用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 聖羅撒小學 PART II
樓主: BBChu
go

聖羅撒小學 PART II [複製鏈接]

原文章由 Kuseiszeto 於 07-8-1 16:54 發表

我都未買呀, 遲d先買, 費事到返學時話對鞋唔

我連校服,鞋襪,書包都未買.我見個女又高左

hi all,
過兩星期左右會去買校服,校裙就打算買兩條但運動服是否需要買兩套呢?

其實而家唔多學校著白皮鞋,所以若想搵價錢同款式都ok的,而家見到就好買嘞,寧願預鬆少少,,,,因我試過急住買白皮鞋時,係啱款時又未必有碼的!
買校服我買一套合身size,一套大一size,平時日日洗校服,但間中總會有意外,例如返學出門口前先整濕件校服,咁先拎套"大size"出嚟,而到下一年,咁件"大size"就會合身,到時就再買"大size"作不時之需!
呢個方法可以每年都有合身校服,唔浪費但又可以有多套預備!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

cameo
白皮鞋難買我都知呀, 等我今個星期六出去搜索下先!  吾該晒!

原文章由 cameo 於 07-8-2 01:35 發表
其實而家唔多學校著白皮鞋,所以若想搵價錢同款式都ok的,而家見到就好買嘞,寧願預鬆少少,,,,因我試過急住買白皮鞋時,係啱款時又未必有碼的!
買校服我買一套合身size,一套大一size,平時日日洗校服,但 ...

我只買左一套運動服, 如果到時真係需要, 先買兩套!

原文章由 heiyan.mami 於 07-8-1 22:31 發表
hi all,
過兩星期左右會去買校服,校裙就打算買兩條但運動服是否需要買兩套呢?

我阿囡好鬼細粒, 所以買定都問題不大!

原文章由 甜粟米 於 07-8-1 18:04 發表

我連校服,鞋襪,書包都未買.我見個女又高左

原文章由 B外BChu 於 07-8-2 09:20 發表
我阿囡好鬼細粒, 所以買定都問題不大!

Hi BBCHU:
件白色外套係未起校服公司買埋.
尋晚去 Dr.Kong買鞋,居然要訂貨,好彩佢地話開學前如果對腳大左可以換

白色外套我都係係校服公司買埋, 見質地都ok!  Dr.Kong白鞋已經要訂貨, 咁誇

原文章由 甜粟米 於 07-8-2 13:39 發表

Hi BBCHU:
件白色外套係未起校服公司買埋.
尋晚去 Dr.Kong買鞋,居然要訂貨,好彩佢地話開學前如果對腳大左可以換

原文章由 BBChu 於 07-8-2 14:01 發表
白色外套我都係係校服公司買埋, 見質地都ok!  Dr.Kong白鞋已經要訂貨, 咁誇

係呀, 我女對白鞋都要後日先有得拿, 仲有佢地d白色返學鞋好少款.真係唔誇張, 我見過TST個間,個大陸人一次過買一大(洞)鞋走.

Cameo,BBChu
多謝你們的意見.

聖羅撒小學 PART II

我想問各位: 小一的數學會否教百位數的加減.我睇過佢地的課本無, 但係我個女現在返暑期班居然有教, 最慘佢上完都唔明.

原文章由 甜粟米 於 2/8/07 03:52 PM 發表

係呀, 我女對白鞋都要後日先有得拿, 仲有佢地d白色返學鞋好少款.真係唔誇張, 我見過TST個間,個大陸人一次過買一大(洞)鞋走.

吓! 一大(洞) 鞋?  唔係嗎?

Dr Kong 要"訂", 咁緊要?

