用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新派直資vs傳統名校
樓主: IloveJJ
go

新派直資vs傳統名校   [複製鏈接]

持之以恆 發表於 18-9-19 12:00
QC, KC無份?

所謂"傳統名校"人人定義唔同!

little_yolky 發表於 18-9-19 11:55
係.......我朋友左校出身, 但佢好反既................

點解你朋友係反嘅會入左校?
為了做2、5仔去宣揚反對思想?
定係我不入地獄誰入地獄?

他讀得開心嗎?

yovin 發表於 18-9-19 11:35

不過入去超級名校就讀嘅學生, 最受惠我覺得係人際網絡。 係 ...

人脈呢樣野,真係無得講。

有D 野俾邊間公司做都無所謂,勾手指玩大,咪俾你做囉。

不過培養人脈又唔係講咁易。譬如,而家唔少家長心諗送細路去北大清華為識人,已經咁大個人,唔同文化背景,係咪咁易成為知心好友?

另一D 係從小送去D 權貴國際學校。但大家都係心懷勢利想法,細路之間又會否培養出超出利益的友誼,將來會相互扶持,困難中幫一把?

retriever 發表於 18-9-19 12:35

同意你的讲法。其实说到“关系”,不要想得太肤浅。最后都要自己有实力,跟别人等价交换,此等“关系”才可以延续。

little_yolky 發表於 18-9-19 11:51
都唔係既, 我請人時, 有個applicant係BPS, 我會注意既。又試過有一個DGS, 不過, 果位女仔性格唔多好, BPS果 ...

好奇,點解見工面試,都睇到“性格唔好” 咁出色?

果D叫"圈子",唔係叫"知己"。

IloveJJ 發表於 18-9-19 10:44
你覺得只有成績重要嗎?
將來出來工作,來自中基和來自聖類斯,有無分別呢?老公响傳統名校畢業,覺得呢點 ...
我會覺得來自邊間大學更加重要.

同埋, DSE分數都好重要, 依加見工, HR要你填埋DSE分數呀.

yovin 發表於 18-9-19 12:29
點解你朋友係反嘅會入左校?
為了做2、5仔去宣揚反對思想?
定係我不入地獄誰入地獄?

佢係新移民, 當時考到果間咪讀果間囉。佢應該係入咗唔鐘意左派管束至反的。咁就緊係唔方讀得開心了。不過, 佢生得夠靚, 當年國家領導人訪港, 佢係學校代表有同佢影相的。

retriever 發表於 18-9-19 12:39
因為佢真係唔好得好明顯囉。打電話約佢面試時間時已經無乜禮貌了, 面試都有20-30分鐘, 都睇到見工者為人架, 咁都睇唔出, 捉隻老鼠入米缸點算, 我哋好難炒人的, 所以請人要好謹慎。

October. 發表於 18-9-19 12:44

同埋, DSE分數都好重要, 依加見工, HR要你填埋DSE分數呀.
其實我反而好好奇, HR班姐姐仔憑乜去揀D申請人呢? 佢哋點知乜部門要乜人呢? 我哋HR只係協助D基本嘢, 睇下乎唔乎合requirement, computer test都要部門自己做, 唔會要過佢哋關的。不過, 我聽過出面HR好大權, 可以揀人。

猴子爸 發表於 18-9-19 12:39
同意你的讲法。其实说到“关系”,不要想得太肤浅。最后都要自己有实力,跟别人等价交换,此等“关系”才可 ...
但當大家實力接近時, 人脈就好重要了。

retriever 發表於 18-9-19 12:39

我公司未面試之前既性向測試已經淘汰部份人,無論咩成績咩大畢業,個測試結果如果"性格不合"就無然後啦!

little_yolky 發表於 18-9-19 12:51
其實我反而好好奇, HR班姐姐仔憑乜去揀D申請人呢? 佢哋點知乜部門要乜人呢? 我哋HR只係協助D基本嘢, 睇下乎 ...

對字仔。

個人經歷,政府果D 好明顯係班EO 仔揀人,但明顯又係對ADV 要求既字仔。

little_yolky 發表於 18-9-19 12:48
因為佢真係唔好得好明顯囉。打電話約佢面試時間時已經無乜禮貌了, 面試都有20-30分鐘, 都睇到見工者為人架, ...

我其實想知,呢位靚女做左咩,令你哋覺得“性格不好”/“無禮貌”?

以前會考都有要填,通常都係第一份工,之後無人睇

咁奇,係咪請補習名師?

little_yolky 發表於 18-9-19 12:52
但當大家實力接近時, 人脈就好重要了。

前兩年我公司俾新人通過試用期之後自己揀上司,結果: 3大埋3大堆,非3大埋非3大堆,內地同外國回流又各自成1堆,女仔揀女上司,男仔揀男上司。

如果學生自己揀學校, 真心去求交知心好友⇒就會交到知心朋友。

如果學生自己揀學校,求交利益互惠朋友⇒就會交到利益朋友。

我最好嘅朋友,係大學時認識嘅⇒ 雖然背景大不同, 但係因為有共同興趣(去蒲), 所以友情維繫到今時今日。

我本身係我 超級港女,當日大仔自己揀福中而我又俾佢讀, 純粹因為1) 阿仔好鍾意,佢話題 interview 咁多間學校,感覺到老師嘅温暖。2)我個仔唔主動,福中比較谷,應該適合。3)中資背景都好嘅, 起碼唔會帶頭 衝出嚟開間便利店去「反」。但願生兒愚且魯,無災無難到公卿。

不過入到福建中學, 中資學校 唔係我想像中咁左

續……

little_yolky 發表於 18-9-19 12:51
其實我反而好好奇, HR班姐姐仔憑乜去揀D申請人呢? 佢哋點知乜部門要乜人呢? 我哋HR只係協助D基本嘢, 睇下乎 ...
我唔覺得HR 有大權,多數係低層靠佢揀第一輪。中高層請人佢地多數負責跟基本料,主要由部門主管加老板決定

retriever 發表於 18-9-19 12:57
我其實想知,呢位靚女做左咩,令你哋覺得“性格不好”/“無禮貌”?
例如, 咁大個人, 簡單既電話manner都唔識, 人哋通知你嚟見工 (可能佢以為係二打六負責打電話), 唔該、再見等等都唔識講, 時間唔得想人哋再安排, 唔係用禮貌語氣, 唔好意思都唔識講, 好似直接叫人幫佢改時間咁, 直頭有太后feel。面試時傾到最後發現我哋對佢無乜興趣, 即刻黑面。
‹ 上一主題|下一主題