用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 睇下有無同班同學先?
樓主: 燁燁媽
go

睇下有無同班同學先? [複製鏈接]

真係好慢, 頭先仲攪到hand 機
原文章由 m668 於 07-8-29 18:05 硐表
BK個網好慢呀!

我都問左亞女,佢都係話分組坐,唔通今年真係活動教學!
原文章由 燁燁媽 於 07-8-29 18:26 硐表
咁都好既, 開始有社交活動.
你地仔女係唔係都係分組坐呀, 我地上次7月去咪一行行既, 今次仔仔同我講, 坐位唔係一行行, 係一組組. 好似幼稚園咁坐.
唔知係唔係真呢?

...

食完飯返o黎都仲係o甘慢架!
原文章由 燁燁媽 於 07-8-29 18:35 硐表
真係好慢, 頭先仲攪到hand 機

[ 本文章最後由 m668 於 07-8-29 21:27 編輯 ]

我囡囡都係P.1A呀 ^^

原文章由 燁燁媽 於 07-7-13 14:33 硐表
你地小朋友讀邊班呀, 睇下有無同班同學?

燁燁 P.1A
我的作品我的作品

原文章由 m668 於 07-8-29 17:42 硐表
wensi
係o米長髮戴眼鏡果個呀?
好似仲有個仔仔企左你左邊添!係o米!  

PV034 係戴眼鏡果個,個仔仔企左左邊添...............影得我好醜

你女女都係P.1A呀, 真好, 係呢度有同班同學仔.
我個仔叫燁燁, 你個女叫咩名呀?

原文章由 gemini 於 07-8-31 00:29 硐表
我囡囡都係P.1A呀 ^^

Today,my son told me he don't like his class teacher Miss Man (1B).  Anyone also at 1B class?  Any comment from your child?

Thanks in advance.

Today,my son told me that he really don't like his class teacher - Miss Man at 1B class.  Anyone also at 1B class? Any comment from your child?

Thanks in advance for sharing.

原文章由 heiheihoney 於 07-9-3 17:44 硐表
Today,my son told me that he really don't like his class teacher - Miss Man at 1B class.  Anyone also at 1B class? Any comment from your child?

Thanks in advance for sharing.

Did you ask what happen? 上小一唔習慣?
我好少問仔仔like 唔 like, 我5想佢唔鐘意. 一問佢就去諗,可能無原因ga!

我都無問過個仔仔鐘唔鐘意學校, 我係唔敢問, 因為燁燁而家每天都要返補習班, 學校第一日(尋日)開始有工課做了, 尋晚(9:00PM)返到屋企, 除了要睇仔仔學校工課, 還有補習班工課.
我知道佢辛苦了, 不過只能慢慢令仔仔習慣.

原文章由 wensi 於 07-9-4 11:41 硐表

Did you ask what happen? 上小一唔習慣?
我好少問仔仔like 唔 like, 我5想佢唔鐘意. 一問佢就去諗,可能無原因ga!

Hi 燁燁媽,
我有問囡囡呀, 佢話好like, 不過就咩人都唔識有少少驚, 我就解釋俾佢聽佢驚既問題唔係好大, 好快就會識倒同學仔, 遲d 圖書館開左又可以返到學校去圖書館, 佢立即開心番晒 ^^
唔知點解我入學校個網睇, 只係1A班有功課
原文章由 燁燁媽 於 07-9-4 19:13 硐表
我都無問過個仔仔鐘唔鐘意學校, 我係唔敢問, 因為燁燁而家每天都要返補習班, 學校第一日(尋日)開始有工課做了, 尋晚(9:00PM)返到屋企, 除了要睇仔仔學校工課, 還有補習班工課.
我知道佢辛苦了, 不過只能慢慢令仔仔習 ...
我的作品我的作品

原文章由 gemini 於 07-9-5 01:03 硐表
Hi 燁燁媽,
我有問囡囡呀, 佢話好like, 不過就咩人都唔識有少少驚, 我就解釋俾佢聽佢驚既問題唔係好大, 好快就會識倒同學仔, 遲d 圖書館開左又可以返到學校去圖書館, 佢立即開心番晒 ^^
唔知點解我入學校個網睇, 只 ...

好似係A班先有功課,C班無

HI ALL,
你地小朋友返到屋企有無講下學校既野俾你地聽呀!!
有功課都係一D生字, 係平時既學科名,改正等... 可能係老師想D小朋友學識自己寫係手冊到係D咩野, 唔會只係照寫, 唔明自己寫緊D咩, 都好既 ^^

原文章由 wensi 於 07-9-5 10:15 發表

好似係A班先有功課,C班無
我的作品我的作品

大家好!
我囝幾鐘意學校wor, 可能有新鮮感啦, 過左9月就唔知喇.....
今日派左活動通告, 你地參唔參加呀?

更新:

燁燁媽 - 1A
wensi - 1C
m668 - 1B
波羅密 - 1C
heiheihoney - 1B
kathysuen - 1C
shuen -1B
gemini - 1A

hi all and heiheihoney,
我問過亞囡,佢覺得OK o窩,不過大聲左d!
Maybe she means the speaker that the teacher used!
另外,今日佢地o係班房睇圖書,老師要求佢地要肅靜,
但亞囡因為第幾頁o既問題同同學仔講o野就比老師叫左出去,
佢話比我知佢用左tissue抹鼻涕,我問佢你o咸o羊,佢話係!
我問老師叫你出去講乜,佢就話老師要求肅靜地睇圖書,
仲教佢唔出聲可以用手語o甘話!佢同返我講果時都無o咸,
好似無乜o野咁!其實佢肯同我講返我已經好開心!
暫時為止,佢都好鍾意返學!
原文章由 heiheihoney 於 07-9-3 17:44 硐表

[ 本文章最後由 m668 於 07-9-5 17:47 編輯 ]

gemini
你個女就好啦, 講返學校既野比你聽.

原文章由 gemini 於 07-9-5 13:01 發表
HI ALL,
你地小朋友返到屋企有無講下學校既野俾你地聽呀!!
有功課都係一D生字, 係平時既學科名,改正等... 可能係老師想D小朋友學識自己寫係手冊到係D咩野, 唔會只係照寫, 唔明自己寫緊D咩, 都好既 ^^

...

係呀, 我返到去睇下先!!
原文章由 波羅密 於 07-9-5 15:55 硐表
大家好!
我囝幾鐘意學校wor, 可能有新鮮感啦, 過左9月就唔知喇.....

原文章由 波羅密 於 07-9-5 15:55 硐表
大家好!

我唔參加la!於 4:30pm 無人接

p.1 好似得2樣活動, 我都無參加, 等遲O的有多O的先同佢參加.
你地有無諗住加入家教會呀?
唔知點入呢?

原文章由 wensi 於 07-9-6 12:45 硐表

我唔參加la!於 4:30pm 無人接
‹ 上一主題|下一主題