用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 學校近況
樓主: Aries媽咪
go

學校近況 [複製鏈接]

Re: 學校近況

Hi Venus,

我終於都Send咗旅行D相俾您啦,您睇吓收唔收到?

今早送小朋友入學校, 仲有工人係校園工作, 還未完工, 希望大家繼續為學校祈禱, 工程順利完成, 因為與我同行的家長都屬土木工程, 佢話沿途(即上禮堂超等看開會時候)都有樓梯,扶手等工程要攪!
但係校園真係好大, 我好鐘意, 好開心聽到校長話希望在入面球場同學生踢波, 希望可以成真啦! 我記得我讀書時, 其中最難忘就是同老師踢波, 如果能夠同校長踢波更好! 希望我個小朋友可以同校長踢波, 同樣有美好回憶!

william28,

我先生係星期六都見到有工作人員送枱椅入學校, 應該好快攪掂~

chelly

我收到喇, 唔該晒, 你咁耐冇上黎? 好忙呀?

william28

我同我先生日日都為到學校及學生,校長,老師禱告, 希望一切順利.
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

今早回校時, 看到一件不幸事, 有一位學生坐在將軍澳地鐵站出口對開十字路口, 她旁邊有好幾位大人陪伴, 她右手臂在流血(我遠看她的傷口好似不太大), 她旁邊有部的士停放, 看來很可能那部的士把她撞倒了!
因為趕時間, 我和小朋友繼續向學校前進, 將近學校, 就見盧校長和幾位老師正由學校出來, 橫過馬路, 神情緊張, 我想可能和剛才交通意外有關.
後來集會開始時, 老師說這宗交通意外傷者就是我們學校的學生, 並隨即全校師生及家長為她禱告及為所有學生回校安全禱告.
老師們再三叮囑學生要按交通指示及留意路面情況下過馬路.
請大家都叮囑子女要按交通指示及留意路面情況下過馬路!

更新:
感謝神! 中午到校接小朋友時, 得知交通意外受傷學生已無大礙, 醫院給她的傷口蓋上膠布, 希望她快速康復啦!

HI WILLIAM 28,

你好請問你小朋友是不是讀中學.

mandy_lee,

妳好, 妳說的是!
有何指教?

william,

原來你的小朋友是讀中學, 今次學校比你的感覺甚麼樣呀?

HI WILLIAM28,

NICE TO MEET YOU!!

你小朋友已經上咗2天課感覺如何, 是否去到會有張LIST 比小朋友知道讀邊班, 有無參觀學校可否形容一下. 課室大嗎是否有LOCKER, 中學個邊是否收到FULL 晒, 我太多問題LA. 你得閒講講比我地聽.
william28 寫道:
mandy_lee,

妳好, 妳說的是!
有何指教?

Hi, William28,

我都想知呀!  如果你有時間的話, 就講多d嚟聽吓啦.
唔該曬!!  
我個囡囡聽日先返學, 好緊張呀......  

[size=large]加咗學校名啦~

Hi Aries媽咪,

Thanks for the pictures. It's look really nice and beautiful. I really look forward for tomorrow visit.

我陪唔到女女明天返學, 如果你見到有個小朋友係婆婆陪住的話個個係我mother , 你地明天上黎報料比我聽, 同問下學校sat 簡介會在下午可否比我地家長參觀下.

Hi! 高興見到大家!

>Aries媽咪:原來你的小朋友是讀中學, 今次學校比你的感覺甚麼樣呀?

硬件就一個字"掂"! 空間大! 334 學制要大空間教學! 但我更關心及欣賞老師的細心! 佢地留意及賞勵按指示工作的學生(一個細心老師必備條件)

>mandy_lee:你小朋友已經上咗2天課感覺如何, 是否去到會有張LIST 比小朋友知道讀邊班, 有無參觀學校可否形容一下. 課室大嗎是否有LOCKER, 中學個邊是否收到FULL 晒, 我太多問題LA. 你得閒講講比我地聽.

有5班名單, 會知分班結果. 有參觀, 是安排第一日開會, 第二日冇, 識做啦! 課室比一般大四分一, 每人有一個locker. 中學已收爆, 校長話仲有人想入!

>RonWeasley:我個囡囡聽日先返學, 好緊張呀......

極之正常, 我返學前都很高興, 我個小朋友連續兩日都自動早起身及催促我返學校! 妳同囡囡講: 我地(父母)都很興奮, 如果我去間咁好學校讀書都十分開心及緊張, 不過太緊張可能阻礙認識學校, 老師...., (冇心情去主動認識事物)不如儲足精神, 開完會後, 同我分享吓啦!

>Eyma:
d 相很靚, thx

個人愚見:
1. 校園開放至5:15, 如果再早些更好, 例如: 4:45, 最遲去到5:00. 讓學生回家與家長多些時間相處, 老師可早些回家休息!
2. .....待續

william28

原來你小朋友係中學生, 咁我地這班小一生要你個小朋友多多照顧喇

多謝你分享呀, 明天就到小一生返學, 希望仔仔會喜歡這間學校.

我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

Hi, William28,

多謝你的分享及寶貴的意見呀!!  我會同囡囡講, 叫佢放鬆d
唔好咁緊張 (大家咁話).  等佢有個美好的回憶.   

聽日我唔得閒, 所以由公公及姨姨代勞.   

如有進一步消息, 會立即上嚟分享.   

venus,

妳仔仔實鐘意的, 我囡今朝說: 學校又靚又大, 好好呀

我說妳之前學校都好呀(因佢係有小學), 囡囡又說: 唔同的, 播道大好多好多好多.....

Eyma,

唔使客氣, 妳小朋友係女仔定男仔呀?

聽校長說多男仔喎~

Is a girl... I do believe boys are more than girls as the day I brought my girl to order the new uniforms, the whole rows of waiting students were boys. Ha!!

Aries媽咪 寫道:

Eyma,

唔使客氣, 妳小朋友係女仔定男仔呀?

聽校長說多男仔喎~

HI william28

你講得真係好清楚. 因明天無時間陪女女返學咁希望9月2日sat 同小朋友買書時入去看看.

另我想問下大家9月1日其實是放幾點是不是11:00.school bus 個度好似仲未有消息.  

Hi Mandy_lee,

School bus will start operating on 1st Sept. I got a call last week. 8:00am depart from Hang Hau and 4:20pm back to Hang Hau. Not sure with other station???

I need to double check the memo to confirm the school finished time on 1st Sept.
‹ 上一主題|下一主題