用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 沙田官立小學 沙田官立小學
樓主: bookwormsx2
go

沙田官立小學 [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 15-4-1 12:35
唉, 你知唔知升中聯繫位運作架? B2生可以用聯繫位入到沙官中?

2014年沙官中留俾沙官小既聯繫位只有23個,  ...
我朋友係入面教, 你估邊個準D?

或者咁講, 睇下有無現有家長, 係咪考全級6X-8X都入到沙官中咪知囉.

http://www.stgps.edu.hk/index.ph ... d=722&Itemid=54

我唔知佢點計, 因為用左兩年概 DATA, 沙官中有成4X%

獲派聯繫中學:
沙田官立中學(44.6%)
梁文燕紀念中學(15.3%)

獲派志願:
第一志願(77.3%)
第二志願(7.3%)
第三志願(5.3%)

積奇百事 發表於 15-4-1 13:46
我朋友係入面教, 你估邊個準D?
有B2沙官小學生入到沙官中, 不代表係佢係用聯繫位入.

事實上只有教育局先知邊個學生係用聯繫位入, 呢D資料教育局會唔會講番俾學校知我就唔知.

所以一般學校老師根本唔會知邊D學生係透過聯繫位入. 除非沙官小去抽聯繫位既B1學生連23個都無, 否則沙官小既B2學生係無可能用聯繫位入到沙官中.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-4-1 14:10
有B2沙官小學生入到沙官中, 不代表係佢係用聯繫位入.

事實上只有教育局先知邊個學生係用聯繫位入, 呢D資料 ...

你意思即係沙官中收生, B1 都收唔哂, 要收外邊概 B2 生?
你講得岩, 數據只有教育局先知, 但老師多年統計出O黎概數據, 我相信佢地俾我地依D街外人清楚好多.

積奇百事 發表於 15-4-1 14:27
你意思即係沙官中收生, B1 都收唔哂, 要收外邊概 B2 生?
你講得岩, 數據只有教育局先知, 但老師多年統計出 ...

沙田區一向學位都足夠俾晒區內所有B1生, 而且最近幾年係出生率低年代既學生升中, 不少區都有B2生入到一線中學. 沙官係抽獎階段收到B2學生一點也不出奇.
上年九龍城區聖家爸爸就係最經典既例子

MASAYA  想知這個經典例子的詳情   發表於 15-4-1 18:58
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

積奇百事 發表於 15-4-1 14:27
你講得岩, 數據只有教育局先知, 但老師多年統計出 ...
我又想知, 你位朋友(我估係沙官中老師), 憑咩話人係唔係Band 1學生呢?

小六學生既Banding, 只有教育局會知, 學生就讀既小學亦只知該校有幾多%學生屬於每一個Banding, 但那位學生確實屬那一Banding既估計, 不一定準確, 尤其對位於兩個Banding之間既邊緣人.

因為學校成績和呈分後教育局計算出嚟既排名未必一致, 所以邊緣人係有機會係升/跌Band.

所以,  除非已知個學生本身係小學係B2中下游份子(咁升Band既機會應該係0), 否則無可能肯定到佢係B2學生

hkpapa852 發表於 15-4-2 12:10
我又想知, 你位朋友(我估係沙官中老師), 憑咩話人係唔係Band 1學生呢?

小六學生既Banding, 只有教育局會知 ...
佢係官小唔係官中, 教育局每年都會話俾校長知 BANDING 分佈比例. 而校長會同班主任講今年分佈比例. 當然講俾班主任概比例真確性, 只有校長先知. 班主任亦會按住依個比例去同家長見議選中學.

