用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海壩街官立小學 海壩街官小(小一)家庭~齊來分享0下對學校既意見 ...
樓主: kimami
go

海壩街官小(小一)家庭~齊來分享0下對學校既意見 [複製鏈接]

我的小朋友今年小一都在這間學校,開始時候看了你們的討論,我都很擔心,但係開學幾日後,覺得並不是太差,所以出來講番句公道話。
1. 小一家課冊和通告都好及時在網上更新和找到。
2. 課程的簡介可以在網上找到,可以讓家長知道子女學習的內容。
3. 老師對小一學生都幾關懷同照顧。
4. 放學的時候,我都可以搵到班主任了解小朋友的情況。
5. 學校都幾注重英文科,我小朋友上左幾日課就識到不少簡單的單詞。

你好!你的小朋友在那班,看看是否在同班,但應該唔係,因為小兒那班尚末正式上課,所以暫時未學倒什麼.
kiukiuleung
原文章由 為人父母 於 07-9-8 23:11 硐表
我的小朋友今年小一都在這間學校,開始時候看了你們的討論,我都很擔心,但係開學幾日後,覺得並不是太差,所以出來講番句公道話。
2. 課程的簡介可以在網上找到,可以讓家長知道 ...

Lovely媽咪,
咁妳今年會唔會同妳個仔報籃球班啦, 學費真係貴咗咁多(成幾倍), 就算轉咗第間教都無理由會貴咁多架嘛, 唔通換咗呢間教,學咗會曉得"飛"呀

原文章由 Lovely媽咪 於 07-9-7 14:05 硐表
今日收到收費活動真係眼都突埋,啲費用貴咗好多,上2年我仔仔學籃球都係2佰幾,今年要成6佰幾,同埋其他都貴咗,佢地話因為轉咗第2間.

版主

我地之前講既係舊校長時候的情況,我都有講過今年轉咗新校長希望會好啲,同埋暫時嚟講我都覺得新校長好nice.你只係返咗5日學?所以唔好講到我地好唔啱咁 我都只係將我呢2年的事實講出嚟 仲有你係學校網邊處搵到課程的簡介,我見分科網頁都仲未update,另外我都想知你咩班,我仔仔(3年班)返咗5日多數都係學排隊,書都未帶過返學校,你個小朋友"上左幾日課就識到不少簡單的單詞",睇吓係咪新嚟的老師,可能新老師真係會唔同及積極啲.

原文章由 為人父母 於 07-9-8 23:11 硐表
2. 課程的簡介可以在網上找到,可以讓家長知道 ...

版主

唔會la,都唔知新個間教成點,睇吓其他人學完覺得好唔好先算,因之前石sir真係教得唔錯先一直俾佢學.你呢有冇諗住報咩呀?
原文章由 kimami 於 07-9-9 12:27 硐表
Lovely媽咪,
咁妳今年會唔會同妳個仔報籃球班啦, 學費真係貴咗咁多(成幾倍), 就算轉咗第間教都無理由會貴咁多架嘛, 唔通換咗呢間教,學咗會曉得"飛"呀

...

我照樣同佢報咗籃球仲加多個乒乓球添, 因為兩樣佢都好鍾意嘅運動嚟, 其實佢喺一年班嗰時已經想參加架啦, 不過乒乓球喺三年級至有得參加

原文章由 Lovely媽咪 於 07-9-9 12:31 硐表
唔會la,都唔知新個間教成點,睇吓其他人學完覺得好唔好先算,因之前石sir真係教得唔錯先一直俾佢學.你呢有冇諗住報咩呀?

版主

要留意乒乓球如果唔係校隊要4:45先上堂,冇得留係學校架,依家有人問緊會唔會係3:15開多班俾唔係校隊,如果唔得你要問清楚,因為你住得遠,冇理由返咗屋企再出嚟
原文章由 kimami 於 07-9-11 00:22 硐表
我照樣同佢報咗籃球仲加多個乒乓球添, 因為兩樣佢都好鍾意嘅運動嚟, 其實佢喺一年班嗰時已經想參加架啦, 不過乒乓球喺三年級至有得參加

我填咗3:15嗰班喎, 咁入校隊會點架

原文章由 Lovely媽咪 於 07-9-11 10:08 硐表
要留意乒乓球如果唔係校隊要4:45先上堂,冇得留係學校架,依家有人問緊會唔會係3:15開多班俾唔係校隊,如果唔得你要問清楚,因為你住得遠,冇理由返咗屋企再出嚟
...

版主

正常3:15係校隊,如果佢入咗就冇問題(一到比賽就要成日操架la),如果唔得又唔俾加班,咁你仔仔就可能要join4:45個班
原文章由 kimami 於 07-9-11 10:39 硐表
我填咗3:15嗰班喎, 咁入校隊會點架

Lovely媽咪 ,
我尋晚收到一張回條係"iclassroom-中`英`數 學習提升課程"唔知妳知唔知係D乜課程嚟呢 嗰度講話係校內時間舉行課程,咁我就唔明喇,如果有D學生無JOIN到呢個課程咁又點呢 妳知唔知係D乜嚟架,同埋妳會唔會幫妳個仔報名呀

Dear Kimami:
Hello,我都收到,我都好想知!!!
kiukiuleung上
原文章由 kimami 於 07-9-12 09:31 硐表
Lovely媽咪 ,
我尋晚收到一張回條係"iclassroom-中`英`數 學習提升課程"唔知妳知唔知係D乜課程嚟呢 嗰度講話係校內時間舉行課程,咁我就唔明喇,如果有D學生無JOIN到呢個課程咁又點呢 妳知唔知係D乜嚟架,同埋妳 ...

