用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Homama2004
go

一呂家長 [複製鏈接]

HOMAMA,
請CHECK PM...

我知道架0拿..homama

我搞掂..勞煩妳都delete啦...:)

[ 本文章最後由 alicetong 於 07-7-12 21:35 編輯 ]

潯日派咗成績表, 好有騖喜, 阿女攞咗張下學期學業獎翻黎, 第5名, 連佢自己都估唔到. 不過因上學期大落后, 全年梗冇份.

claudia, 阿女話你囡囡上次數學比賽得第二, 三甲之中唯一女生. 恭喜恭喜!!!

Candy,
其實現在成績表中全級排名已是4次夾埋的...因為仔仔大考沒那麼
高名次..4次夾埋相差幾名,所以每一次測考都唔可以失手呀..不過
呢句說話妳女女同claudia女女都用唔著...

原文章由 candytl 於 07-7-11 12:52 發表
請問今次舔黎份成績表係咪計下學期測驗+考試, 全年成績邊度睇?

Candy,
恭喜晒妳女女呀... 又乖又叻女....

Claudia,
除了妳女女本身叻女之外,妳hb的功勞真不可少...低讚

homama,Candy,Claudia

今年我地大家仔女成績都好有進步, 妳地係錦上添花
連帶我仔仔都受感染...:loveliness: 入到好班,我跟隨大家
No 1 家長學野真是得益不少..好多謝大家的分享和
鼓勵....特別是homama的幫助....:loveliness:
新的一年新的開始,家姐上中一,
我小女又加入大家庭.....真的好開心呀

[quote]原文章由 candytl 於 07-7-12 17:46 發表
潯日派

Alice
>>唔係ga! 現在成績表嘅排名只係下學期嘅測驗+考試, 今日係感恩頒獎典禮上台攞學業成績獎嘅係全年總成績嘅全級頭5名, 其他嘅就唔會公報

Candy
>>恭喜哂你囡囡!
>>我都好開心, 上兩年嘅數學比賽佢都係得個優異獎, 今年有進度, 我已經送咗禮物比佢:

今日嘅感恩頒獎典禮都好熱鬧, 校長係校務報告亦不忘嘉獎呀羅同學, 潘同學同藍同學, 佢地真係獲獎奇多, 真厲害! 同以往一樣, 頒獎之後都有娛興節目, 表演都幾精彩, 有唱歌同體操, 11點幾就完, 比較以往早咗d, 我仲有時間同阿女去食晏同shopping, 仲有好多收穫添, 都好難得有呢個閒情逸緻呀!

Alice & Candy
>>同你兩個小朋友映咗d相, 會得閒e番比你地

原文章由 alicetong 於 07-7-12 21:49 發表
Candy,
恭喜晒妳女女呀... 又乖又叻女....

Claudia,
除了妳女女本身叻女之外,妳hb的功勞真不可少...低讚

homama,Candy,Claudia

今年我地大家仔女成績都好有進步, 妳地係錦上添花 ...

Alice, 我攪掂

真係恭喜各位呀!!! 個個都咁叻女叻仔   你們飲得杯落.............

今天去註冊,用了足足4小時才完成整個程序....好累......最後程序係各同學+家長排隊要見校長/副校長/主任的其中一位,阿囡見番佢面試時的副校長,一見面便講:"我囡的名字",終於學校收了你,開心嗎??跟著問佢將會怎樣應付中學咁多科目等等問題,還講這次可能係我最後用中文同你講嘢,以後見面就會用英文對話,我對你有期望呀! 暑期班時希望你能帶領其他同學用英文對答,不是廣東英文喎!一定要係好似native咁講嘢 (我心想:唔係呀!!我個囡邊有咁掂呀!!!佢係唔係記錯佢係家姐的那位考到同校有八級鋼琴資歷的同學呀!!!) .......好似面試咁...好彩家姐都算對答如流,OK啦....最後還要問埋妹妹:" "你陪家姐註冊,覺得這學校怎樣??"想不想讀這校?""你喜歡這校些甚麼?"嚇到妹妹 大家都沒有預備要見高層,我還穿得很causal(<-好聽就咁講)現在考中學真係唔簡單,這間已不是香港頂頂級的了,如頂級的要求一定更高
一看書單就 原來英文不是讀高半年,係一年,要買F2的書+要讀英國文學 家姐還說想入精英班,我話你考到2位數字的名次,我已好開心囉!!!(全級200名,99之前在我心目中就已好好,慢慢咁升上去更健康)而銀碼都好嚇人$4k 要努力賺錢囉!! 要返13天(每天4小時)的暑期班(費用好便宜$400)

我只是註冊都咁累 .....難為要撲校的家長這幾天烈日當空之下撲來撲去:( :( ....為他們祈禱

[ 本文章最後由 Homama2004 於 07-7-13 00:55 編輯 ]

homama,

最忠意睇你寫嘢, 好詳盡, 唔單止我哋三個知道好多, 其他有份睇這綱的bk友都一樣.

這間學校英文係出名深, 不過係女校, 我覺得仲好. 女校好難同人哋爭數理化的, 當然超級名校女x另計啦.  

唔知其他學校F1係咪有英國文學讀呢?