我女已升小三,所以唔太記得小一的課程嘞!
但我覺得佢暑期班上完堂都唔明,咁你睇佢興趣有幾大啦,可以咪自己教一教,若佢唔鍾意就唔好迫佢,咪攪到佢對數學反感!
我記得我女升小二時,數學老師好著重佢地速算,老師當時覺得好多小朋友都未逹佢心目中目標,小一生要學的係最少1-10(or1-18)內加減要心算快,平時可以同佢地玩數學遊戲,10相加,即你講2,佢要即時答你8,你講6佢要即時答你4......
原文章由 甜粟米 於 07-8-2 16:19 發表
我想問各位: 小一的數學會否教百位數的加減.我睇過佢地的課本無, 但係我個女現在返暑期班居然有教, 最慘佢上完都唔明.
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

GOOD MORNING

原文章由 cameo 於 07-8-3 00:03 發表
我女已升小三,所以唔太記得小一的課程嘞!
但我覺得佢暑期班上完堂都唔明,咁你睇佢興趣有幾大啦,可以咪自己教一教,若佢唔鍾意就唔好迫佢,咪攪到佢對數學反感!
我記得我女升小二時,數學老師好著重佢地速算 ...

Hi cameo:
我個女就係暑期班上完之後唔明, 日日都要我再教.原本個課程係等佢適應小一的課程.點知道原來個程度係三年級以上,同個 Miss 講, 佢話再唔識就教返 apple, orange.於是即刻同中心投訴.現在等佢地回覆.個女而家唔肯上堂,我想唔好比佢返.

教三年級以上既野

原文章由 甜粟米 於 07-8-3 11:16 發表
Hi cameo:
我個女就係暑期班上完之後唔明, 日日都要我再教.原本個課程係等佢適應小一的課程.點知道原來個程度係三年級以上,同個 Miss 講, 佢話再唔識就教返 apple, orange.於是即刻同中心投訴.現在等佢地 ...

原文章由 BBChu 於 07-8-3 11:21 發表
教三年級以上既野

係呀, 見佢拿返黎的 notes 同家課好深, 激死我.
我見唔對路就同Miss 講, 其他小朋友先講話唔明,D家長見我出聲先跟住話係.要$700.00一科.簡直離晒普.

咁真係要

原文章由 甜粟米 於 07-8-3 12:53 發表

係呀, 見佢拿返黎的 notes 同家課好深, 激死我.
我見唔對路就同Miss 講, 其他小朋友先講話唔明,D家長見我出聲先跟住話係.要$700.00一科.簡直離晒普.

見到你地咁勤力咁張羅開學的用品,
而我一啲都未準備,
等我都要努力加油先得!!

咁,,,,,不如真係stop左佢算數嘞,,,,,因我都試過有同類經驗!
上年暑假報奧數俾個女試吓,因為阿女一向數學科成績都唔錯,而且奧數著重思考,所以想個女上一個暑期奧數班,試吓佢有冇興趣!我報名前向有關機構詢問課程,亦向負責人提過小女當時數學程度,佢話:"應該無太大問題"!!!
點知上左兩堂,原來我女上的已係初級的第3期(頭2期完全無接觸過)我發覺課程內有乘數(我女預備升小二,但乘數係小二的課程),我再詢問有關機構,佢地就安排老師特別照顧我女,其實老師的確有特別睇住我個女,相比其他同學,佢係"好特別",課程完左,我發覺我女喺奧數方面完全無興趣,亦無幫助,但自信心好似明顯低左(可能當時做左特別學生吧).......
所以...唉...真係建議你放棄算數,因為若真係打擊左小朋友的自信心,更加會得不償失啊!!
我女o個屆學校未開始要求入學前要讀課外書(你地而家煩緊o個d呢,hahaha),但我發覺閱讀習慣真係要有,因為當小朋友升小一後期就會發覺,"睇題目"真係第一要睇小朋友有幾細心(呢d萬中無一啦,hahaha),第二就係平時有閱讀習慣的真係幫助好大呀!
原文章由 甜粟米 於 07-8-3 11:16 發表

Hi cameo:
我個女就係暑期班上完之後唔明, 日日都要我再教.原本個課程係等佢適應小一的課程.點知道原來個程度係三年級以上,同個 Miss 講, 佢話再唔識就教返 apple, orange.於是即刻同中心投訴.現在等佢地 ...
‹ 上一主題|下一主題