用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 嘉諾撒聖家學校(九龍城) Chat Room
樓主: WTY
go

嘉諾撒聖家學校(九龍城) Chat Room [複製鏈接]

Re: 嘉諾撒聖家學校(九龍城) Chat Room

Kittymama, 請問嘉諾撒聖家有無精英班制?

appliepie 寫道:
Kittymama, 請問嘉諾撒聖家有無精英班制?

沒有

經過獅子石道,原來那裡的校裙比在學校介紹的"成順發校服"平18%, 有無家長係獅子石道買校服呢?

請問聖家的英文程度如何?  有沒有外籍老師?

KITYYMAMA,

I WANT TO KNOW ALSO,  CAN YOU REPLY ??  THANKS.

wunma 寫道:
如果怕辛苦的, 這肯定不是一間難讀的學校; 如果嫌佢程度唔夠高, 怕佢冇乜冇乜的話, 都選定左就既來之則安之, 讀住先啦.

好快就開學了, 預祝各位囡囡有個開心愉快的好開始.

其實我一早講過, 呢間學校程度一般, 唔可以同人地D名校相比, 要程度高, 私校有保證D. 至於英文科外籍老師, 是有的, 但主要不是授課, 主要是提供多一個不同形式的學習機會給小朋友, 提高她們的學習興趣.

Kittymama, 謝謝你的回應, 其實小女是插班生, 我尚未完全拿定主意. 報聖家當然是因為中學有保證.  我知道私校當然程度有保證,  但不會考慮, 因負擔不了.

Kittymama, 謝謝你的回應, 其實小女是插班生, 我尚未完全拿定主意. 報聖家當然是因為中學有保證.  我知道私校當然程度有保證,  但不會考慮, 因負擔不了.

咁, 老實講, 如果你囡派到聖家中學, 你覺得滿意的話, 就值得讀. 如果你認為她有能力派到其他更好的中學的話, 就別轉了.

KITTYMAMA,

聽人講成績好的嘉諾撒聖家學校(九龍城) 女生可轉到 ST.MARY, 是否真的?

0507MUM 寫道:
KITTYMAMA,

聽人講成績好的嘉諾撒聖家學校(九龍城) 女生可轉到 ST.MARY, 是否真的?

唔係喎, 聽講ST MARY係唔收聖家囡, 費事搶學生喎. 而天神嘉諾撒就唔同, 佢地每年都會收番D架. 如果諗住搏入ST MARY既, 就唔好入嚟讀喇.

KITTYMAMA,

SORRY, 我是指等到中學升中一 (不是小學轉校)。

0507MUM 寫道:
KITTYMAMA,

SORRY, 我是指等到中學升中一 (不是小學轉校)。

係呀, 我係指升中
天神嘉諾撒同ST MARY都話有D聯繫, 我地冇架, 千祈唔好誤會. 你諗一下, 聖家自己有中學嘛, 又點會想D好學生走呢

Kittymama, you are right.  I think the root of my concern is whether 聖家中學 is a good secondary school.  Is it a band one school?

Kittymama, you are right.  I think the root of my concern is whether 聖家中學 is a good secondary school.  Is it a band one school?

click here

KITTYMAMA,

想問考試的問題:

1.英文是否要串晒範圍裏的生字,在卷裏有沒有英作?
2.英默是否同英文科同一天考?
3.考試是否考(中、英、數、常、英默、中默、說話、oral、聆聽和listening)10份paper?考5天,每天考2份?

Thank you!

Stefanie

Stefanietoyt 寫道:
KITTYMAMA,

想問考試的問題:

1.英文是否要串晒範圍裏的生字,在卷裏有沒有英作?
2.英默是否同英文科同一天考?
3.考試是否考(中、英、數、常、英默、中默、說話、oral、聆聽和listening)10份paper?考5天,每天考2份?

Thank you!

嘩, 好似你比我還要清楚

嘉諾撒聖家學校(九龍城) Chat Room

請問學校有沒有安排義工家長或高年班生協助小一新生午膳?

女女食得好慢,有d擔心佢!

WTY 寫道:
請問學校有沒有安排義工家長或高年班生協助小一新生午膳?

女女食得好慢,有d擔心佢!

午膳有家長義工幫手, 你可以放心. 你也沒以參加做家長義工, 老師會盡量安排你照顧自己小朋友的班房.

‹ 上一主題|下一主題