用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 2022 中英數排名
樓主: DD仔
go

DSE 2022 中英數排名   [複製鏈接]

DD仔 發表於 22-12-31 14:47
只係討論而已。
根據DSE評核機制,1-4係一個層次,5-5**係另一個層次,既然要對全港最top嘅幾十間中學做排 ...

DSE是全部等級"拉curve".即1-4級亦是"拉curve".

假如不是"拉curve'的話,是需要早早定義達到某個分即為之乜等級.但事實並非如此,而是每年的各個等級的分數綫並非固定或提早公佈.

比如,小學定義合格分數為60分(60%,百分制),(部分)中學初中合格50分(50%),高中40分(40%).這為並非"拉curve".

假如"某中學"講考試唔合格就要留級/留班,但沒有定義幾多分為合格綫,而是每年考完試才公佈當年"合格綫"為某個分數,你認爲合理嗎?或者認爲這個"合格綫"是"拉curve"尼還是水平參照形式計算尼?(此處的某中學改爲考評局即爲DSE成績,留級/留班睇為不能入大學的最低門檻)

medicine 發表於 22-12-31 15:06
DSE是全部等級"拉curve".即1-4級亦是"拉curve".

假如不是"拉curve'的話,是需要早早定義達到某個分即為之 ...

「DSE是全部等級"拉curve".即1-4級亦是"拉curve」,你肯定?我有個朋友囡囡上年啱啱考完DSE, 佢所講嘅,同我attach嘅節錄係吻合喎

73662710 發表於 22-12-31 07:21
Thank you for hard work.
請問有冇其他直資像GT, 播道,logos, 培僑,福建......?

2022年
男女直私 中文 / 英文 / 數學 5+
----------------------------------------------------
SPCC 57.0% 89.7% 73.8%
港同 19.2% 59.4% 46.2%
赤提 [···] [···] 33%
SMC 10% 63% 24.1%
ICQM 16.7% 38.8% 28.6%
滙基KE 15.6% 31.8% 20.2%
優才 11.5% 26.2% 23.0%
羅氏基金 9.4% 24.0% 37.5%
播道 [···] 42.1% [···]

整體5+ ✓ 主科5+✗
DBS(男) |
香島 福建 培僑書院

整體5+✗ 主科5+✗
德信(男) |
中華基金
李國寶 基崇 DeliaBW 顏寶鈴 STCC
HLC 宏信 青中
羅定邦 王錦輝 培基
真道 啟思 基信

DD仔 發表於 22-12-31 15:11
「DSE是全部等級"拉curve".即1-4級亦是"拉curve」,你肯定?我有個朋友囡囡上年啱啱考完DSE, 佢所講嘅,同 ...
每年個個學科的3率,大致恆定在某個水平,而非每年固定或提早公佈達幾多分即爲3.咁都非要話唔係"拉curve",而是水平參照.
正如某項政策明明影響深遠,但有人就係話該影響與此政策無關,能如何(這點不能舉例)?

DSE成績是水平參照,並不是拉curve,level 5/5*/5**除外
得罪講句,level 5**係同天生IQ有關,唔關學校事,自己唔夠醒,勤力都無用

DD仔 發表於 22-12-31 15:11
「DSE是全部等級"拉curve".即1-4級亦是"拉curve」,你肯定?我有個朋友囡囡上年啱啱考完DSE, 佢所講嘅,同 ...
一個人或N多個人,考完DSE就能正確理解DSE的各個等級定義?

10090 發表於 22-12-31 15:23
DSE成績是水平參照,並不是拉curve,level 5/5*/5**除外
得罪講句,level 5**係同天生IQ有關,唔關學校事, ...
既然是水平參照,不是拉curve,請問,能講出2023年中文達3為幾多分嗎?(不逐一枚舉)

medicine 發表於 22-12-31 15:23
一個人或N多個人,考完DSE就能正確理解DSE的各個等級定義?

考評局網頁有寫每一科的每一個評級代表什麼能力,只係一般人沒有留意

medicine 發表於 22-12-31 15:23

我意思係佢嘅理解應該係updated嘅,係學校話俾佢聽嘅,佢都有兩主科5**, 唔係十吓十吓嗰啲。唔使咁敏感好不好?

10090 發表於 22-12-31 15:26
考評局網頁有寫每一科的每一個評級代表什麼能力,只係一般人沒有留意

...
玩文字游戲.
既然定義每個等級,爲何沒有具體幾多分數就是某個等級的分水嶺?

咪即係"拉curve",但考評局就不用這個名詞咋

medicine 發表於 22-12-31 15:25
既然是水平參照,不是拉curve,請問,能講出2023年中文達3為幾多分嗎?(不逐一枚舉) ...

考評局每年會開會決定各等級嘅分數,以代表考生的不同能力,臨界分數(cut off score)是機密資料,考評局不會公開

DD仔 發表於 22-12-31 15:27
我意思係佢嘅理解應該係updated嘅,係學校話俾佢聽嘅,佢都有兩主科5**, 唔係十吓十吓嗰啲。唔使咁敏感好 ...
引用某個人的講法或某官方的講法即爲權威,容不下質疑或討論?
正如某人講收96.1%的B1生,你認爲是合理或是現實還是片面的解讀?

medicine 發表於 22-12-31 15:28
玩文字游戲.
既然定義每個等級,爲何沒有具體幾多分數就是某個等級的分水嶺?

沒有固定分數,因為每年份試卷深淺水平唔一樣

10090 發表於 22-12-31 15:31
考評局每年會開會決定各等級嘅分數,以代表考生的不同能力,臨界分數(cut off score)是機密資料,考評局不 ...
正正是這個"臨界分數(cut off score)是機密資料",就是拉curve.

10090 發表於 22-12-31 15:32
定義唔到㗎,因為每年份試卷深淺水平唔一樣
咪即係拉curve咯.
但口中就講不是

10090 發表於 22-12-31 15:32

沒有固定分數,因為每年份試卷深淺水平唔一樣
份試題每年深淺不一樣,但結果是各個等級的考獲人數比例大致恆定在某個範圍,究竟是拉curve尼還是乜尼?

medicine 發表於 22-12-31 15:36
份試題每年深淺不一樣,但結果是各個等級的考獲人數比例大致恆定在某個範圍,究竟是拉curve尼還是乜尼?

...

考評局沒有拉curve,但上帝有
你喺條街搵100個人,總有幾個超靚、幾個超醜的,唔會個個靚或醜

medicine 發表於 22-12-31 15:36

...
每年考試結果是各個學科各個等級的考獲人數比例大致恆定,在這一"以結果為目標"的前提下,求學確實不是求分數!!!!!!

PS:求排名咋

10090 發表於 22-12-31 15:38
考評局沒有拉curve,但上帝有
你喺條街搵100個人,總有幾個超靚、幾個超醜的,唔會個個靚或醜
...

你這句話,換返來一樣效果

上帝沒有拉curve,但考評局有
你喺條街搵100個學生,總有幾個成績超好、幾個超差的,唔會個個好或差

具體數字來講,以中文爲例,不理會出乜試題,總之考30分為3.這才是並非"拉curve".
唔使睇分數,僅僅睇比例,考獲得70%(隨意舉個百分比數字)以内,即為3.但口中偏偏講,這不是"拉curve".還能以邏輯思維去討論?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