用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大池小魚定小池大魚
樓主: Raleigh
go

大池小魚定小池大魚   [複製鏈接]

akys 發表於 18-11-30 18:56
"所有大小池都是相對的" 這句同意,但SPCC中下個批(10-15%)能否再這些中池做到大魚?正常情況下,這些 ...

我只是說出朋友囡囡的覌點,怕成績變成中下、另外交通也是問題,大部分是九龍或新界人。我不會貶低協恩,因為小女也是讀協恩。只是講出其他人的覌點同想法,

asweetmom 發表於 18-11-30 16:41
前些日子看見一篇文章介紹內地頭二十位私人企業老板絕大多數是名校學霸,突然想知道學渣如何能有此成就。
...

馬雲:我最遺憾的錯誤

01年,我犯了一個錯誤,我告訴我的18位共同創業同仁,他們只能做小組經理,而所有的副總裁都得從外面聘請。
現在十多年過去了,我從外面聘請的人才都走了,而我之前曾懷疑過其能力的人都成了副總或董事。

我相信兩個信條:態度比能力重要,選擇同樣也比能力重要!

有冇睇佢呢篇呢? 講咗十幾點, 好多都講得好到。

ANChan59 發表於 18-11-30 17:40
看國內的有錢人反推算要小心,去番30年前,夠膽,做乜都好大機會發達,到現在才開始,跟發達地區一樣,困難 ...

5,馬雲:中國商人千萬別在“紅道“上混
①人一輩子要明白錢和權兩個東西是絕對不要碰在一起,當了官永遠不要想有錢,當了商人千萬別想權;
②錢和權這兩個東西碰在一起就是炸藥和雷管碰在一起,必然要爆炸;
③胡雪巖的悲哀就在於他是紅頂商人;
④中國商人千萬別在”紅道“上混。
…………………………………………………………

在中國不要太有$,否則只成為抄家對象, 被抄家的理由,就是當日必然的跟隨手段。 唔跟就冇機會, 跟咗 就有痛腳。

就係咁, 我才放棄了中國市場,默默地做好香港 夠駛夠食 比上不足 就算了。

yovin 發表於 18-11-30 19:39

馬雲更沒有條件説這些話。大家心知肚明

artroboy    發表於 18-11-30 19:43

Sophie0804 發表於 18-11-30 19:42

都起碼 走得甩。還算好了!

所以呢篇 係懺悔之言。

yovin 發表於 18-11-30 19:39

依家好多上了軌的私營已經變國企了,唔係呢兩年既事。

ANChan59 發表於 18-11-30 17:40
看國內的有錢人反推算要小心,去番30年前,夠膽,做乜都好大機會發達,到現在才開始,跟發達地區一樣,困難 ...
一命二運三風水四積陰德五讀書,呢家野其實又唔係好有邏輯既。

akys 發表於 18-11-30 18:29
嘩!協恩都係中池(38%四主科5+), 咁大池得SPCC和DGS兩間,喺QC, LSC,MCS,SPCS,SMCC呢啲中池做到大魚 ...
大中細其實係相對既

artroboy 發表於 18-11-30 19:47
依家好多上了軌的私營已經變國企了,唔係呢兩年既事。

係,由好多年前 王老吉/ 加多寶 事件, 已開始注意。

artroboy    發表於 18-11-30 19:56

Sophie0804 發表於 18-11-30 19:42
營商模式從來無變過,不過就算是韓國亦一樣,國家命脈在三星。

王家爸爸 發表於 18-11-30 19:50

我借題發揮,事實上生意成功,跟學霸根本關係十分十分低而已!

王家爸爸    發表於 18-11-30 20:42
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

王家爸爸 發表於 18-11-30 19:50

一命二運三風水四積陰德五讀書 
六名(name)七面相八敬神 
九交貴人十養生 
十一擇業與擇偶十二趨吉及避凶 
十三逢苦要無怨十四不固執善惡 
十五榮光因緣來 

信不信豐儉由人!不信則無。

但我好信,亦跟住走,自己覺得唔會「錯」得去邊。

王家爸爸    發表於 18-11-30 20:45

yovin 發表於 18-11-30 20:12
一命二運三風水四積陰德五讀書 
六名(name)七面相八敬神 
九交貴人十養生 

再補埋呢段先:

愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.不作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。愛是永不止息.

ANChan59 發表於 18-11-30 20:05
我借題發揮,事實上生意成功,跟學霸根本關係十分十分低而已!
近年美國中國好多科技公司跑出來,創辦者大多讀得書,雖然不一定是學霸,但都係名大畢業。拉回高中來說,他們都算學霸。

artroboy 發表於 18-11-30 12:53
題外話: 程介南係建制派極少有既人材。

仲有 曾鈺成。

話說上面R君兄⇒給我看過一篇文章, 原來曾鈺成 小學 香港 學能測驗 係狀元。

yovin 發表於 18-11-30 20:46
仲有 曾鈺成。

話說上面R君兄⇒給我看過一篇文章, 原來曾鈺成 小學 香港 學能測驗 係狀元。
曾同程係好兄弟,程係曾的軍師,程既PR 能力高,如果唔係被入牢,曾會更上一層樓。可惜最後只剩下班庸材。葉係其中一個。
曾氏兄弟當年就讀SPC.  雖受英式教育,但愛國之心十分強,曾以亮眼成績當年寧去左校教書,可見一斑。呢班愛國人士我很尊重。

事實上佢係建制派中少有特平之仕,並和民主派關係不俗。

akys 發表於 18-11-30 20:30
近年美國中國好多科技公司跑出來,創辦者大多讀得書,雖然不一定是學霸,但都係名大畢業。拉回高中來說,他 ...

全世界不單是科技公司。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Soundervolt 發表於 18-11-30 17:15
咁起碼都要Second Hon啦,GPA太低不單只反映出學術表現,更反映出佢對做人做事嘅態度,如果俾多少少心機 ...
係呀,起碼要Second up啦, Second low去見工好似都冇咁好睇。我識個今年fresh grad, 三大Second up,唔係水泡科但都接近,入大公司,出乎意料人工高過13-15K,唔知係佢好彩OR有咩特別俾人睇中.

October. 發表於 18-11-30 23:21
係呀,起碼要Second up啦, Second low去見工好似都冇咁好睇。我識個今年fresh grad, 三大Second up,唔係水 ...

我所講嘅入職薪酬係水泡科畢業生。其他非水泡科,例如護理等入職薪酬都高好多,兩萬幾起錶,什至申請見習督察入職都過四萬,不過依家成功入職見習督察一尐都唔易,大約係20比1。

artroboy 發表於 18-11-30 12:58
係無諗過差不多廿年後的大學畢業生市價咁低,通脹都由08年返咗好多過番⋯。
你話香港呢十幾廿年到 ...

入職薪酬高低都係雙向及市場供求問題,廿年前香港冇咁多大學生,今時今日除咗八大,依家仲有教大同恒大嘅畢業生,就算三大畢業生嘅數量都比廿年前多,而學生質素其實未能隨住學位數量增長而全面上升(之前EK仲有家長話政府應該再加大學學位供應,即係印多尐銀紙就可以大家富起來....)。

不過商業市場仍然求才若渴,有料到做到嘢嘅人才不愁出路,叻嘅人想離開,有時雇主想留都留唔住,我試過對一位畢業生一年內加三次人工,但最後佢都離開。呢個世界唔係雇主想點就點嘅~

‹ 上一主題|下一主題