用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 兩大醫學院今年DSE收生分數
樓主: jamhappybobo
go

兩大醫學院今年DSE收生分數   [複製鏈接]

chingyu 發表於 23-8-24 19:01
收到電郵回覆如下。

有趣, 羅生門事件

chingyu 發表於 23-8-24 19:01
收到電郵回覆如下。

Chingyu你已經盡力了。但MBBS的囘覆不止讓事件繼續羅生門,而且還暴露了不專業。你明明在823號再跟進。MBBS卻說你在22號跟進。基本的時間都看錯!哎!

ok_ko 發表於 23-8-25 09:44
Chingyu你已經盡力了。但MBBS的囘覆不止讓事件繼續羅生門,而且還暴露了不專業。你明明在8月23號再跟進。MB ...

我第一封電郵是 22/8 2:16pm 出的
我第二封電郵是 22/8 10:15pm 出的

我第二封電郵當然亦係用第一封電郵reply 落去。

我覺得大家可以再問真道或者搵電郵所說有關途徑。

chingyu 發表於 23-8-25 10:43
我第一封電郵是 22/8 2:16pm 出的
我第二封電郵是 22/8 10:15pm 出的

這樣,只是你在#14723號)的囘覆有些含糊。原來你不是看完我們的討論才再查詢。而是看到MBBS的第一次囘覆已經感到要再跟進。

可惜,看到的只是MBBS再次帶你游花園。

其實連你自己都感覺到MBBS的第一次囘覆要再作澄清,我就想不到爲何你要以MBBS的第一次囘覆作爲解說 (#131),所以我們才以爲你是看完了我們的討論後再跟進。

電郵所説的有關途徑能找到答案,就不用討論了!

ok_ko 發表於 23-8-25 11:26
這樣,只是你在#147(23號)的囘覆有些含糊。原來你不是看完我們的討論才再查詢。而是看到MBBS的第一次囘 ...

我係睇完其他網友寫嘅嘢先再問 MBBS 呀。

所以就係8月22日晚上十點幾出電郵囉。

你就到8月23日早上9:18 咁橋提問(#143),
所以,我就早上9:57 回覆你已經再出電郵給MBBS(#147)。

咁正常MBBS 都要 8月23日 早上先有人看電郵。

搭車問一下,今年牙科DSE分數線多少呢?有人知道嗎?謝謝(emoji)

b3410 發表於 23-8-13 07:52
DGS學校網站寫,今年DSE考生(total 116), 37 medicine offers, 26CU, 11 HKU

我見今年  SPCC 有 三十幾人揀 HKU.

當年(2020年)也是大部份同學 (包括 DSE/ IBDP)揀 HKU,大約 三十一人。

今年 DGS,DBS,LSC,PC 等傳統名校若夠分的絕大部份都揀 CU medic,

若 SPCC 這最後一根稻草,最終都全投 CU medic 懐抱,真不敢想像 CU medic 個收分會推高到甚麽程度!

小鹿揀學校 發表於 23-9-13 08:11
今年 DGS,DBS,LSC,PC 等傳統名校若夠分的絕大部份都揀 CU medic,

若 SPCC 這最後一根稻草,最終都全投 ...

DGS DBS LSC PC 有冇確實數據?

今年 Good hope 女狀元 都係 揀 HKU 。上年 培正 女狀元 都係。

點樣 最後一根稻草? SPCC 兩間 U 都有師兄師姐喎。

我都識一個 LSC 入中大醫,因為 無修 Chem .
當年(2020年)我見 DGS 揀 HKU 也有至少 19人。

chingyu 發表於 23-9-13 09:33

DGS 有 26個入 CU medic ,仲未計有d 想入但唔夠分惟有揀 hku
DBS 出自 DBS 今屆同學口中
LSC 有 11 個入 CU medic ,只有1個入 HKU medic ,入 HKU medic 的原因係唔夠分入 CU
PC 5個入 CU medic ,冇人揀 HKU

今年 Good hope 女狀元 都係 揀 HKU 。上年 培正 女狀元 都係。

今年 QC 男狀元都係揀 CU , 上年 除了 培正女狀元之外,全部狀元都揀 CU

點樣 最後一根稻草? SPCC 兩間 U 都有師兄師姐。

最後一根稻草的意思是已太多人揀CU,再加埋 SPCC 的學生,CU 個收生會推高到不得了

我都識一個 LSC 入中大醫,因為 無修 Chem

實情是:
LSC 有 11 個入 CU medic ,只有1個入 HKU medic ,入 HKU medic 的原因係唔夠分入 CU

當年(2020年)我見 DGS 揀 HKU 也有至少 19人。

我唔係話當年,我係話今年
我都識幾個 SPCC 入中大醫,包括呢度 EK資深會員的高材生女兒

小鹿揀學校 發表於 23-9-13 09:54

DGS 有 26個入 CU medic ,仲未計有d 想入但唔夠分惟有揀 hku

我就係見 EK 宣傳就咁樣,以我認識嘅實際情況,又唔係咁樣。

SPCC DSE 狀元 都揀 HKU ,她和她家人 應該不是EK 資深會員。

今年我見 GSIS 都有六個。 其他學校,待其他家長核實。

不過,我唔認同什麼 不能揀 CU 而揀  HKU.  
一直我見相反情況,我也不會這樣說人家。

我見揀 HKU 的 SPCC/DGS 同學 好多五科、六科 五星星。

至於什麼最後一根稻草,真係要自我理解了。

chingyu 發表於 23-9-13 10:47
我就係見 EK 宣傳就咁樣,以我認識嘅實際情況,又唔係咁樣。

咁又唔好講到甚麽不會這樣說人家,講到咁煽情,將自己站係道德高地
現實世界就是如此,
不夠分入 CU medic 咪入 HKU medic 囉,
不夠分入 medic 咪入 physio 囉
入唔到U 咁讀 副學士囉
行行出狀元,總有一片天,間間U 都係好學校!

