用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 樂基幼兒學校(駿景園) 07-08樂基(駿景園)有無上午K1國際班同學仔? ...
樓主: yanni-ma
go

07-08樂基(駿景園)有無上午K1國際班同學仔? [複製鏈接]

隊長:我要返工架 ,你地TEA梗係無我份! 我估要在11月學校旅行才有機會見其他家長面  !

joys: 我地之前係粉嶺住,大仔係入面讀幼稚園,小學才搬返出來,因為實在太不方便 !你的小朋友讀GC2嗎?男or女?

May: 你說焮焮咳醒,嚴重嗎?小心身體,天氣開始轉,其實我都很怕囡囡咳,因為她有哮喘底,咳是一個明顯徵狀,一聽到她的咳聲就先心情一沉兼心寒 !尤其半夜咳就更煩! 開始返學+天氣轉涼,流感高峰期又黎啦!

各位:
今日看Yanni書包見到有3 packs of word cards(中,英&數點). 請問知唔知係什麼? 是否要在家每天溫習 ?

原文章由 may123 於 07-9-11 15:28 硐表
今日係第一日焮焮自動起床 準時八點,係佢叫醒我同焮爸,今日焮焮咁好自己起身,都係要多謝焮焮的咳咳,佢係咳醒的

[ 本文章最後由 yanni-ma 於 07-9-12 00:59 編輯 ]

原文章由 yanni-ma 於 07-9-12 00:55 硐表
隊長:我要返工架 ,你地TEA梗係無我份! 我估要在11月學校旅行才有機會見其他家長面!

joys: 我地之前係粉嶺住,大仔係入面讀幼稚園,小學才搬返出來,因為實在太不方便!你的小朋友讀GC2嗎?男or女?

May: 你說焮焮咳醒 ...

你咁夜呀,我都係要返工的,不過係輪班,所以好多時我都沒有份的.那些字咭,我會得閒同佢係屋企一齊讀,相信是他們在校的教材

係呢,你囡囡有沒有唱刨蘿蔔及數字歌呀,好攪笑

原文章由 may123 於 07-9-12 00:59 硐表

你咁夜呀,我都係要返工的,不過係輪班,所以好多時我都沒有份的.那些字咭,我會得閒同佢係屋企一齊讀,相信是他們在校的教材

係呢,你囡囡有沒有唱刨蘿蔔及數字歌呀,好攪笑 ...

其實比焮焮讀國際班,我都有些擔心,怕她唔明老師講咩,焮焮返學頭幾天,她同我講唔明老師講咩,但到今天,佢話明白郭老師的說話,我都開始放心比繼續,而佢而家有時唱郭老師教他的歌,唔咸唔淡, 比佢笑死

原文章由 yanni-ma 於 07-9-12 00:55 硐表
隊長:我要返工架 ,你地TEA梗係無我份! 我估要在11月學校旅行才有機會見其他家長面  !

joys: 我地之前係粉嶺住,大仔係入面讀幼稚園,小學才搬返出來,因為實在太不方便 !你的小朋友讀GC2嗎?男or女?

May: 你 ...

我代答,joys的小朋友唔係讀GC2的,.係另一班的國際班,女仔來的

係呢,yanni-ma 咁你而家住邊呀

簽名被屏蔽

Dear all Mami,

我有d問題想請教一下你地, 希望你地唔好介意

我囡囡明年就會讀k1, 而家開始煩惱緊搵學校, 其實我心目中已經有所選擇, 而我hubby就覺得應該俾囡囡學習外國語言, 所以想選擇樂基國際, 但我就比較擔心, 因為我地同囡囡溝通只係用廣東話, 而我自己本身英文及普通話都比較差, 我好驚囡囡識應唔到, 而另一方面, 我亦驚自己好難與學校溝通。再者, 到了囡囡升小學既時候, 我都諗住俾囡囡讀返普通既小學, 咁會唔會涵接唔到呢? 同埋係咪囡囡既中文會比較差呢?

我真係好擔心, 雖然我知道未必會考到, 但我真係想清楚知道囡囡條路要點樣行.

希望大家可以幫到我

簽名被屏蔽

咁多位好,
我都係聽Joyce講,先知呢個架步咋。
組長: 你果邊生活如何呀? 悶唔悶呢? 幾時番來呀?
你唔响到, Allison又搬埋, 真係靜局左....
Yanni-ma: nice to meet you. 我個女嘉嘉都係讀GC2架, 我問佢有冇同學仔叫Yanni, 佢都知有喎.
Joys: 不如我地星期五都來個tea gathering啦. 你洗唔洗揍仔先?

