用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (2) 26/11/2008-30/08/2009 ...
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (2) 26/11/2008-30/08/2009 [複製鏈接]

Kookoo,

吓!  要放冇薪假呀! 咁仲有冇其他危機架? 希望你可以安然渡過, 公司2009年穩紮穩打啦。

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-12-30 11:49 發表

iwff, 我仔就安排去補習社, 唔使佢成日係屋企咁得閒, 仲可以同佢溫埋書, 係呢3日就可以早啲去接佢, 我公司要我地開始放冇薪假, 本來下星期一個牙科保健, 我諗住唔去, 而家都係去lu ...

原帖由 iwff 於 08-12-30 11:53 發表
Kookoo,

吓!  要放冇薪假呀! 咁仲有冇其他危機架? 希望你可以安然渡過, 公司2009年穩紮穩打啦。

iwff

iwff, 我諗最壞都係去到裁員呢一步, 我地唯有乖乖放假

hi, 我今朝去完學童牙科保健返黎啦, 先由牙科治療師check, check完就會話你知有乜問題, 有問題會叫個牙醫再黎check一次, 跟住就會同我再講解, 好彩唔使我仔剥前下面個隻牙(因佢唔夠位, 個治療師提意剥, 我仔即刻話唔好, 牙醫睇完就話可以等多段時間, 應該自己會"luck"), 不過最後都係要補一隻, 係最入面個隻大牙(原來最入面隻大牙一出已係恆齒), 仲有唔係自己個班主任陪去架, 不過都係miss(應該係校務處啲職員)

Kookoo,

多謝你的資料! 咁家長唔去, 邊個做決定剥唔剥牙呀? 阿仔下面都有隻牙開始鬆了, 我都相信會自然甩的, 不用刻意剥, 希望佢唔好驚, 開開心心回來啦!

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-1-5 13:24 發表
hi, 我今朝去完學童牙科保健返黎啦, 先由牙科治療師check, check完就會話你知有乜問題, 有問題會叫個牙醫再黎check一次, 跟住就會同我再講解, 好彩唔使我仔剥前下面個隻牙(因佢唔夠位, 個治療師提意剥, 我仔即刻話唔 ...

原帖由 iwff 於 09-1-5 15:30 發表
Kookoo,

多謝你的資料! 咁家長唔去, 邊個做決定剥唔剥牙呀? 阿仔下面都有隻牙開始鬆了, 我都相信會自然甩的, 不用刻意剥, 希望佢唔好驚, 開開心心回來啦!

iwff

...

iwff, 唔會即時剥, 佢會寫低係本手冊度, 再交帶個小朋友同你講(呢個係我好8偷聽隔離個小朋友case), 佢地又會同你再約時間覆診(如要剥的話), 到時家長先決定剥唔剥, 不過最好係聽牙醫講, 唔好聽個d治療師講, 真係畀佢嚇親 , 班小朋友一啲都唔驚, 我仔個班今朝好吵, 佢地視check牙於娛樂, 不知幾開心, 個度仲會教佢地刷牙添, 希望佢地記得返屋企都要咁刷牙

KooKoo,

自從check完牙之後,亞仔刷牙仔細左好多,仲教我點刷門牙內側. 我之前提佢問牙醫點解佢仲未換牙, 牙醫答佢有快有慢叫佢唔使急

你無薪假要放幾耐呀? 有無收到我之前email比你o既相?

原帖由 YipYip 於 09-1-7 11:01 發表
KooKoo,

自從check完牙之後,亞仔刷牙仔細左好多,仲教我點刷門牙內側. 我之前提佢問牙醫點解佢仲未換牙, 牙醫答佢有快有慢叫佢唔使急

你無薪假要放幾耐呀? 有無收到我之前email比你o既相? ...

yipyip, 你仔仔個日都有同我講佢仲未換牙, 我收到你畀我嘅相啦, 不過我唔記得覆你, sorry呀 ,  我而家暫時要放兩星期, 可以分開黎放, 其他專業個啲同事就要放4星期, 所以我plan 左放過年和復活節, 跟學校放

Kookoo, yipyip,

我仔仔今日去睇牙醫呀, 我都相信佢回來後會更加認真刷牙, 因為小朋友好聽牙醫講的, 佢地擔心會蛀牙。

Kookoo,

希望你公司早日渡過低潮, 唔駛再放冇薪假啦! 不過可以陪下仔仔都係一件好事。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-1-7 11:42 發表

yipyip, 你仔仔個日都有同我講佢仲未換牙, 我收到你畀我嘅相啦, 不過我唔記得覆你, sorry呀 ,  我而家暫時要放兩星期, 可以分開黎放, 其他專業個啲同事就要放4星期, 所以我plan 左放過年和復活節, 跟學校放 ...

