用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 9月升小二的家長...
樓主: qkhui
go

9月升小二的家長... [複製鏈接]

回覆 60# elainepekkle 的文章

根據學習概覽2009-2010,
中文科平時的聆聽及說話分數是會計入成績表內。但英文評估就好似沒有講過要加入成績表內呢!

我都想清楚了解英文評估會否是成績表的一部份,小女今次評估成績都係一般呢?
囡囡媽

囡囡媽, 唔該晒妳! 如果都計, 我覺得佢地仲有壓力tim! 係le, 妳囡囡而家讀邊一班呀?
原帖由 囡囡媽 於 09-10-6 22:47 發表
中文科平時的聆聽及說話分數是會計入成績表內。但英文評估就好似沒有講過要加入成績表內呢!

我都想清楚了解英文評估會否是成績表的一部份,小女今次評估成績都係一般呢? ...

噉我又覺得唔會計在成績表, 因為唔係4班都同一日做評估, 好似數學實評, 默書, 都係4班同一日去做, 噉會公平o的. 所以我估英評應唔會計

原帖由 囡囡媽 於 09-10-6 22:47 發表

我都想清楚了解英文評估會否是成績表的一部份,小女今次評估成績都係一般呢? ...

elainepekkle,

我囡囡讀2B班的,你小朋友呢?

qkhui,

你講開又係喎! 2C班英文評估是星期五,2B班就係星期三。
囡囡媽

囡囡媽, 我女兒係2A班呀!

qkhui, 妳都講得沒錯wor!
原帖由 qkhui 於 09-10-8 13:46 發表
噉我又覺得唔會計在成績表, 因為唔係4班都同一日做評估, 好似數學實評, 默書, 都係4班同一日去做, 噉會公平o的. 所以我估英評應唔會計

囡囡媽, 我仔仔都係讀2B wor

原帖由 囡囡媽 於 09-10-8 22:47 發表
elainepekkle,

我囡囡讀2B班的,你小朋友呢?

qkhui,

你講開又係喎! 2C班英文評估是星期五,2B班就係星期三。

醒目開學勳章

話咁快又差不多要考試..

係啦! 又考試了! 大家的小朋友努力加油了!
囡囡媽

想問下, 常識考試要唔要考時事 ar?

原帖由 囡囡媽 於 09-10-26 18:59 發表
係啦! 又考試了! 大家的小朋友努力加油了!

唔知道tim, 不過最近見女兒d功作紙就有最近的時事題, 例如剛過去的全運會係邊個拿到單車公路賽拿金牌? 如果考試都有問時事題, 咁就真係好大鑊了. haha.....
原帖由 qkhui 於 09-10-29 16:27 發表
想問下, 常識考試要唔要考時事 ar?

我都有問過囡囡,佢說那張工作紙是老師在堂上跟小朋友一起做的。所以我估就算有都可能是有一段新聞給他們看後,做閱讀理解呢!
囡囡媽

醒目開學勳章

原帖由 囡囡媽 於 09-10-30 19:08 發表
我都有問過囡囡,佢說那張工作紙是老師在堂上跟小朋友一起做的。所以我估就算有都可能是有一段新聞給他們看後,做閱讀理解呢!

我問呀仔,佢都唔知, 我估都有考時事係玩連線matching.

回覆 1# km1357 的文章

Deleted.
.

請問有沒有小二家長知道下次英文默書的extended vocabulary是什麼意思呢! 是不是unseen dictation呢?
囡囡媽

我都唔知ar

原帖由 囡囡媽 於 09-11-21 00:10 發表
請問有沒有小二家長知道下次英文默書的extended vocabulary是什麼意思呢! 是不是unseen dictation呢?mouth:" />

各位小二家長,

今天是家長日,你們小朋友的成績滿意嗎? 我囡囡的成績就一般了,比小一時差左。不過囡囡都有主動說下次一定會更努力,我都安慰些,希望佢講得出做得到啦!

你們見班主任時,老師多不多講小朋友在校校的情況呢? 會不會與老師談很久呢? 因為我很快就出來了。
囡囡媽

醒目開學勳章

原帖由 囡囡媽 於 09-11-28 13:08 發表
各位小二家長,

今天是家長日,你們小朋友的成績滿意嗎? 我囡囡的成績就一般了,比小一時差左。不過囡囡都有主動說下次一定會更努力,我都安慰些,希望佢講得出做得到啦!

你們見班主任時,老師多不多講小朋友在校校的情況呢?  ...

今日我要帶呀仔睇醫生, 得媽媽去, 佢話都係講左一陣, 跟住又要去聽個講座.  今次呀仔竟然考得好過小一
名次仲比上次高一名, 都算好滿意.

hi, 仔仔今次成績好過小一, 希望可以一路keep 住, 都不時要求考很好, 只要盡力就ok

你囡囡同我仔仔一班, 班主任都ok ar, 你話講太多又不是, 可能都仲係返佐學2-3個月, 但我覺得都ok.

原帖由 囡囡媽 於 09-11-28 13:08 發表
各位小二家長,

你們見班主任時,老師多不多講小朋友在校校的情況呢?  ...

各位小二家長,

請問今個星期有沒有英文默書呢? 謝謝!
囡囡媽
‹ 上一主題|下一主題