用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2006寶盈德寶幼稚園N1/Yellow/ Blue/ Green 家長請進 ...
樓主: MAMAKIKI
go

2006寶盈德寶幼稚園N1/Yellow/ Blue/ Green 家長請進 [複製鏈接]

Re: 2006將軍澳寶盈德寶幼稚園讀N1既家長請進

Philomon

MAMAKIKI,

琪琪囉左校服未呀? 匡匡囉左啦, 原本兩條褲都好長想同佢換細一個碼, 但係著埋對黑色鞋之後又好似o岩都係唔玩, 咁琪琪須唔須要換校服呀?買左黑色鞋未呀?
Philomon

patricia316,

今晚夜番, 琪琪已經瞓左, 所以未試, 聽朝會試下, 唔啱可以順便換埋, 鞋都未買呀! 聽日會好忙, 今朝番學天氣凍左好多, 仲見到有個小朋友已經換左季!  
我叫芷琪,27/7/2004出世 W:3.76kg  H:49.5cm,

MAMAKIKI,

咁快換季

今朝天氣真係凍左好多, 後先係nikki 個topic睇到琪琪唔舒服喎, 點呀?冇事嗎?這幾天匡匡又係到咳又流鼻水又有痰, 我又唔想佢食葯水, 好煩呀  
Philomon

Dear patricia316 and mamakiki
        妳們好!剛剛睇過妳們的交流對話, 我真係好開心,因為我的仔仔都係德寶主流班(yellow), 班主任係ms chong啦!
因為我工作太忙了, 很少有時間接觸班主任, 所以小朋友在學校的情況不太了解.看了妳們的對話,讓我了解了好多學校內小朋友的事情.  Thanks!
        冬季校服我都收到了, 不過運動服太大了...(4號應該是最細size吧)

MAMAKIKI 寫道:

今晚夜番, 琪琪已經瞓左, 所以未試, 聽朝會試下, 唔啱可以順便換埋, 鞋都未買呀! 聽日會好忙, 今朝番學天氣凍左好多, 仲見到有個小朋友已經換左季!  
                  :            

elinemamie,

hello!
德寶主流班(yellow)班主任應該係ms chung喎, 而匡匡係主流班(blue)班主任係ms chong
因為我有時會接放學都會問ms chong了解佢係學校情況, 如果唔得閒會打電話回校問ms chong架。
係咩, 校服最細係4號呀?
Philomon

MAMAKIKI,

我最後都冇換校服, 因為著埋對鞋又o.k.喎, 都幾型架
點呀! 琪琪今日見學校o.k.嗎? 叻唔叻女呀

今日回校見ms chung有咩野講

今日匡匡's daddy去見ms chong, 話匡匡整體都o.k, 講野方面仲係慢, 但人際關係都o.k, 如果佢唔識講會用身體語言來溝通, 仲有手指唔夠靈活

今晚夜番, 琪琪已經?左, 所以未試, 聽朝會試下, 唔?可以順便換埋, 鞋都未買呀! 聽日會好忙, 今朝番學天氣凍左好多, 仲見到有個小朋友已經換左季!  
Philomon

Dear Patricia316:

妳好!原來校服最細size是2號, 我有換運動服, 因為条褲太長了, 只有換2號啦. 絨褲都長,不過我媽咪現在
          .
        家長會我沒去到,我老公有去,不過Ms chung 話我的仔仔都係講嘢能力有問題, 因為他有時仲會講<太空話>... 其它都無問題, 仲話佢好開心, 愛笑, 食好多嘢... 我都好開心.
       不過我想下個學期轉全日班.

elinemamie,

我最後都冇換校服呀。
匡匡之前都有講<太空話>架, e+好左好多, 係呢點解唔早d 轉全日班呀, 本來我都係諗住下學期又或者K1先轉, 但諗諗下都係早d 轉全日。
elinemamie 寫道:
Dear Patricia316:

妳好!原來校服最細size是2號, 我有換運動服, 因為條褲太長了, 只有換2號啦. 絨褲都長,不過我媽咪現在
          .
        家長會我沒去到,我老公有去,不過Ms chung 話我的仔仔都係講?能力有問題, 因為他有時仲會講<太空話>... 其它都無問題, 仲話佢好開心, 愛笑, 食好多?... 我都好開心.
       不過我想下個學期轉全日班.
Philomon

Dear Patnicia316:

