,
又一位好老師要離開。

學校是真的很重視成績, 家長又何嘗唔係呢?
要做到成績、品行都好,係有一定ga難度。
我但求小朋友讀書開心,施施文文就夠la。

我意思係學校會否比好大壓力家長和小朋友, 例如黙書,測驗,考試如成績較差, 會否要見家長或要學生做d什麼.....

原文章由 ching1212 於 08-7-17 13:00 發表
其實學校是否真的很重視成績, 你地又有否這樣的感覺 ...

原文章由 zzss 於 08-7-17 23:41 發表
我意思係學校會否比好大壓力家長和小朋友, 例如黙書,測驗,考試如成績較差, 會否要見家長或要學生做d什麼.....

英默會早一、二日預先默一次或部分,
英默平均分數會寫入成績表內。
好似上學期完結派成績表時要見老師,
老師會講下小朋友成績和上課情形,
平時好少與家長聯絡,除非有特別事,
才會找家長,當然,家長亦可主動
致電老師詳談。

我個女黎緊9月讀聖母小一, 都係聖母幼稚園上黎
見到大家既評語都安心好多
明天都會返校取校服, 買書及書包.

原文章由 AA 於 08-7-18 15:13 發表
我個女黎緊9月讀聖母小一, 都係聖母幼稚園上黎
見到大家既評語都安心好多
明天都會返校取校服, 買書及書包.

hi!你們好!
今日買書見到好多小一生,好熱鬧呀!

[quote]原文章由 yk0108 於 08-6-13 01:09 發表
小女也是一年級生, 今年升小二. 女兒也是聖母幼稚園升上來, 升了小學讀得更開心! 如果選擇聖母, 在學業上不是能夠使孩子出類拔萃,(但也不會太差) 但是品德的培養是非常重視的. 在我住的宿舍裏, 大概有30個聖母的學生 ... [/quo

yk0108

聴講原班一齊上 2A 呀﹐你個囡囡有冇同你講呀,上咗二年級大家一齊努力呀。
‹ 上一主題|下一主題