用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 2022 中英數排名
樓主: DD仔
go

DSE 2022 中英數排名   [複製鏈接]

7-seven 發表於 22-12-31 17:44
我認為從來唔關有錢人事。「九年義務教育」生病啦,老師上堂教D唔教D再等落堂收費補習,一個假期嘅收入超 ...

你最尾果句已經講左關錢事啦

adriantai 發表於 22-12-31 17:46
你最尾果句已經講左關錢事啦

係錢嘅事但更多係社會問題,我意思係驚(有錢人玩晒)從來唔係推行政策嘅考量因素。

DD仔 發表於 22-12-31 14:26
人哋10%, 9.4%都照公佈,SPC低極都唔會再低d啩?

吾敢講都係一種公關「藝術」。

hkpapa852 發表於 22-12-31 16:35
所以還是國家厲害,夠膽打擊補習社

DD仔 發表於 22-12-31 16:53
點解講拉curve會扯到去補習嘅?
因為補習所以條curve拉得越來越高?

我理解係5+%高係原於補習多過間學校
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-12-31 18:06

level 5有機會係,5*同5**唔係有人教就得,睇天資同勤力程度

10090 發表於 22-12-31 18:11
level 5有機會係,5*同5**唔係有人教就得,睇天資同勤力程度

呢個我認同!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

10090 發表於 22-12-31 18:11

請問DSE難d定易啲?有無人可以解答吓?

Szetimmy0225 發表於 22-12-31 17:52
吾敢講都係一種公關「藝術」。

“The average percentages of the students obtaining Level 5 or above were, respectively, 40.1% in the 4 core subjects and 42.2% in all subjects.”
下年如果仲係咁講,英同數係有公佈,剩低嘅中文就可以計返出嚟。
不過如果SPC需要繼續收埋中文成績,可以向港華學習,只公佈best 6 subjects, 反正佢嘅fans一定會幫佢講說話的。(但港華其實成績係幾好)

DD仔 發表於 22-12-31 18:49
“The average percentages of the students obtaining Level 5 or above were, respectively, 40.1% in t ...

小心小心萬箭穿心!        

gracelam 發表於 22-12-31 18:06

我發覺喺EK, 好多家長都係話學校老師其實冇料到,最重要係學生自己掂,想勁啲就去補習,而名校有好成績9成以上係靠生源掂,但入名校又好重要

Szetimmy0225 發表於 22-12-31 18:53
小心小心萬箭穿心!

講事實啫,我都好想知下年SPC會點樣公佈成績

DD仔 發表於 22-12-31 18:55
我發覺喺EK, 好多家長都係話學校老師其實冇料到,最重要係學生自己掂,想勁啲就去補習,而名校有好成績9成 ...

老師授課之優劣其實都非常重要,見過某中學請咗個資深數學科老師,數學成績都算係立竿見影(兩三年內)。試問有幾多係全科補習(邊有咁多時間),家長追捧名校唔單吸引到優質學生,近兩年老師都玩緊音樂椅。

DD仔 發表於 22-12-31 18:59
講事實啫,我都好想知下年SPC會點樣公佈成績
- The average percentages of the students obtaining Level 5 or above were, respectively, 40.1% in the 4 core subjects

- Over 50% of our students attained Level 5 or above in these 9 subjects:

English: 52.9%; Mathematics: 63.0%;

- At least 80% of our students attained Level 4 or above in these 13 subjects:

English: 95.0%; Mathematics: 91.6%; Mathematics M1: 88.9%; Mathematics M2: 87.0%; Liberal Studies: 82.4%

40.1% X 4 主科= 160.4
減去英52.9 同數63 = 44.5
即係中+ LS 兩科加埋只有44.5% 5+ ?? 我有冇睇錯or 理解錯?

我發覺喺EK, 好多家長都係話學校老師其實冇料到,最重要係學生自己掂,想勁啲就去補習,而名校有好成績9成 ...

可能因為你孩子未讀中學, 甚至高中。

不過都辛苦晒整咗個list出嚟, 等家長作參考!唔睇都唔知除咗港同,仲有一間新派直資成績咁亮麗,家長又多一個選擇。

7-seven 發表於 22-12-31 17:44
我認為從來唔關有錢人事。「九年義務教育」生病啦,老師上堂教D唔教D再等落堂收費補習,一個假期嘅收入超 ...
咪即係"扭曲了進程"的其中一部分.
假使設定,教師只能有學校的正職.不能去補習社兼職,可杜絕一部分不教書/少教書的動機.(當然,執行難)

DD仔 發表於 22-12-31 16:31
但你哋咁講法咪同教育局所講嘅相反?會唔會其實即使係4, 其實係比較低分,個range又好闊?
...

(1)數學考獲學生人數的前40%,就有4.(無去查具體數字,隨便舉個數字,40%這個百分比是大致恆定)(2)中文考獲學生人數的前60%,就有3.(同上).

但不能講:
(3)數學考獲60分那就有4,(這個60是隨意舉例,即不能講實某個分數或某個恆定範圍的分數)
(4)中文考獲50分就有3.(同上)

可以人數百分比來限定而不是直接的考試分數預先設定就是拉curve.但考評局就非要講,並非拉curve.有乜計?

但我們有思維的丫,能照搬嗎?

入名校係因為朋輩之間學習氣氛較好,畢業後人脈好啲,老師有重要性但一定唔係最高

7-seven 發表於 22-12-31 19:19
老師授課之優劣其實都非常重要,見過某中學請咗個資深數學科老師,數學成績都算係立竿見影(兩三年內)。 ...

好學校都唔係個個老師教得好
問題係你讀1A班,明知1B班老師較好,你都唔過得去讀㗎,根本就靠運氣,所以揀學校時唔係太需要考慮授課質素

有好老師當然重要,放學後同假日時間係有限嗰,在學校都有8個鐘。如果有好老師加持,別人放學和假日都跟你一樣努力。咁你又怎能跑得過別人。老師教咗最起碼好多年果門課,佢當然知道果門課應該怎樣學才能事半功倍,但果門課對你本身都係全新嗰,你自學都要時間去摸索。所以大家選中學,都係希望入到間跟自己水平相當甚至高小小嗰中學囉。雖然唔係好學校就一定俾你遇到好老師。大家咁睇重5+係有一定道理,top學生越多,相對教育質素就越有保障。唔好話咁top點學生佢都係自學嗰,一個兩個係有可能,學生多又數據佳,都係跟學校教學質素至少係識得方式去操練點學生考試有很大關係。
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