醒目開學勳章 王國長老

hi everybody,
好耐無上黎喇, 講聲happy new year先
你地去左check牙拿? 我女12號呀, 佢d牙喇好密的, 要日日用牙線, 唔係就

kookoo,
希望你份工ok啦, 我呢度暫時都ok, 算執到支好簽了, 我老公做bank, 前排restructure得好犀利, 好在唔關佢事(佢以前做條team成條摺左!), 不過唔知仲有無第2波.....希望ok啦

KooKoo,

希望你快d解凍唔使放無薪假lar, 不過我諗你間中做full-time mum都好開心,尤其係你仔仔
亞仔仲未甩牙呀, 如果宜家甩, 跟同學仔同期甩無甘肉酸

iwff,
乜你仔o固班星期三至去, 我以為全級一齊去

YipYip,

好似係一日一班年級去睇牙醫的。我仔仔d牙都ok, 要勤力刷牙, 佢都未甩大門口, 仲未有動靜喎, 如果同同學仔一起甩又幾好喎。

iwff

原帖由 YipYip 於 09-1-9 12:05 發表
KooKoo,

希望你快d解凍唔使放無薪假lar, 不過我諗你間中做full-time mum都好開心,尤其係你仔仔

iwff,
乜你仔o固班星期三至去, 我以為全級一齊去 ...

hi hi ~ 你地有冇收到內聯網個 e-mail呀, 係關於23號個春節文化個function, 你地去唔去呀, 我心郁郁想去呀, 但又係星期五, 因我已攞左29 至 3 號放假, 唔知再放23號俾唔俾

原帖由 YipYip 於 09-1-9 12:05 發表
KooKoo,

iwff,
乜你仔o固班星期三至去, 我以為全級一齊去 ...

yipyip, 我公司放冇薪假暫時只要我地放兩星期, 其他professional個啲同事就慘啲, 要放4星期, 做full time mum 我都想, 咁每日啲時間冇咁趕, 不過唔得呢......

Kookoo,

我都係去唔到23號個春節文化function了,雖然好想去,但新年前較忙, 請不到假。我知小朋友到時一定玩得很開心的。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-1-9 12:58 發表
hi hi ~ 你地有冇收到內聯網個 e-mail呀, 係關於23號個春節文化個function, 你地去唔去呀, 我心郁郁想去呀, 但又係星期五, 因我已攞左29 至 3 號放假, 唔知再放23號俾唔俾 ...

原帖由 iwff 於 09-1-9 15:31 發表
Kookoo,

我都係去唔到23號個春節文化function了,雖然好想去,但新年前較忙, 請不到假。我知小朋友到時一定玩得很開心的。

iwff

唔知今日會唔會有通告出, 下星期五會放幾點呢? 由開學到而家, 我仔今日都要請病假lu, 今朝差啲唔記得通知校車保母, 好彩都趕得切開車前通知

KooKoo,

希望你仔仔快d好番!

KooKoo, iwff,
星期六你地會唔會返學校參加English Workshop呀? 好似唔見再有通告, 我差d忘記左, 要找人幫我湊仔至可以去

Kookoo,

近排天氣早上都幾凍的, 希望你仔仔早日好返啦!

Yipyip,

我完全唔記得星期六有English workshop, 是否之前已報名的, 如果係, 我應係報左唔去的了。

iwff

原帖由 YipYip 於 09-1-15 15:38 發表
KooKoo,

希望你仔仔快d好番!

星期六你地會唔會返學校參加English Workshop呀? 好似唔見再有通告, 我差d忘記左, 要找人幫我湊仔至可以去

原帖由 YipYip 於 09-1-15 15:38 發表
KooKoo,

希望你仔仔快d好番!

yipyip & iwff, 我都唔記得左 english workshop, 我都係冇報名參加, 我係公司開唔到個春節文化日的通告, 要返屋企睇, 睇學生手冊內話要下星期二交裝飾燈籠, 意思係咪買得啦, 唔係自己做呵

Kookoo,

你講的燈籠, 是否花燈呀? 我仔仔個班今日交了, 學校星期一已經派了材料整, 不用自己買, 應該係春節文化日用的。你仔仔今日冇返學, 可能冇取回來了, 你問下學校啦。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-1-15 17:26 發表

yipyip & iwff, 我都唔記得左 english workshop, 我都係冇報名參加, 我係公司開唔到個春節文化日的通告, 要返屋企睇, 睇學生手冊內話要下星期二交裝飾燈籠, 意思係咪買得啦, 唔係自己做呵 ...

原帖由 iwff 於 09-1-15 23:40 發表
Kookoo,

你講的燈籠, 是否花燈呀? 我仔仔個班今日交了, 學校星期一已經派了材料整, 不用自己買, 應該係春節文化日用的。你仔仔今日冇返學, 可能冇取回來了, 你問下學校啦。

iwff

...

iwff, 原來係咁, 我昨晚都有同佢提過, 話下星期二要交燈籠, 但佢嘅反應係唔知發生乜野事咁, 睇怕佢今日都好多野攞返黎law, 係呢, 你有冇睇關於春節文化日嘅通告呀? 我昨晚返屋企都係開唔到個啲通告睇, 睇怕係學校個幾個file有問題, 大約內容講咩呀, 我最想知個日嘅放學時間
‹ 上一主題|下一主題