用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我終於排到青蔥計劃啦! (語言治療) 好開心呀! ...
樓主: Meisuen
go

我終於排到青蔥計劃啦! (語言治療) 好開心呀! [複製鏈接]

Re: 我終於排到青蔥計劃啦! 好開心呀!

Meisuen, 你点樣安排時間, 因為大家都是在職媽咪,你工作上怎樣安排呀?

羊咩囝,

妳冇溫書呀 我咪話要8月18日見姑娘先知囉 !

無温書呀!
但都是每星期一堂, 是否每星期都請假半天!
我在煩惱緊,因為月頭剛接到通知又話有早期!
公司會否詐型呀!

羊咩囝,

我唸住盡量叫姑娘安排sat下午, 如唔得就平日早走2個鐘囉, 但要同老闆商量.

哎!見左先算啦, 妳見左姑娘未 ?

醒目開學勳章

羊咩囝

你排左幾耐早期?

我在7/05排的(當時阿仔23個月), 現在是8/06年, 剛好一年多少少喇!

姑娘叫我唔好放棄, 因為我之前已經放棄了"i"位!

funny,

妳個囝係北角明愛, 幾時training, 係咪1星期1次1小時?

醒目開學勳章

Meisuen,

我個囝係北角明愛每兩星期一次語言治療, 每次50-60分鐘, $500一次; 另外每兩星期一次協康幼兒訓練, 每次50-60分鐘, $400一次! 即是每個星期都有一種training要上!

funny,

亞囝有冇進步呀?

醒目開學勳章

認知方面好左少少, 不過仍然要追!  但語言方面雖則有輕微進步, 但進度十分緩慢!  :cry:

funny,

都算好成績啦   繼續努力.  妳上左唔係好多堂姐, 我仔上左10堂, 由一個字都唔識講, 現已能說好多名詞!

funny,你囝囝治療�訓練時有無扭計架?我個仔唔肯坐定又固執又扭計,好驚佢做治療訓練時唔肯做扭計狂喊就麻煩啦. :cry:  :cry: 佢上星期第一次自己上堂就逃學啦. :cry:  :cry:

醒目開學勳章

2001122,

你點解唔一早參觀左D學校先, 真係浪費晒呀!   好彩有早期頂住先!  :wink:

醒目開學勳章

Meisuen,

其實我個仔都上左成8至9堂言語治療 (包括埋明愛之前既私家言語治療師), 所以佢進度算慢!  

醒目開學勳章

llcathy2004,

我仔仔之前係另一個私家言語治療師度上堂時就比較扭計, 又坐唔定, 但轉左另一個治療師就好D, 我相信某程度上都好睇治療師同小朋友夾唔夾, 如果小朋友喜歡個位治療師, 我相信佢會比較肯坐定定玩!  當然, 做治療的環境及用具(玩具)都會影響到小朋友!  我平時係屋企就採取幼兒訓練導師的教法, 不停轉換教材/玩具以吸引小朋友坐定定!

2001122 寫道:
Meisuen,
我尋日放假呀!!!所以遲左上黎....heehee...

咦!你8月18號見姑娘??第一次見面?定係評估黎架??

2001122,

姑娘淨係話要同我及囝囝見面咋! 到時再報料

Funny 寫道:
Meisuen,

其實我個仔都上左成8至9堂言語治療 (包括埋明愛之前既私家言語治療師), 所以佢進度算慢!  

funny,

慢慢黎啦 ! 妳囝係咪細過我囝呀 ? 我囝2歲9個月! 佢都未識講句字, 只識答簡單答案 eg, 好, 要, 知,  乖, 開心, 仲意..我仲要繼續努力

llcathy2004,

我都同意funny講 =某程度上都好睇治療師同小朋友夾唔夾! 我之前都試過4堂私人, 但1d都唔夾, 佢又係走黎走去, 但上第1堂協康已坐定定 !
‹ 上一主題|下一主題