家姐間學校係我地個年代就出名深同嚴, 校風好好, 後嚟搬咗去沙田就好似沈寂咗, 原來都係仍然有番o甘上吓, homama果然係獨具慧眼選呢間學校

"你喜歡這校些甚麼?"
>>阿校長都好aggressive喎!

要讀英國文學
>>F.1就有英國文學讀 ? 真係超班嗃! 我個人就覺得好悶, 真係唔識欣賞. 我記得個陣時上堂成日都打瞌睡 , 個d什麼十四詩都全部比番曬老師

家姐還說想入精英班
>>家姐好有鬥志喎! 要比d鼓勵佢呀!

原文章由 candytl 於 07-7-13 09:28 發表
homama,

最忠意睇你寫嘢, 好詳盡, 唔單止我哋三個知道好多, 其他有份睇這綱的bk友都一樣.

這間學校英文係出名深, 不過係女校, 我覺得仲好. 女校好難同人哋爭數理化的, 當然超級名校女 ...

最忠意睇你寫嘢>>多謝捧場:loveliness: :loveliness: ......都係多得這個討論區>初中教育,令很多家庭得益不少.在BK好彩地認識了一位與家姐同校F2升F3的媽咪.約了星期日見面,看看她囡囡的舊書可否合用.今早佢講了很多要注意的地方給我聽,真的無言感激:) :) edith

香港很多學生,競爭亦很大,但我覺得如個個家長都好有保留地將資料保密,又怎會有進步呢??? 有競爭才有進步 施與受都同樣有福的.

原文章由 candytl 於 07-7-13 09:28 發表
homama,

這間學校英文係出名深, 不過係女校, 我覺得仲好. 女校好難同人哋爭數理化的, 當然超級名校女 ...

claudia,
唔該晒妳幫忙影相... 好難得暑假輕鬆D同阿女去shopping下囉

homama,
好學校即係好學校..居然要排隊見學生同埋家長.比d目標信心同抱負佢地...有競爭才有進步呢句說話好0岩呀..

原文章由 alicetong 於 07-7-15 13:37 發表
homama,
好學校即係好學校..居然要排隊見學生同埋家長.比d目標、信心同抱負佢地...有競爭才有進步呢句說話好0岩呀..

家姐好有自信心..真替妳們高興
要讀高一年買F.2的書...還有英國文學添....有妳們幫助好襯這個暑假睇定d課本...努力呀.. 家姐..:loveliness: :loveliness: 新階段又開始了...

Candy,
對呀...homama寫的文章發自內心..站在家長愛子女立場去想,最難得肯和我們家長一同分享..那無私的精神實在令人佩服 我們真的獲益良多...其他有看這topic的家長也一樣....也提攜了小兒一同進步...

[quote]原文章由 candytl 於 07-7-13 09:28 發表
homama,

在BK識了位囡囡升F3的家長,昨天到她家樓下用好低價買了些舊書參考. 佢還講了很多有用的資料給我聽,包括白色學生鞋在那裡買等等....真係無言感激!!! :D :D 所以這個討論區真係極有用!!!

而妹妹昨晚已煲晒本英國文學的故事書(莎翁的威尼斯商人及其他故事,Oxford: Grade 4),佢話不是太深啫....... 又薄....

家姐今日要考學校的分班試,明天考教育局的,聽講因啲英中認為教育局那個試太淺,所以會自已再出一個,好似沙田啲英中間間都有兩個試.跟著星期三便開始返中學辦的預備班到8月3日.....看來這兩年暑假都不用去旅行了......

homama,
請check pm

claudia, homama,

羅同學, 潘同學同藍同學>>>>>咁羅同學係咪入St. Paul, 藍同學係咪入"喇叭" 呀?
唔記得問你哋, 上星期六你哋囡囡係咪去紅館表演呀? 我女話少交去中國乒乓波精英show表演, 真的嗎?

那那無私的精神實在令人佩服>>>>>alice, 你的無私精神也常常令我佩服呀!

而妹妹昨晚已煲晒本英國文學的故事書(莎翁的威尼斯商人及其他故事,Oxford: Grade 4),佢話不是太深啫>>>>>妹妹係名副其實的"書蟲"

[ 本文章最後由 candytl 於 07-7-16 13:29 編輯 ]

咁羅同學係咪入St. Paul, 藍同學係咪入"喇叭" 呀?
>>我未八到呀, 不過佢地一定係呢d學校

咁羅同學係咪入St. Paul, 藍同學係咪入"喇叭" 呀?
>>我未八到呀, 不過佢地一定係呢d學校

homama,
情況就好似我地遇到妳一樣.... ,肯將經驗和心得互相文流及傳授一下...〝施比受更有福〞這句說話真好,要做得到真係唔係人人得架...
阿妹真的好勁...睇d書層次越來越高....挑戰性同滿足感都好大..真難得呀....

原文章由 Homama2004 於 07-7-16 10:41 發表
在BK識了位囡囡升F3的家長,昨天到她家樓下用好低價買了些舊書參考. 佢還講了很多有用的資料給我聽,包括白色學生鞋在那裡買等等....真係無言感激!!! :D :D 所以這個討論區真係極有用!!!

而妹妹昨晚已煲晒本 ...
‹ 上一主題|下一主題