原文章由 may123 於 07-9-8 18:33 硐表
收到收到,組長叫到,緊係第一時間過來呢邊啦

我個囡都係GC2,同你囡囡同一班,家長日那天你會否去呀,不過那天我要返工,唔去得

焮焮由下午班轉左上晏班,呢個星期叫佢起真係好難,我見到佢都好辛苦,再加上我放得夜,真係 ...

原文章由 may123 於 07-9-12 00:59 硐表

係呢,你囡囡有沒有唱刨蘿蔔及數字歌呀,好攪笑 ...

May,
我囡囡一放學就致電給我,講好多野及唱歌,不過聽不清楚,翻開本學校自制的"多元智能..."小書仔,問Yanni識唱那些歌,佢自己作d音來唱,次次唱都不同,俾佢激死!  Yanni只聽得明英文,所以對Mr.Justin印象好好,但又好都好喜歡Ms Kwok. 等明天問下佢識唔識"刨蘿蔔及數字"歌

原文章由 may123 於 07-9-12 01:05 硐表

係呢,yanni-ma 咁你而家住邊呀

我暫時住係銀禧,下年會搬去馬鞍山,你呢?

原文章由 GaGaMummy 於 07-9-12 20:29 硐表
Yanni-ma: nice to meet you. 我個女嘉嘉都係讀GC2架, 我問佢有冇同學仔叫Ya ...

GaGaMummy & 嘉嘉,
Nice to meet U too! 真係好又遇到同學仔, 等我明天問下Yanni佢識唔識嘉嘉先! 嘉嘉返了一個星期多學,佢覺得怎樣呢?
今個星期六的家長會你會去嗎?10-11am:)

原文章由 yanni-ma 於 07-9-12 23:10 硐表

GaGaMummy & 嘉嘉,
Nice to meet U too! 真係好又遇到同學仔, 等我明天問下Yanni佢識唔識嘉嘉先! 嘉嘉返了一個星期多學,佢覺得怎樣呢?
今個星期六的家長會你會去嗎?10-11am:) ...

Yanni-ma,
其實嘉嘉都响樂基讀左一年playgroup, 所以都好熟習個環境, 不過去年三個都係女老師, 今年來了一個男老師, 仲要係新人, 所以佢頭一日無媽咪陪果日有d唔開心哭了, 不過弟二日無事了

我星期六都會去架, 到時見

簽名被屏蔽

原文章由 yanni-ma 於 07-9-12 23:04 硐表

我暫時住係銀禧,下年會搬去馬鞍山,你呢?

我住沙田 馬鞍山係我娘家,我未來有錢都會買返馬鞍山,我好鐘意這地方

原文章由 joeykcwu 於 07-9-12 19:30 硐表

Hi Nganga,

你講o既樂基國際係唔係駿景園呢間先?如果係,我諗你搞錯左,樂基(駿景園)唔係國際學校,佢地由校長到中文主任到幫手打掃o既阿姐都係講廣東話。只不過會有每班都有一個外籍老師同一個普通話老師(國際班)做班主 ...

多謝你, 但我想問interview係咪都以普通話或英文來考的?

原文章由 nganga 於 07-9-18 13:08 硐表

多謝你, 但我想問interview係咪都以普通話或英文來考的?

joeykcwu 未見人等我幫手答下啦! 如你想報國際班係會以普通話or 英文面試的,如你小朋友對其中一種語言信心大d,就當時向老師提出, 當然報本地班係可以用廣東話的!

各位:
幫下手, 下星期二中秋節慶祝會,學校通告話要穿中國特色的衫, 真"r"頭,沙田邊樹有得賣? 又唔係過年,又要買秋裝,唉!真煩惱 ,係咪人人都穿架? 唔穿會唔會好...

原文章由 yanni-ma 於 07-9-18 18:02 硐表
各位:
幫下手, 下星期二中秋節慶祝會,學校通告話要穿中國特色的衫, 真"r"頭,沙田邊樹有得賣? 又唔係過年,又要買秋裝,唉!真煩惱 ,係咪人人都穿架? 唔穿會唔會好... ...

不是人人都著,但著左會開心些,.上年我都千辛苦同焮焮預備左(因好難找的),但係那一天早上,她因為嘔吐而請病假,
今年,我諗我會同佢預備的,但呢排都要返工,沒有時間預備
‹ 上一主題|下一主題