用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 如何伴讀英文圖書呢?
go

如何伴讀英文圖書呢? [複製鏈接]

本身在家以廣東話為母語,咁講英文故事書用中文還是用英文好呢?當然用母語,小朋友會易理解d,但用了中文,咁咪永遠都唔知英文是怎樣講?但用英文,會否令佢聽完都唔知講咩,到後來失去興趣睇書呢?
有冇經驗爸媽可分享一下呢?因為都正愁緊點樣令阿仔有興趣睇書(無論中或英文書)
   69    0    0    0

貝珠 發表於 17-7-24 10:55
Oxford reading tree

圖書館有

唔該曬

hello^_^ 發表於 17-7-24 10:49
請問ORT全名系咩,圖書館有得借嗎

Oxford reading tree

圖書館有

貝珠 發表於 16-10-28 08:57
你小朋友好似已經K1了,還未開始伴讀?英文書可以由ORT level 1 開始,由淺入深,可以用中文加以解釋,以保 ...

請問ORT全名系咩,圖書館有得借嗎

helimonster 發表於 16-12-11 10:59
青田係咪'我自己會讀'好d?我見尼套比較多人用⋯
"我愛讀", "我自己會讀"有字咭和練習, 適合beginners。

另外青田仲有套「魔術盒」, 都係每版一句o既書仔, 冇字咭, 程度同「我自己會讀」差唔多, 但故事變化多少少。

我女由K1睇青田, 到現在K2, 佢已經可以自己朗讀(大部分字), 但會嫌青田D書仔冇乜故事性, 所以佢現在會去圖書館借其他繪本圖書睇, 青田果D當俾佢自己朗讀認字。

swarovski2011 發表於 16-12-10 13:04
青田、小樹苗都ok的

青田係咪'我自己會讀'好d?我見尼套比較多人用⋯

helimonster 發表於 16-12-10 09:39
多謝大家分享經驗,我都獲益良多!
插嘴一問,如果中文伴讀有無咩書推介?有無d好似ORT or usborne尼類咁有 ...

青田、小樹苗都ok的

多謝大家分享經驗,我都獲益良多!
插嘴一問,如果中文伴讀有無咩書推介?有無d好似ORT or usborne尼類咁有系統的書?

chuchu2014 發表於 16-12-9 20:12
通常一日看多少本書
我陪佢一齊睇就每日1-2本,佢喺我返工時自己會再睇多幾本。

Elenalan 發表於 16-11-18 15:30
平時好少睇英文video,間中睇下peppa pig, sesame street, etc.佢listening & spoken eng程度一般架ja (讀 ...

通常一日看多少本書

tmko 發表於 16-11-30 09:01
亞囡下個月3歲,現在讀k1, 我們選擇了ORT, 在家中約半年前開始睇L3,而學校教緊L1。我會比佢自己睇一次先, ...

亞囡下個月3歲,現在讀k1, 我們選擇了ORT, 在家中約半年前開始睇L3,而學校教緊L1。我會比佢自己睇一次先,再用中文講一次,等佢初步了解故事內容,然後用英文講一次,某些生字會用動作配合,如drop, swing 等,最後一齊共讀,如她有興趣,會要求她以動作完成整個故事。

Elenalan 發表於 16-11-18 15:30
平時好少睇英文video,間中睇下peppa pig, sesame street, etc.佢listening & spoken eng程度一般架ja (讀 ...

Many thanks for the sharing!

iababy 發表於 16-11-18 15:24
多謝分享!請問你N同K1時每日用幾多時間伴讀?英文書N先開始讀?平時會唔會睇英文 video? 如會,大約每日 ...

平時好少睇英文video,間中睇下peppa pig, sesame street, etc.佢listening & spoken eng程度一般架ja (讀學卷校+冇工人姐姐, 英文語境差d), 現在睇英文書我都多d同佢用英文溝通。又咁講, 都係trade-off, 佢中文表達能力和講故事技巧非常好, 而且中文都認讀到好多字, 因為我同佢溝通主要用母語。

其實每日伴讀都只係半小時左右, 我知我返工時佢有拎d書自己睇和朗讀。

Elenalan 發表於 16-11-18 15:08
N班時, 伴讀中文書用口語, 但會指d生字俾佢認。英文就照字讀, 再中文口語解釋。

K1時, 伴讀中英文書, 都係 ...

多謝分享!請問你N同K1時每日用幾多時間伴讀?英文書N先開始讀?平時會唔會睇英文 video? 如會,大約每日幾耐?Sorry for so many questions!

iababy 發表於 16-11-18 14:37
請問你伴讀係照書D字讀出來,定係用口語表達?
N班時, 伴讀中文書用口語, 但會指d生字俾佢認。英文就照字讀, 再中文口語解釋。

K1時, 伴讀中英文書, 都係捉佢手指逐隻字指住讀, 再加以解釋; 到K1下學期, 會開始慢慢俾佢自己讀, 讀到唔識我教佢。

現在K2, 我做聽眾, 佢自己朗讀 (讀到唔識會問我), 佢讀完再自己用口語講番個故事俾我聽, 。

佢建立左個習慣和興趣, 基本上佢每日會自己拎書自己讀(我返工時),佢鍾意一本書重複讀,讀到d字熟,佢得閒又會講番d舊故事俾我聽。

Elenalan 發表於 16-10-28 11:49
要有耐性, 我由阿女2歲起每日伴讀, 係每日, 最初只睇無字或單字書。

3歲起睇ORT Level 1-2, 中文書睇青田 ...

請問你伴讀係照書D字讀出來,定係用口語表達?

abpoon 發表於 16-11-9 16:00
Bedtime 伴讀時我讀俾佢聽 Daytime佢就自己睇同講。佢睇中文書就講廣東話,英文書就講英文,書中句字講到8 ...

除左N班時唔係逐隻字指住讀, 係用圖畫、講大意, 講內容, 只認key words;
K1後都係捉佢手指逐隻字讀, 最初係讀得好慢, 到K1下學期已經正常速度, 因為佢認到多左common sight words, 中文都係逐隻指住讀, 佢認中文字進步得好快, 出街有餐牌, 可以自己睇得明8成。我覺得指住字讀, 加深視覺記憶。如果唔指, 佢多數只依賴聽覺去接收去記住。

佢唔係靠背記左我講o既內容, 佢係認得個字, 所以可以自己讀。

未學拼音前, 佢記字(中英文都係)靠形象, 小朋友好多都係像形記憶。現在學左phonics兩個月, 佢對拼音概念加深左, 簡單vocab可自己拼。但我暫時未考佢spelling, 等佢閱讀能力再強d先。

Elenalan 發表於 16-11-9 14:54
即係佢認到個vocab但認唔到alphabets?
平時係佢自己讀, 定妳講, 佢聽?
妳話佢可以講番個story, 用中文定英 ...

Bedtime 伴讀時我讀俾佢聽 Daytime佢就自己睇同講。佢睇中文書就講廣東話,英文書就講英文,書中句字講到8成,最常係skip啲短字如preposition同錯tense - does not/do not, ran/run

佢認到某啲vocab, 但我指果個vocab叫佢逐個字母讀俾我聽, 佢錯一半!!

你女女而家自己睇 你覺得係你伴讀令佢認得個字還是靠佢自己併? 同埋一路指住一路讀 係咪有用?我覺得好困難 因為好似讀得冇咁流暢 冇咁有趣 中文更難 指住讀好慢

‹ 上一主題|下一主題