現在好在有屋企人幫手, 不過先給佢适應下先,我媽又不給佢轉. 不過下學期實轉全日班啦.
       之前未入幼兒園時,我仔仔性格好靜, 不喜歡講嘢.但現在佢好多嘢講. 不過都係有時都係<太空話>, ms chung話多睇些VCD之類的兒歌會有幫助.
       不過想請教妳:妳覺得全日班小朋友的膳食(如午餐),午睡安排如何...   Thank for you!
       明天下午我要帶仔仔去<天主教聖安肋德幼雅園>面試K1.

elinemamie,

唔好咁客氣, 以我所知匡匡讀全日班膳食(如午餐)係o係上午班放學後(即12pm)就去另一班房食午餐既, 午睡就唔知幾點訓, 靜係知午睡訓兩個鐘, 妳可以自己帶被和枕頭。匡匡就自己帶被和枕頭回校, 每蓬星期五就帶回家洗, 妳亦可以用學校d 被和枕頭。
Dear Patnicia316:

現在好在有屋企人幫手, 不過先給佢适應下先,我媽又不給佢轉. 不過下學期實轉全日班啦.
       之前未入幼兒園時,我仔仔性格好靜, 不喜歡講?.但現在佢好多?講. 不過都係有時都係<太空話>, ms chung話多睇些VCD之類的兒歌會有幫助.
       不過想請教妳:妳覺得全日班小朋友的膳食(如午餐),午睡安排如何...   Thank for you!
       明天下午我要帶仔仔去<天主教聖安肋德幼雅園>面試K1.

Philomon

Patnicia316:

妳好: 謝謝!!不過我到時再問問麥校長先, 我就係見到貼在外面的餐單都沒換過.
       今天我有給仔仔換冬天校服返學啦, 到學校門口先知有好多小朋友都沒換冬天校服. :

elinemamie,

唔好客氣。
今日我冇帶匡匡返學, 所以唔知到 , 今天個天氣都涼左好多。
Patnicia316:

妳好: 謝謝!!不過我到時再問問麥校長先, 我就係見到貼在外面的餐單都沒換過.
       今天我有給仔仔換冬天校服返學啦, 到學校門口先知有好多小朋友都沒換冬天校服. :
Philomon

elinemamie,

如果你想知道仔仔情況, 你可以1:00 前打比 ms chung 問下, 佢好好架, 好多時都會打比我講琪琪的近況, 有時仲會番到屋企先打.

4號唔係最細, 好似有2號架, 你問下校務吖!

我叫芷琪,27/7/2004出世 W:3.76kg  H:49.5cm,

MAMAKIKI,

今晚妳咁夜既, 之前係nikki媽咪個topic到講, 話搵日約大家出黎食飯, 不過要星期六或星期日, are you o.k.

係呀, 匡匡今日又冇返學啦, 又係中耳炎番發, 現在右邊肺有很多痰係到積聚, 好煩呀
Philomon

patrica316,

試左啦! 運動衫都長架, 但都算ok, 靜係條校禟換左6號.

ms chong 話琪琪紀律方面都未得, 好多時都唔肯坐定定, 尤其係聽到音樂, 就會企起身想跳舞 , 但比起初初都有進步, 說話表達都未算清楚, 佢話(yellow) 大部份都係細b, 所以都講得唔係太好, 至於人際關係就無問題啦! 連對面班的老師都識 :

MAMAKIKI,

妳要換左校褸呀, 匡匡件校褸係4號, 都係大少少, 全部都冇換呀, 不過男仔去washroom就麻煩d, 因為條褲有好多樓
patrica316,

試左啦! 運動衫都長架, 但都算ok, 靜係條校?換左6號.

ms chong 話琪琪紀律方面都未得, 好多時都唔肯坐定定, 尤其係聽到音樂, 就會企起身想跳舞 , 但比起初初都有進步, 說話表達都未算清楚, 佢話(yellow) 大部份都係細b, 所以都講得唔係太好, 至於人際關係就無問題啦! 連對面班的老師都識 :
Philomon

patrica316,

匡匡點呀! 點解又番發? 食完所有藥之後試煲d川貝比佢食吖, 可以化痰架.

今個星期六我要上個EQ講座10:00-11:30. 你想食早餐定食 lunch 呀?

elinemamie,

我都有去天主教聖安肋德幼園面試bur.

MAMAKIKI,

今日好返d啦, 可能係星期五晚有兩聲咳, 醫生話咳或傷風都會影響有中耳炎番發既機會喎, 等匡匡食完葯我會試煲d川貝比佢飲。thanks!

未約定幾時, 如果今個星期六就要食lunch.
patrica316,

匡匡點呀! 點解又番發? 食完所有藥之後試煲d川貝比佢食?, 可以化痰架.

今個星期六我要上個EQ講座10:00-11:30. 你想食早餐定食 lunch 呀?
Philomon
‹ 上一主題|下一主題