咁又唔好講到 EK 宣傳咁主觀,

你成日問人攞數據,咁你有冇數據支持你認識嘅實際情況,又係點樣呢?

我就有客觀數據,有數據有真相

2023年
醫科 聯招 + 非聯招^ = 學額(%)
----------------------------------------------------------
港大 132(45%) + 163(55%) = 295
中大 207(70%) + 88(30%) = 295
----------------------------------------------------------
合計 339(57%) + 251(43%) = 590

^ 非聯招 = 學額 - 聯招

最佳六科^^ | 港大^^^ + 中大 = 合計(%)
51 | 8(47%)+ 9(53%) = 17
49.5 | 6(33%) + 12(67%)= 18
48 | 10(20%) + 41(80%) = 51
46.5 | 18(30%) + 42(70%) = 60
45 | 22(43%) + 29(57%) = 51
43.5 | 30(45%) + 37(55%) = 67
42 | 31(49%) + 32(51%) = 63
40.5 | 7(58%) + 5(42%) = 12
聯招 132(39%) + 207(61%) = 339

最佳七科^^ | 港大^^^ + 中大 = 合計(%)
46-49 | 16 + 30(65%) = 46
44-45.5 | 16 + 53(77%) = 69
42-43.5 [30或31]+65(68%)=[95或96]
40-41.5 [52或53]+59(53%)=[111或112]
40以下 | [16至18] + 0(0%) = [16至18]
聯招 132(39%) + 207(61%) = 339

^^ 最佳六科 5**/5*/5 = 8.5/7/5.5分
^^ 最佳七科 5**/5*/5 = 7/6/5分

^^^ 港大數字據中大公布推算

cafeva    發表於 23-9-13 14:22

小鹿揀學校 發表於 23-9-13 11:06

“不夠分入 CU medic 咪入 HKU medic 囉”

這是事實嗎 ????

我們全部有齊兩邊 offer, 會是這樣嗎?

EK 有不少資深會員仔女都係 MBBS,

你睇返之前幾年 post.  

我們都只會說:各有各好!各自揀自己喜歡的就好了。

大家仔女成績都係好好咁揀 HKU的。

至於 你想睇 SPCC 和  GSIS 今年入 MBBS 數據,
你去 HKU Med  IG  睇吓 白袍禮 啲相就可以。

chingyu 發表於 23-9-13 13:13
“不夠分入 CU medic 咪入 HKU medic 囉”

首先,我要鄭重聲明,我沒有說 CU medic 比 HKU medic 好,兩間都係令人趨之若鶩的好學校,我只是說看到不少同學因不夠分入 CU 而入咗 HKU

我又再重申:
請不要老是說 「之前幾年 post」、 「當年」 DGS 有19個….
我係講今年,OK? 理解?

你搵到支持你「認識嘅實際情況」 數據未?

chingyu 發表於 23-9-13 13:13
Data of last year:
CU Medic grand average of all students including both mbchb and gps (counting 7 subjects) =43.58
hku mbbs=39.14

Score distribution of cuhk medic 2022.
49:5
48:6
47:12
46:21
45:24
44:25
43:36
42:32
41:39
40:5

Total :205

Score distribution of hku medic 2022.
49:1
48:1
47:1
46:1
45:4
44:5
43:10
42:11
41:20
40:40
39:22
38:8
37:5
36 and below:2

Total:131

cafeva    發表於 23-9-13 14:22

小鹿揀學校 發表於 23-9-13 13:25
首先,我要鄭重聲明,我沒有說 CU medic 比 HKU medic 好,兩間都係令人趨之若鶩的好學校,我只是說看到不 ...

當年 DGS 19個 入 mbbs  ,
我哋啲女全部讀緊知道的。

你不信可以問返 2020年畢業的師姐!

佢哋而家讀緊 Year 4.

chingyu 發表於 23-9-13 13:31
當年 DGS 19個 入 mbbs  ,
我哋啲女全部讀緊知道的。
我再重申:
請不要老是說 「之前幾年 post」、 「當年」 DGS 有19個….

我係講今年,仍然唔OK? 仍然唔理解?

2間醫學院,我比較唔LIKE   HKU咁多年一直話要收7成JUPAS,但是就一直冇兌現承諾,唯一今年是經學校直接取錄計劃收左22個,不過仲是遠未達7成

小鹿揀學校 發表於 23-9-13 13:25
首先,我要鄭重聲明,我沒有說 CU medic 比 HKU medic 好,兩間都係令人趨之若鶩的好學校,我只是說看到不 ...

“你搵到支持你「認識嘅實際情況」 數據未?”

你說的也未見?

我說的至少看 IG 便看到。

小鹿揀學校 發表於 23-9-13 13:33
我再重申:

咁我都係講緊今年 SPCC 30幾個 入 HKU only !

今年 SPCC DSE 狀元 揀 HKU only !

‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