你哋好!
我今日致电去i-classroom,問佢点樣在校內進行,佢地話只有一天在校舉行指導會,內容是如何操作運用等.不是在校內上課.
我想問下稍後會唔會有更多要收費的網上學習課程,因為只想選一些適合小兒,我仲想問下内联網幾時用得,有咩野睇!

原文章由 kiukiuleung 於 07-9-12 11:49 硐表
Dear Kimami:
Hello,我都收到,我都好想知!!!

版主

我問過參加過的人,佢地話有好多遊戲,好似打機咁,都ok,唯一驚就係啲字會細啲,驚容易引至近視,如果個小朋友肯做真係會有幫助,我仔仔今年先叫我買,我叫佢一定要日日做,如果做做吓唔做就以後都唔買呢類嘢俾佢
原文章由 kimami 於 07-9-12 09:31 硐表
Lovely媽咪 ,
我尋晚收到一張回條係"iclassroom-中`英`數 學習提升課程"唔知妳知唔知係D乜課程嚟呢 嗰度講話係校內時間舉行課程,咁我就唔明喇,如果有D學生無JOIN到呢個課程咁又點呢 妳知唔知係D乜嚟架,同埋妳 ...

版主

冇定,一年級就多啲,上年又冇咩woo,所以今年都未知
內聯網未用過woo,都唔見有 得一個網上教室內聯網係俾小朋友用,係有時學校放假時老師會放啲習作上去要佢地做,同以前有e-mail(學生之間),但試過有高年班的學生將一啲唔好既嘢經e-mail send俾其他人,跟住學校就delet咗個e-mail,所以上年都冇見我仔仔入過
原文章由 kiukiuleung 於 07-9-12 12:53 硐表
你哋好!
我今日致电去i-classroom,問佢点樣在校內進行,佢地話只有一天在校舉行指導會,內容是如何操作運用等.不是在校內上課.
我想問下稍後會唔會有更多要收費的網上學習課程,因為只想選一些適合小兒,我仲想問下内联 ...

那網上教室内的內联網点用,都冇密碼,是否會有通知?開學咁耐真係每天要咁定錢,所以D家長話開學駛唔少.仲有想問下午膳義工,我參加左但是否要等通知,暫時未收到通知,定係自己落去等牙!!

問題媽媽又一次煩你了.
原文章由 Lovely媽咪 於 07-9-12 16:40 硐表
冇定,一年級就多啲,上年又冇咩woo,所以今年都未知
內聯網未用過woo,都唔見有 得一個網上教室內聯網係俾小朋友用,係有時學校放假時老師會放啲習作上去要佢地做,同以前有e-mail(學生之間),但試過有高年班的學生 ...

版主

遲啲會有id同pw俾你個小朋友,留意會貼係手冊,所以你最好習慣睇吓本手冊有冇嘢貼係到.而午膳義工老師應該會安排好就call你架la,唔駛憺心,佢地整之唔夠人手,所以一定會搵你
原文章由 kiukiuleung 於 07-9-12 17:06 硐表
那網上教室内的內联網点用,都冇密碼,是否會有通知?開學咁耐真係每天要咁定錢,所以D家長話開學駛唔少.仲有想問下午膳義工,我參加左但是否要等通知,暫時未收到通知,定係自己落去等牙!!

問題媽媽又一次煩你了. ...

原文章由 kimami 於 05-9-22 23:47 硐表
我依家知道點解呢間學校咁注重"中文"科啦, 因為個校長以前係"中文"老師o黎o架.
重有哎, 如果想有咩投訴都無門啦    

您好,
本來我小朋友都是入左啦間學校,我註冊後巳經唔想係度讀,轉左讀私校,現在知道我的決定是正確

你好,
由於小兒剛入小一,对你所言敢否定,只能說'有人辭官歸故里,有人漏夜趕科場'嚟形容,因為小兒今年嗰班約33人,而每级也有5班,所以想入讀該校的家長也很多,我想每一間學校都有其長處,各有所需.
總括我仍对海官有祈望!!
原文章由 annie163 於 07-9-13 13:16 硐表

您好,
本來我小朋友都是入左啦間學校,我註冊後巳經唔想係度讀,轉左讀私校,現在知道我的決定是正確

好~~~講得好, 我最欣賞妳講"仍對海官有祈望"要為妳鼓掌
起初,我真係對呢間學校感到失望架,因為我以前都係呢間學校畢業嘅學生, 我係好鍾意喺呢間學校架, 點知學校會變成咁樣.但我點解仲俾我個仔讀落去呢,就係因為"我仍對海官有祈望"囉,而我個仔又讀得開心,同同學相處得好好.又得知個校長又就嚟退休, 希望新嘅校長會攪好學校嘅行政, 唔好令我哋失望就好喇.
我喺第個TOPIC度學到一樣嘢就係"所謂名氣也是家長加諸學校的一個光環"所以如果海官有家長支持,一同去改革,我相信呢間學校會好快就回復以前係荃灣小學嘅名氣喇.

原文章由 kiukiuleung 於 07-9-13 21:41 硐表
你好,
由於小兒剛入小一,对你所言敢否定,只能說'有人辭官歸故里,有人漏夜趕科場'嚟形容,因為小兒今年嗰班約33人,而每级也有5班,所以想入讀該校的家長也很多,我想每一間學校都有其長處,各有所需.
總括我仍对海官有 ...

原文章由 kiukiuleung 於 07-9-13 21:41 硐表
你好,
總括我仍对海官有 ...

hi
其實我地做家長,都想小朋友入到一間好的小學,6年是一個漫長的歲月,我同意各有所長,亦各有所需,希望我們為囝囡找到他們需要的,讓我們共同努力吧,
‹ 上一主題|下一主題