用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 過來呢邊繼續傾啦!
樓主: hakkantai
go

過來呢邊繼續傾啦! [複製鏈接]

原文章由 歌地亞 於 07-9-5 18:57 硐表
祖明

係呀又係佢呀! 亞囡話老師問上年邊個做過班長時, 佢自己已經無舉手, 點知陳老師手上有上年班長紀錄, 就問xxx係邊呀? 亞囡話佢為有舉手o羅

其實一個印仔/一句獎勵說話對一個小朋友係好重要

...

我今日問仔仔識唔識妳個女,佢反而問我點識佢?

tomatowu

同你仔仔講班中最大眼睛最黑皮膚的就是我亞囡喇 ~

原文章由 tomatowu 於 07-9-6 23:20 硐表

我今日問仔仔識唔識妳個女,佢反而問我點識佢?
~ 歌地亞 ~

祖明

上年參加英文朗誦都不用留校 training, 只是每日食晏後或小息時去教員室由導師教講一兩句, 用差不多一個時間背晒成首詩, 我係完全無參與到, 因為我同亞囡講用什麼語氣聲調表情, 她完成不聽, 只話老師唔係噤教架   噤我為有放手啦, 由她自由發揮~

swimming 你用私人教授 ? 如果教得好又唔好停, 始終一停就前功盡棄, 不過你仔仔身子弱, 如果到冬天不是溫水加室內池, 就不如停一停佢喇 ~

原文章由 祖明 於 07-9-6 18:21 硐表

歌地亞:
我冇參加任何活動呀!亞囝星期一至五要補習,星期六上午補數學,下午出太子返英文班。仲有學游水我仲未安排好,如果o係星期日學,就連去街玩o既時間都冇埋 但個游水教練叫我唔好俾亞囝停學,因為佢未識游,停 ...
~ 歌地亞 ~

歌地亞,

我仔仔好多咀架,話唔定佢已經認識!

我今年只報田徑和報校際音樂節比賽,哈哈!我終於發現仔仔鍾意賽跑,呢兩日要07:30返到學校選拔,佢晨咁早哎我起身,又叫我唔好遲到,行快D,去旅行都冇咁緊張

jj

o下 ? sat 開家長會啊, 我來不了喇,  上年係 sun 架 ~~~~ :(

原文章由 csk家長jj 於 07-9-6 22:41 硐表
祖明,
我個ABC姐姐叫做半個親戚,只收我$200(1個半小時),因她將會入科大讀博士,所以要遷就她時間,因她沒有教學經驗,所以現在只有“齊talk”,好似無乜系統和範圍,若妳有拼音班的notes,可否借給我影印呢?謝謝!

各位,
...
~ 歌地亞 ~

tomatowu

我問o左亞囡佢今年又坐大單邊, 仲要無同學坐格離, 我問佢睇唔睇到黑板架, 如果睇唔到要同我講呀~

你仔仔有一樣目標都好呀 ~ 我亞囡到依家都仲係目標未明

原文章由 tomatowu 於 07-9-6 23:33 硐表
歌地亞,

我仔仔好多咀架,話唔定佢已經認識!

我今年只報田徑和報校際音樂節比賽,哈哈!我終於發現仔仔鍾意賽跑,呢兩日要07:30返到學校選拔,佢晨咁早哎我起身,又叫我唔好遲到,行快D,去旅行都冇咁緊張 ...

[ 本文章最後由 歌地亞 於 07-9-6 23:41 編輯 ]
~ 歌地亞 ~

原文章由 歌地亞 於 07-9-6 23:34 硐表
jj

o下 ? sat 開家長會啊, 我來不了喇,  上年係 sun 架 ~~~~ :(

歌地亞,

星期六開家長會咩?我唔知

原文章由 歌地亞 於 07-9-6 23:34 硐表
jj

歌地亞,
我都係聽仔仔講o乍!都唔知係唔係真

我仔仔都被老師叫左去參加英詩朗頌,希望佢肯乖乖練習啦!我覺得自從他參加了朗頌和講故事比賽後,個人自信心增強了,成個“正經”晒,所以不論輸羸,也有得著。

妳囡囡對水汪汪的黑眼睛,連我仔仔都認得她。

tomatowu,
我都係聽仔仔講話下星期六o乍,明早我致電回校問清楚D先

等我明天問仔仔先,唔該晒:

