用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 2022 中英數排名
樓主: DD仔
go

DSE 2022 中英數排名   [複製鏈接]

medicine 發表於 22-12-31 19:24
咪即係"扭曲了進程"的其中一部分.
假使設定,教師只能有學校的正職.不能去補習社兼職,可杜絕一部分不教書/少 ...

在內地經中考分流估計有接近半數的學童無緣高中,各地均有以錢補分入學嘅潛規則,貧富矛盾日趨嚴重。又加貧富地區教育資源的差異化導致「教育不公」,高考移民(改變戶籍)又係特權人士享有,如果遍地補習唔㩒停無疑雪上加霜,增加負擔又解決唔到矛盾。儘管內地高考分唔同卷考,但結果都係富者衡富窮者衡窮。
如果係一部分老師可能未必會咁徹底,經濟發達城市老師人工可能至少是貧困地區幾倍,如果唔係一刀切,執行問題上都係上有政策下有對策,就算嚴令正職不可兼職補習社,在金錢面前佢哋完全可辭正職。
當然,以上都係以一介草民之心進行妄議,不可當真。

10090 發表於 22-12-31 19:54
好學校都唔係個個老師教得好
問題係你讀1A班,明知1B班老師較好,你都唔過得去讀㗎,根本就靠運氣,所以揀 ...

事實上考慮dse成績又係唔係考慮授課質素?授課好與唔好其實無一個量化標準,甚至可以說是學生A覺得好B覺得差。非要進行量化無非最終都係整體成績。如果你覺得學生考得好唔好與老師無關,咁我哋可以唔使再討論,但我絕對持保留意見。

7-seven 發表於 22-12-31 20:13
在內地經中考分流估計有接近半數的學童無緣高中,各地均有以錢補分入學嘅潛規則,貧富矛盾日趨嚴重。又加 ...
高考移民

假如有一日全面,即有及只有高考,那時才能讓本地家長知道内地的考試機器有幾厲害.

medicine 發表於 22-12-31 19:36
(1)數學考獲學生人數的前40%,就有4.(無去查具體數字,隨便舉個數字,40%這個百分比是大致恆定)(2)中文考獲學 ...

漢字博大精深,以常模參照衍生出水平參照。關於cut off score卻冇一個具體分數, 以「共通等級描述」解釋之,不可言、不可說。

我既經驗是,考試好多時並唔止是考書本範圍既野,所以如果要考到5**,肯定單靠老師教是好難達到。加上近年香港考試似乎偏內地風格,理科考既野比以前要tricky, 要更識轉數,唔是話靠補習就可以,天資及自學能力都好重要。

7-seven 發表於 22-12-31 20:28
漢字博大精深,以常模參照衍生出水平參照。關於cut off score卻冇一個具體分數, 以「共通等級描述」解釋 ...
明白人

我認為唔可以齋睇DSE成績
揀學校要留意佢校風是否正常,補課多唔多、會唔會催谷學生,課外活動啱唔啱自己玩,高中選科安排
例如小朋友唔夠自律自主,咁可能揀啲補課學校啱佢

在內地經中考分流估計有接近半數的學童無緣高中,各地均有以錢補分入學嘅潛規則,貧富矛盾日趨嚴重。又加 ...
其實如果禁止開補習社只會更加拉大教育貧富的差距。有錢人一樣可以私補。其他階層唔得補習,勢必會導致整體學業質素下滑。大陸有錢人一樣可以買進名校,其實你只是睇到片面,佢地進名校後其實系無任何競爭力的。佢啲家長買佢進名校只是不想佢哋學壞而已。取消補習社,窮人搵唔到補習又請唔起私補才夠成寒門無貴子,拉大教育貧富差距

而且教書同育人係聯繫一起嗰,我唔認為呢點識得怎做個好的老師會為咗錢放棄教職,去做補習社老師。再說人往高處走,補習社絕對唔係一個高處。

即係高考可以用cash買分呀? 咁即係好似清朝可以用錢買個官甘樣! 唉! 骨子裡的基因真係冇得改的。

簡單啲來講 發表於 22-12-31 20:33
其實如果禁止開補習社只會更加拉大教育貧富的差距。有錢人一樣可以私補。其他階層唔得補習,勢必會導致整體 ...

呢度講嘅有錢人可能算不得有錢人,有錢人從來唔係同一個賽道。所以有一百蚊嘅只會去比較有一百五十蚊嘅。而比起寒門出貴子,老百姓更在乎眼前去進行「教育」了還有沒有飯吃。

Szetimmy0225 發表於 22-12-31 20:42
即係高考可以用cash買分呀? 咁即係好似清朝可以用錢買個官甘樣! 唉! 骨子裡的基因真係冇得改的。
...

講緊中考,少數人可以靠金錢買張入場飛。

7-seven 發表於 22-12-31 20:49

真係離譜! 唉!

Szetimmy0225 發表於 22-12-31 20:42
...
cash買唔到分,相信係高考統一閱卷。但係可以被冒名,之前就有農村孩子考試厲害,高考卻落榜,自己的名和卷子被別人冒用頂替讀大學了。還有買高考試卷的,買的卷子還真的和高考卷子一模一樣。買官見怪不怪啦,關鍵光有錢沒用,要有關係。

...
唔完全係.

比如,某地區只有一間最高名氣的中學,它的收生是最優先的.

2023年學額高中有720個(60X12班).而該地區統一中考,在前1500人(或2000人)那裏實際分數來個(cut off score),這條綫為重點第一檔綫.(其它綫不表)

而該中學按從第一名開始,以分數高低取錄了500人(具體未必是這個數字,可能360即一半).餘下的部分名額就是買位生.即過了前述的分數綫就可以買位.大概如此吧.

簡單啲來講 發表於 22-12-31 20:53
cash買唔到分,相信係高考統一閱卷。但係可以被冒名,之前就有農村孩子考試厲害,高考卻落榜,自己的名和卷 ...

甘樣再延續落去一定出事! 歷朝歷代都有見證的了。

7-seven 發表於 22-12-31 20:47
呢度講嘅有錢人可能算不得有錢人,有錢人從來唔係同一個賽道。所以有一百蚊嘅只會去比較有一百五十蚊嘅。 ...
但係我識嗰香港本地人,尤其中產唔係咁唸,教育唔係為咗吃飽飯,賺多錢。當然有呢種想法的人不是已經移民就係已經計劃移民。依家點價值觀係要向祖國靠攏的

7-seven 發表於 22-12-31 20:49
大陸無論是中考還是高考,都有一條分數線,過了就收,少一分就算是國家主席的仔都唔會收!錢也買不了1分。大陸的中考和高考是全世界最公平的升學途徑。沒有面試分(當然有不足的地方)。少一分上不了清北,少一分上不了省重點,天王老子無情講!
比錢只能上私立,私立看錢。用錢買張入埸飛只能去私立!

medicine 發表於 22-12-31 20:56
唔完全係.

最後即係又係用錢解決!

medicine 發表於 22-12-31 20:56
唔完全係.

係呀,買位生其實很少能跟正取生比成績的,買進去父母就比較放心,至少不會學壞。但係如果這樣風氣盛的話,又怎能不保證大學都係要買呢,碩士,博士都係可以買啦,只要潘多拉的盒子一打開。。。所以我覺得會被玩壞的
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