用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 外斜視?
樓主: RINGO
go

[視障] 外斜視? [複製鏈接]

因為唔知咁重要,所以所有數據我都無好好問清楚及記好....anyway,黎緊會試光彩明天,一定會記得問多點!

謝謝!

原帖由 summarian 於 09-12-10 22:15 發表

視力,10個有9個香港人都會以為係遠視、近視或者散光度數。覺得度數愈深,視力一定愈差。~
但其實視力嘅真正意思係睇野嘅清晰度(泛義)。

弱視嘅意思係當一個人喺佢配戴左適合度數嘅眼鏡之後,睇野都唔能夠但到0.9 (要 ...

原帖由 gardenwoods 於 09-11-26 21:10 發表
summarian,

那請問如果囝囝剛4歲,雙眼都有間歇性外斜視,但視力正常、立體感正常,咁應該要點做?\

Thanks a lot.

我仔同你個仔情況一樣,想問吓你個仔有幾大角度呀?喺屋企有冇做訓練?

右眼27-28度,左眼唔知...無做訓練...因為曾經有視光師講過家居既訓練係主要 for 近距離的...但我囝係望遠野先覺飛開....不過好快會再去 check 因為最主要目的係想去 clinic 用儀器做訓練...

原帖由 maybaby 於 09-12-13 12:57 發表

我仔同你個仔情況一樣,想問吓你個仔有幾大角度呀?喺屋企有冇做訓練?

原帖由 gardenwoods 於 09-12-14 00:28 發表
右眼27-28度,左眼唔知...無做訓練...因為曾經有視光師講過家居既訓練係主要 for 近距離的...但我囝係望遠野先覺飛開....不過好快會再去 check 因為最主要目的係想去 clinic 用儀器做訓練...

...

我仔都係望遠嘢時特別走開,左眼嚴重d!咁你仔仔毎日走開次數多唔多呀!

外斜視

我個仔19個月,2眼都有外斜,視力正常,請問係咪一定要做手術架,如果要做最快幾大可以做手術,because政府話小學前要做手術,係咪一定要做架,可唔可以大眼鏡,正返好呀,好担心,thanks

我個仔右眼最近發展到遠近都有間歇性走開...而且外斜度數嚴重左....驗光師話要開始遮眼了....每日兩個鐘....已經遮左一排喇...

原帖由 maybaby 於 09-12-14 16:25 發表

我仔都係望遠嘢時特別走開,左眼嚴重d!咁你仔仔毎日走開次數多唔多呀!

原帖由 ling@@@ 於 10-4-8 23:21 發表
我個仔19個月,2眼都有外斜,視力正常,請問係咪一定要做手術架,如果要做最快幾大可以做手術,because政府話小學前要做手術,係咪一定要做架,可唔可以大眼鏡,正返好呀,好担心,thanks ...

19個月兩眼外斜~ 角度大唔大?~
視力正常?點樣CHECK 佢視力正常呢?(你嘅意思係冇任何遠近視、散光?)~
但你又話佢要戴眼鏡嘅?~ 咁佢係咪即係有度數?
戴左眼鏡之後,外斜係咪就消失左?~
外斜角度唔大,唔駛做手術都可以矯正。~
要了解多D先可以知道有冇必要做手術啦~

回覆 1# summarian 的文章

e生話隻眼,正常,我都唔知角度幾多呀,so我都想知更多,可能佢太細,check唔到啦,我都唔知點好

原帖由 ling@@@ 於 10-4-14 23:12 發表
e生話隻眼,正常,我都唔知角度幾多呀,so我都想知更多,可能佢太細,check唔到啦,我都唔知點好

斜視手術,其實最好係讀完小學先做。
我接觸過好多CASE,小學前做嘅,過幾年之後就又會復發,或者做手術出嚟嘅效果好差…~ 好多都有OVER-CORRECTED 嘅問題。~

喺未清楚小朋友嘅視力狀況嘅前題下,我俾唔到D 乜野意見你…~ 但只要「視力」冇因為斜視而受到影響嘅話,就冇必要急住喺小學前做手術。~ 現時只有19個月大嘅話,好難預計到佢之後嘅眼睛情況會發展成點哩﹗KEEP 住每隔三個月帶佢CHECK 一次啦﹗~

各位:
你們好!亞仔2歲半,跟瑪麗眼科,醫生一時說是高低眼,一時又說斜視,又話要做手術放鬆眼肌.
  最後話是右眼有200度遠視,而左眼超級正常,要帶眼鏡試試.

現在想問問大家你們說的理大與理工大學的有關係嗎?
又其實我是想亞仔懂事小小再看看情況,但亞醫生說要快呀...
我好懷疑她,所以我會些途徑再問清楚的!!!
spw

原帖由 spw 於 10-4-18 02:19 發表
各位:
你們好!亞仔2歲半,跟瑪麗眼科,醫生一時說是高低眼,一時又說斜視,又話要做手術放鬆眼肌.
  最後話是右眼有200度遠視,而左眼超級正常,要帶眼鏡試試.

現在想問問大家你們說的理大與理工大學的有關係嗎?
又其實 ...