祖明,

真係好 你同我諗法一樣 不過就算遇到唔好既 只有啞忍 因為自己既小朋友響佢手上...............我地又唔係跟到返學玩針對果時,個小朋友仲無辜 佢都唔知發生咩事:cry:
原文章由 祖明 於 07-9-6 17:50 硐表

小荻媽咪:

妳講得非常o岩 學生係冇得揀老師教,所以遇到個好老師,真係比中六合彩還來得好運:loveliness: :loveliness:

小荻媽咪,
這兩天開始放一時,校車情况有改善嗎?
將來中學會揀沙田區嗎?

jj

亞囡得對眼大咋, 如果佢可以白番少少就好喇, 不過自從佢 swimming 後未曾白過 :cry:

原文章由 csk家長jj 於 07-9-6 23:48 硐表

歌地亞,
我都係聽仔仔講o乍!都唔知係唔係真

我仔仔都被老師叫左去參加英詩朗頌,希望佢肯乖乖練習啦!我覺得自從他參加了朗頌和講故事比賽後,個人自信心增強了,成個“正經”晒,所以不論輸羸,也有得著。

妳囡 ...
~ 歌地亞 ~

原文章由 歌地亞 於 07-9-7 10:34 硐表
jj

亞囡得對眼大咋, 如果佢可以白番少少就好喇, 不過自從佢 swimming 後未曾白過 :cry:

毎次游水前搽D防晒啦!否則佢晒出雀斑實怨妳o者

jj

我已經同亞囡報游夜晚 + 提佢出門口時都要搽太陽油, 但佢次次都無搽 :-|

你仔仔無聽錯, 真係下星期六上午開家長會, 不過我去不了啦 ~ 因轉o左新工, sat 無假放 :tongue:  

我估今晚實有好多通知收喇, 因我見已經 post o左好多上網 lu

原文章由 csk家長jj 於 07-9-7 10:49 硐表

毎次游水前搽D防晒啦!否則佢晒出雀斑實怨妳o者
~ 歌地亞 ~

原文章由 歌地亞 於 07-9-7 16:41 硐表
jj

我已經同亞囡報游夜晚 + 提佢出門口時都要搽太陽油, 但佢次次都無搽 :-|

你仔仔無聽錯, 真係下星期六上午開家長會, 不過我去不了啦 ~ 因轉o左新工, sat 無假放 :tongue:  

我估今晚實有好多通知收喇, 因我見 ...

歌地亞:
妳去唔到唔緊要啦!最多我留心D聽埋妳o個份,然後做妳私人秘書,再報告詳細內容妳知啦 我諗都冇乜特別,都係同上年差唔多,選o下班會代表o者
我係請私人教練學游水o架!我都有考慮開始秋涼,亞囝容易冷親 不過室內泳池除o左參加泳班有得用外,私人o個D仲未知邊度有,好多私人屋苑泳池都露天,唔o岩用。再搵唔到o既唯有停一停先啦:( :( 冷鬼病o左仲大劑。亞囡報游水係咪參加史丹福呀

原文章由 小荻媽咪 於 07-9-7 05:27 硐表
祖明,

真係好 你同我諗法一樣 不過就算遇到唔好既 只有啞忍 因為自己既小朋友響佢手上...............我地又唔係跟到返學玩針對果時,個小朋友仲無辜 佢都唔知發生咩事:cry:
...

小荻媽咪:
妳講D說話咁似我老公講o既 我都知做家長o既冇得say no 不過我都有忍o架 但條氣唔順之嘛。

原文章由 tomatowu 於 07-9-6 23:46 硐表

歌地亞,

星期六開家長會咩?我唔知

tomatowu:
妳會唔會出席家長日呀?

原文章由 csk家長jj 於 07-9-6 22:41 硐表
祖明,
我個ABC姐姐叫做半個親戚,只收我$200(1個半小時),因她將會入科大讀博士,所以要遷就她時間,因她沒有教學經驗,所以現在只有“齊talk”,好似無乜系統和範圍,若妳有拼音班的notes,可否借給我影印呢?謝謝!

各位,
...

jj:

冇問題o丫!妳都幫我唔少啦:) :) 家長日妳再打電話俾我,約
o係學校俾妳0丫

原文章由 祖明 於 07-9-7 17:54 硐表

jj:

冇問題o丫!妳都幫我唔少啦:) :) 家長日妳再打電話俾我,約
o係學校俾妳0丫

謝謝妳!我約妳10:30am在3/F禮堂門口見,今次不需用插朵玫瑰花相綛啦!
‹ 上一主題|下一主題