用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 大抽獎既幸運兒,入黎註冊先啦! 多多指教同提點~ ...
樓主: 日本便當
go

大抽獎既幸運兒,入黎註冊先啦! 多多指教同提點~ [複製鏈接]

Re: 大抽獎既幸運兒,入黎註冊先啦! 多多指教同提點~

Blythemia 寫道:
我女讀五年級,當然,有好多野都係度變緊,而家讀緊初小既情況,有d同我地個陣唔同.不過整體來講,我地一家人都好滿意學校.

老實講,好似日本便當聽到既評語,我真係未聽過咁負面既意見.每間學校都有優點缺點.亦唔會有一間完美既學校,但係整體來講,有愛心,校風好,成績大致ok,我唔覺得重可以要求d咩.正如WYmom所講,老師有好人有惡人,我唔覺好大問題.我聽過某位媽咪講,不知幾欣賞嚴厲既老師,因為佢覺得唔可以時時就哂小朋友.只要出發點係為教好佢地,惡亦有惡既好處.我問過囡囡,佢話其實惡既老師係少數,都係好人既老師多.或者日本便當朋友囡囡咁岩多年都遇上嚴既老師.所以有咁既觀感.不過從囡囡聽番來既事例,我會覺得老師唔係為惡而惡,亦唔係冇事搵事做,出發點都係為小朋友好.不過喜唔喜歡.當然人人唔同.

至於一半小六生另揾中學.我又咁睇.如果我囡好叻好叻,一定揾到比直屬中學好好多既學校,如果成績好差好差,直屬中學亦未必收.雖說係直屬中學,唔代表讀左小學就有責任義務讀埋上去.呢個係好個人既選擇,唔可以從個比例去判斷小學好定唔好.

同學仔之間的關係幾好,因為我地唔係會比成績比家庭背景.小朋友整體來講係幾純品.

所以,各位即將加入呢個大家庭既家長同小朋友,唔駛太擔心.的確,我估你地囡囡讀小一時,冇我囡個陣咁輕鬆,但係學校所要求做到既,都會係小朋友應付能力範圍內.

到校長開家長會同大家介紹學校情況時,相信你地掌握多d,應該會可放心好多.

Dear Blythemia
早晨,
大家看到你的意見會放下心頭大石,
囡囡可以開心上學了   

想問問大家己時開始報課外活動呢?

[quote]
pullip 寫道:
我昨天都收到學校寄來的信,當天除了考編班試還要做校服, 咁早做我怕放完暑假亞囡發福

Dear h2dog1
早晨,
你往這邊有冇校車呢,
可以打電話問吓

Dear id00288   ,

Pls check PM.

Pullip

Dear Pulip
Pls check PM

[quote]
id00288 寫道:
Dear h2dog1
早晨,
你往這邊有冇校車呢,
可以打電話問

Thank you咁多媽咪分享, 我問過個女都好似冇同學仔入到我地呢間, 我地都覺得好孤ling ling呀..我好擔心個女, 佢較文靜同內向...希望快d有好朋友就好喇...

日本便當
開學的第一天,學校已安排了高年級姐姐到課室接一年級妹妹一起小息, 一位姐姐陪一位妹妹的,帶她們逛逛圖書館,特別室,水機,教員室等等..........有些姐姐還會介紹她的朋友給小師妹認識. 放心, 小朋友很快會熟絡......   
日本便當 寫道:
Thank you咁多媽咪分享, 我問過個女都好似冇同學仔入到我地呢間, 我地都覺得好孤ling ling呀..我好擔心個女, 佢較文靜同內向...希望快d有好朋友就好喇...
綽盈媽咪 ;-)

綽盈媽咪 寫道:
日本便當
開學的第一天,學校已安排了高年級姐姐到課室接一年級妹妹一起小息, 一位姐姐陪一位妹妹的,帶她們逛逛圖書館,特別室,水機,教員室等等..........有些姐姐還會介紹她的朋友給小師妹認識. 放心, 小朋友很快會熟絡......    [quote]
日本便當 寫道:
[/quote]

這個安排很好,等她快點熟習校內的地方,

剛問了校車負責人, 佢話我屋企無站,叫我30/6留下資料稍後覆我喎 :cry:  :cry:
唔知佢會否加站比我呢 ?

HELLO PULLIP.

咁就要睇下你個站夠唔夠人.
足唔足以開新線
大家好呀! :-P

Dear all
收到聖家電話,
由於我30號未能出席家長會的小一同學,
要在28號下午2時回校參加編班考試    

pullip, 上年佢都係叫我等,最後無晒下文,我隔幾日就call 下,call 到佢發披4,重話叫我等到十月,可能會有人唔搭。但到現在我仍然係自己接送。
pullip 寫道:
剛問了校車負責人, 佢話我屋企無站,叫我30/6留下資料稍後覆我喎 :cry:  :cry:
唔知佢會否加站比我呢 ?

各位準聖家小一家長 :

關於書包呢我有以下報料 : 日前我去過深水

pullip

請問福華街 d 舖頭 sunday 開唔開架, 平日我冇時間去呀

Dear vvmakyy
恭喜晒   

福華街 d 舖頭星期日開的,

Dear vvmakyy,

恭喜晒喎! 福華街其實日日都開, 不過晚上七時多就收鋪嫁啦,

pullip

我真係"背", 未去過, 等我開學前同阿囡大採購先, thanks

Hi All,
囡囡昨天考了分班試,她說出的不多...盡量報導...考了中英數,中英是底面兩頁,數只有一頁. 中文其中一部分是老師以講故事方式,讓小朋友填寫單字,故事提到要寫家畜家禽.又有看圖連線. 英文有看圖串字及連線.數學有+-數,有部分是有圖畫.
橫眉冷對千夫指 俯首甘為孺子牛

stungma

thanks, 你囡囡考成點呀?
‹ 上一主題|下一主題