我諗果個學生係 Band 幾, 班主任一定心中有數. 係咪你所講概邊緣人, 佢地一定知得好清楚. 你講得無錯, 沙田 B1 位係多過 B1 概學生, 但如果官中要係街外收 B2 概學生, 咁應該其他小學概 B2 學生一樣有機會入到. 大家都係 B2 抽, 機會平等.  但每年都唔係得一兩個官小B2學生入到官中. 係機會平等下, 你抽到人地一樣大約都會抽到想同概位. 如果咁計, 官中咪淨返好多 B1 位? 官小有幾多 B1 位, 你又未必知, 而我又唔方便講, 所以無乜好駁.

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-4-2+12:10+我又

alanwong238 發表於 15-4-2 15:35
我無研究沙田情況,多口請教下通常沙田b1學生鍾意沙官中還是曾記?
我都唔知, 因為我無問. 我淨係知全沙田曾記最勁.

醒目開學勳章 貢獻勳章

alanwong238 發表於 15-4-2 15:35
我無研究沙田情況,多口請教下通常沙田b1學生鍾意沙官中還是曾記?

以我所知,現時曾記一定係No. 1,之後係沙呂,沙崇同沙官
(官津校only)

恐龍家

回覆:沙田官立小學

我係沙官小同沙官中舊生,講起排位和收生,都有野想講。
90年升中,沙官小上下午班夾埋大約四十幾人升沙官,通常係讀A班頭30名才有機會考入,仲要有少許運氣。不過,亦有聰明嘅同學偏好呂明才(當年同沙官叮噹馬頭),曾記,林求謀。
讀官校最大好處係讀少科聖經。校園設施同其他學校差不多,氣氛則無宗教學校咁嚴謹,講自律。老師師資呢,其實睇個校長嘅要求,我唔熟而家官小或官中校長,評論唔到。

會唔會俾小朋友升沙官小?會,想讀少科聖經囉。
其實而家沙田區小學,以大圍計,我覺得聖心唔錯,有人知道難唔難入?

引用:我係沙官小同沙官中舊生,講起排位和收生,

原帖由 Annbaat 於 15-04-03 發表
我係沙官小同沙官中舊生,講起排位和收生,都有野想講。
90年升中,沙官小上下午班夾埋大約四十幾人升沙官 ...
聖心難呀!因為扣門好似只收聖幼,不過新校舍好吸引

朋友教曾記中,佢話聖心小升上去嘅小朋友,普遍level都高啲,比兩呂一培或沙小好,所以好後悔無考聖心幼。

引用:朋友教曾記中,佢話聖心小升上去嘅小朋友,

朋友教曾記中,佢話聖心小升上去嘅小朋友,普遍level都高啲,比兩呂一培或沙小好,所以好後悔無考聖心幼。

...
有啲咁嘅事!謝分享

多謝分享!我又想問沙官小同直資小學如培僑,怎樣選?

引用:朋友教曾記中,佢話聖心小升上去嘅小朋友,

...
真係?!

引用:更驚訝是田家炳(我母校),八十年代係飛仔

原帖由 lauwingtai 於 15-03-31 發表
更驚訝是田家炳(我母校),八十年代係飛仔校,出名是博康丶乙明丶沙角的陀地搖籃,今時今日,竟然有人揀:j ...
係喎,都係我母校
上年fb見到舊同事個仔叩到小一,fb留言要感恩,我真係r曬頭,乜田家炳而家咁勁既咩

引用:Quote:原帖由+lauwingtai+於+15-03-31+發表

原帖由 koey329 於 15-04-03 發表
係喎,都係我母校
上年fb見到舊同事個仔叩到小一,fb留言要感恩,我真係r曬頭,乜田家炳而家咁勁既咩:quiet ...
同道中人,我又係沙田八十後,田家炳之前明明係收學習障礙生,乜而家啲人咁想入?

koey329 發表於 15-4-3 23:14
係喎,都係我母校
上年fb見到舊同事個仔叩到小一,fb留言要感恩,我真係r曬頭,乜田家炳而家咁勁既咩:quiet ...
大家想唔認老都唔得, 醜小鴨學校版
‹ 上一主題|下一主題