兩歲半做斜視手術?~ 仲要連上下左右斜都未搞清?咁即係小朋友控制眼球活動嘅能力都未develop完…~ 千其唔可以做…~

理大護眼(polyvision)同理工大學嘅關係… 只係個名唧…~

有關斜視嘅資料,歡迎參考︰
http://hk.myblog.yahoo.com/marblepang/article?mid=43

http://hk.myblog.yahoo.com/marblepang/article?mid=45

有咩野問題可以再問我丫﹗

謝謝你呀.
咁我打電話去理工問問檢查的情況.

好好,有問題,我一定問你,謝謝!
spw

Summarian:
謝謝你呀,我已致電到理工眼科.
其實我現在可以做的是否與小兒遮眼及戴眼鏡呀......

我知道斜視會影響立體感,我覺小兒上落樓梯啦,入筆插啦,
串珠啦又可以的.....我唔知點!
spw

原帖由 spw 於 10-4-20 19:05 發表
Summarian:
謝謝你呀,我已致電到理工眼科.
其實我現在可以做的是否與小兒遮眼及戴眼鏡呀......

我知道斜視會影響立體感,我覺小兒上落樓梯啦,入筆插啦,
串珠啦又可以的.....我唔知點! ...

呢個年紀嘅小朋友,唔好亂咁遮眼… 可以遮遮下遮到果隻好嘅眼都遮到視力下降哩﹗~ 你要知道小朋友遠視果隻眼戴左眼鏡之後睇倒嘅野清唔清晰先…~

建議要CHECK下小朋友點解會鴛鴦眼先~~
了解兩眼眼軸長度~ 同埋散一次瞳(一次好啦﹗)~ 先得﹗﹗~

原帖由 summarian 於 10-4-14 23:28 發表

斜視手術,其實最好係讀完小學先做。
我接觸過好多CASE,小學前做嘅,過幾年之後就又會復發,或者做手術出嚟嘅效果好差…~ 好多都有OVER-CORRECTED 嘅問題。~

喺未清楚小朋友嘅視力狀況嘅前題下,我俾唔到D 乜野意見你…~  ...
謝~你意見,即係如果斜視影響唔到個視力既話就可以遲d先做,會唔會有斜視,但keep住視力ok架.我前日復診,視光師話眼睇個角度都幾大,我問佢係咪大個小小可以大眼鏡正返好隻眼,佢話對外斜無作用.

原帖由 ling@@@ 於 10-4-20 23:14 發表
謝~你意見,即係如果斜視影響唔到個視力既話就可以遲d先做,會唔會有斜視,但keep住視力ok架.我前日復診,視光師話眼睇個角度都幾大,我問佢係咪大個小小可以大眼鏡正返好隻眼,佢話對外斜無作用. ...

謝~你意見,即係如果斜視影響唔到個視力既話就可以遲d先做 <--- 呢樣係﹗~

會唔會有斜視,但keep住視力ok架<--- 呢個斜視角度愈細,視力KEEP住OK嘅機會愈高.

我前日復診,視光師話眼睇個角度都幾大 <--- 大成點?~ 話大細冇意思,要知道數字上嘅角度先得。小朋友本身係近視定遠視底嘅呢?~

我問佢係咪大個小小可以大眼鏡正返好隻眼,佢話對外斜無作用 <--- 戴眼鏡唔會可以將較大嘅外斜視角度矯正過嚟。~ 但外斜視其實可以透過視力訓練去改善嘅… 改善到改善唔倒嘅時候,先考慮做手朮啦﹗~  小朋友而家幾大?~ 如果around 6-8歲,呢類training 就最啱啦﹗

原帖由 summarian 於 10-4-21 17:42 發表

謝~你意見,即係如果斜視影響唔到個視力既話就可以遲d先做  
佢而家19個月咋,咩角度都check唔到,而家只可以等佢大小~先check,謝謝你既解答

SUmmarian:
甚麼叫散一次瞳(一次好啦﹗)?我們已看理工了,視光師說都是看看小兒戴眼鏡如何才有辦法.....並沒有說要做手術....

謝謝!
spw

原帖由 spw 於 10-4-24 13:56 發表
SUmmarian:
甚麼叫散一次瞳(一次好啦﹗)?我們已看理工了,視光師說都是看看小兒戴眼鏡如何才有辦法.....並沒有說要做手術....謝謝!

散瞳係透過使用一D 眼葯水去令控制晶體厚薄嘅肌肉(睫狀肌)放鬆,再去驗出真確嘅度數。

1. 睇近野時,肌肉拉緊,晶體變厚~
2. 睇遠野時,肌肉放鬆,晶體變薄~

近視,即係代表肌肉放鬆嘅能力差;
遠視,即係代表肌肉拉緊嘅能力弱。

因為你小朋友係遠視,即係代表佢肌肉拉緊嘅能力弱~
散瞳,對遠視嘅小朋友嚟講,次數要盡量少D,因為多散,會進一步減弱佢肌肉拉緊嘅能力。~ 但從來未散過嘅話,點都要散一次先可以知道佢真確嘅度數哩﹗~ 能夠做到一次徹底嘅散瞳,以後盡量避免再散,咁對遠視嚟講會好D 啦﹗~

謝謝你Summarian!現在半年後才覆診.
spw
‹ 上一主題|下一主題